Hogeschool Leiden

Management in de Zorg - Associate degree

  • Duaal
  • Nederlandstalig
  • 1 - 2 jaar
  • Associate degree in Health Care Management

In het kort

Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als professional in de zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector? Ontdek het tijdens de Associate degree Management in de Zorg. Hierin studeer je flexibel: in je eigen tempo en op een manier die bij jou past. Na de opleiding heb jij alle competenties in huis om op operationeel niveau leiding te geven, zowel aan individuele medewerkers als aan een team. Maar je leert vooral ook hoe je vorm kunt geven aan jouw persoonlijk leiderschap en resultaatgericht regie kunt voeren over je eigen werk.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben jij werkzaam in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening en wil jij jouw loopbaan een nieuwe impuls geven? De Associate degree Management in de zorg richt zich op werkende zorgprofessionals en (aankomend) leidinggevenden op operationeel niveau. Het niveau van de opleiding ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Bekijk hier de toelatingseisen.

Wat levert de Associate degree Management in de Zorg je op?

In de zorg- en maatschappelijke dienstensector is altijd behoefte aan mensen die zelf de regie durven te pakken. Die op een effectieve en efficiënte manier de verantwoordelijkheid nemen voor de dagelijkse gang van zaken binnen een afdeling of werkeenheid. Met oog voor de klanten, kwaliteit én kosten van de dienstverlening. De Associate degree Management in de Zorg bereidt jou hier optimaal op voor. Tijdens de opleiding werk je aan jouw professionele effectiviteit, zelfsturend vermogen en persoonlijk leiderschap. Je eigen werkpraktijk en ontwikkeling vormen altijd het uitgangspunt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een traject op maat (incompany) voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg (aanwezig ma t/m do), T: +31 (0)71 518 87 38, e: lochtenberg.m@hsleiden.nl.

De Associate degree Management in de Zorg is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert. Om jou hierbij zo goed mogelijk te faciliteren, is ons onderwijsprogramma opgebouwd volgens de principes van ‘blended learning’. Je leert:

  • via persoonlijk contact met je docenten en medestudenten (o.a. in de colleges, workshops en intervisiebijeenkomsten)
  • door digitale lessen in onze e-learning omgeving
  • door praktijkopdrachten die je op jouw werkplek uitvoert

In onze opleiding kun je zelf kiezen wanneer je begint, hoeveel modules je volgt en in welk tempo jij de module wil volgen. Samen met je mentor onderzoek je wat de beste leerroute is voor jou. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw leeractiviteiten optimaal aansluiten bij jouw leerbehoefte, werkomgeving en persoonlijke situatie.

Met het getuigschrift van de Associate degree Management in de Zorg op zak, ben je in staat om resultaatgericht regie te voeren over je eigen werk. Jij stelt afdelings- en jaarplannen op, voert het financieel management en bewaakt de kwaliteit van zorg aan cliënten. Daarnaast stuur je het werkproces aan en regisseer je de dagelijkse gang van zaken. Je weet wat er nodig is om een ondernemingsplan te maken voor jouw afdeling en doet voorstellen om de kwaliteit van de dienstverlening en de processen te verbeteren. Ook weet je waar jouw team staat en wat zij nodig hebben voor hun ontwikkeling. Je leert om projectmatig te werken en je leert hoe je medewerkers kunt stimuleren om bij te dragen aan een verandering. Maar bovenal ken je jouw kracht als ervaren professional en weet deze optimaal in te zetten.

Wil je meer weten over de redenen om wel of niet voor een Associate-degreeprogramma te kiezen? Bekijk dan de video van de Rijksoverheid

Verder ontwikkelen

Ook na het behalen je Associate degree kun je bij ons verder blijven leren. Heb je de ambitie om door te studeren en heb je inmiddels een leidinggevende functie, dan geeft het Ad-certificaat toegang tot de bacheloropleiding Management in de Zorg. Via ons alumni-netwerk blijf je op de hoogte van relevante congressen, lezingen, workshops en netwerkbijeenkomsten. 

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Meer informatie en de actuele bedragen vind je op de pagina  Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving. Ook kun je met behulp van een stappenplan nagaan welk bedrag voor jou waarschijnlijk van toepassing is.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of Management in de Zorg Associate degree de juiste stap is in jouw loopbaan? Bezoek een Open Dag ​of Informatieavond en maak kennis met onze opleiding, de hogeschool en het docententeam

Heb je nu al vragen? Neem contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg (aanwezig ma t/m do), T: +31 (0)71 518 87 38 of lochtenberg.m@hsleiden.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en het arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van  Studiekeuze123.

Opbouw programma

In het duale opleidingstraject van Hogeschool Leiden combineer je werk en opleiding. De leerroute kies je zelf, in overleg met je persoonlijke mentor. Hoe die route eruit ziet is onder andere afhankelijk van wat er binnen jouw werk- en privésituatie mogelijk is, de kennis en ervaring die je mee brengt, maar ook van je doelen, dromen en de richting waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Het opleidingsprogramma is vormgegeven in samenwerking met het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep. 

Een idee krijgen van hoe de Associate degree Management in de Zorg is opgebouwd?
Bekijk het programmaoverzicht

Bij Management in de Zorg leer je flexibel doordat we werken  volgens de principes van blended learning (online, face-to-face en in je eigen werkomgeving). Afhankelijk van wat jij nodig hebt, stel je jouw eigen leerroute samen en kies je voor leeractiviteiten die daarbij passen. 

Werkvormen

Het programma is opgebouwd uit vier onderwijsmodules die los van elkaar zijn te volgen. In iedere onderwijsmodule voer je verschillende opdrachten uit. Alle lesstof krijg je aangeboden in onze digitale leeromgeving. Tijdens colleges wordt deze lesstof verder verdiept, onderbouwd en geïllustreerd met casussen uit de praktijk. Ook staan er intervisiebijeenkomsten op het programma, waarin je met je leergroep vraagstukken en dilemma’s uit jouw werkomgeving bespreekt.

Onze digitale leeromgeving

Tijdens de opleiding kun je gebruik maken van onze digitale leeromgeving. Hierop kun je op ieder gewenst moment inloggen, waar je op dat moment ook bent. Zo heb je altijd toegang tot de digitale lessen, modulehandleidingen, toetsopdrachten en aanvullende leerstof. Ook kun je via de digitale leeromgeving contact leggen met je medestudenten en het docententeam.

Nieuwsgierig geworden naar onze digitale leeromgeving?
Bekijk de demo-omgeving

Leren op je werkplek

Alle opdrachten voer je uit op je eigen werkplek. Voor sommige opdrachten word je gevraagd om in gesprek te gaan met stafmedewerkers of leidinggevenden uit jouw organisatie. Andere opdrachten kun je uitvoeren binnen je eigen team.Door deze nauwe aansluiting op de dagelijkse praktijk leer je daadwerkelijk om de competenties van management je eigen te maken. 

Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een vast team van docenten uit uiteenlopende expertisegebieden. Samen met jouw mentor stem je af hoe jouw leerroute eruitziet en wat je nodig hebt om jouw opleiding succesvol af te ronden. Verder kun je op elk gewenst moment terecht in de online leeromgeving. Hier vind je een uitgebreide selectie aan leermateriaal, achtergrondinformatie en oefen- en trainingsstof.

Maak alvast kennis met het docententeam

Studeren met een functiebeperking

Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool hiervoor biedt?

Bekijk de pagina’s van de Studentendecaan

De Associate degree Management in de Zorg start in februari en september. De verschillende modules zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere modules tegelijk te volgen. Tijdens een intakegesprek bepaal je samen met de docent wat voor jou de optimale leerroute is.

Duur van de opleiding en studiebelasting

De duur van de opleiding en de studiebelasting is afhankelijk van je instapniveau en het aantal modules dat je tegelijk volgt. Per module is de studiebelasting ongeveer 8 tot 10 uur per week. Start je met twee modules tegelijkertijd, dan kun je rekenen op een verdubbeling van deze studiebelasting.

Lesdag

Maandag is de vaste opleidingsdag. Deze dag kan op verschillende manieren worden ingevuld. De ene week volg je een klassikale les, de andere week werk je aan een opdracht met je studiegroepje of heb je persoonlijk overleg met je docent.

Hogeschool Leiden biedt de opleiding Management in de Zorg aan op twee niveaus. Deze opleidingen sluiten op elkaar aan: Associate degree (Ad) en Bachelor degree (Bd). Na het afronden van de Ad kun je doorstromen naar de Bd.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Opleidingsvariant Associate degree Bachelor degree
Focus Zelfsturend vermogen, zelforganisatie, operationeel leidinggeven Coachend leiderschap en management
Startniveau Operationeel Tactisch
Niveau vooropleiding Diploma mbo niveau 4 in de zorg of dienstverlening Ad-diploma of aantoonbaar vergelijkbaar niveau
Criteria voor werkplek Baan in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week ) Baan met leidinggevende en/of coördinerende taken in de zorg, welzijnssector of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week)

De Ad-opleiding voor werkende professionals is gericht op het verwerven van de competenties die een senior professional of leidinggevende op operationeel niveau nodig heeft. Bij de Bd-opleiding ligt de focus op het verwerven en ontwikkelen van competenties die een manager nodig heeft. Zo kun je op tactisch niveau een bijdrage leveren aan jouw organisatie. Bij de Ad ontwikkel je jezelf dus op operationeel niveau en bij de Bd op tactisch-strategisch niveau.

Naar informatie Bachelor degree

Doorgroeien in de sector zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening?

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens je bacheloropleiding kun je gebruik maken van de verschillende faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo heb je via de digitale leeromgeving altijd de beschikking over de opdrachtbeschrijvingen en een uitgebreide selectie van vakliteratuur en onderzoeksresultaten. Ook kun je terecht bij het Mediacentrum voor aanvullende vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken.

Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling en onderzoek. 

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen, is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.