Hogeschool Leiden

Management in de Zorg: Associate degree duaal

 • Duaal
 • Nederlandstalig
 • 1 - 2 jaar
 • Associate degree in Arts

In het kort

Ben jij werkzaam als professional in de zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector en heb jij de ambitie om je verder te ontwikkelen op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en teamontwikkeling? Bij de Associate degree Management in de Zorg leer je hoe je vorm kunt geven aan die ambitie. Na het behalen van je Associate degree heb jij alle competenties in huis om op operationeel niveau leiding te geven; zowel aan jezelf, individuele medewerkers als aan een team.

Duaal studeren op jouw eigen tempo en manier

De opleiding Management in de Zorg Associate degree is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert. Hierin studeer je flexibel: in je eigen tempo en op een manier die bij jou past. Een Associate degree is in principe een tweejarige opleiding, maar bij Management in de Zorg van Hogeschool Leiden kun je met behulp van een intaketraject aantonen dat je beschikt over de competenties van het eerste studiejaar. Hierdoor kun je direct starten in het tweede jaar en is het dus mogelijk om de opleiding in één jaar af te ronden. 

Topopleiding Keuzegids

Op basis van haar hoge scores in de Keuzegids hbo 2024 mag de opleiding Management in de Zorg zich (net als in 2023) een ‘topopleiding’ noemen. Op alle punten, zoals inhoud, docenten en sfeer, scoort de studie uitstekend. Kortom, je studeert straks aan een opleiding die als één van de beste uit de bus komt.

Hogeschool Leiden

Kies de MiZ-opleiding die bij je past

De opleiding kent twee varianten: de Management in de Zorg Associate degree en de Bachelor degree. Heb jij al een leidinggevende functie op tactisch/strategisch niveau in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening? Lees meer over de bacheloropleiding Management in de Zorg.

Twijfel je over welke opleiding het best bij je past? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, T: +31 (0)71 518 87 38, e: [email protected].

Goed om te weten: de Associate degree en de Bachelor degree starten in september (aanmelden hiervoor kan uiterlijk tot 15 juni). Meer over de toelatingseisen, de aanmeldprocedure en kosten lees je op de pagina Inschrijven en toelating.

Waarom Management in de Zorg Associate degree (Ad)?

Als leidinggevende in de zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector werk je in een dynamische omgeving. Je krijgt te maken met allerlei situaties en vraagstukken waar jij mee om moet kunnen gaan. Die snelle ontwikkelingen vragen van jou en je team om creatieve oplossingen en een hoge mate van wendbaarheid. Met oog voor de klanten, kwaliteit én kosten van de dienstverlening. De Associate degree Management in de Zorg bereidt jou hier optimaal op voor. Tijdens de opleiding werk je aan jouw professionele effectiviteit, zelfsturend vermogen en persoonlijk leiderschap. Je eigen werkpraktijk en ontwikkeling vormen altijd het uitgangspunt.

Management in de Zorg Ad is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert.

Samen met je mentor onderzoek je wat de beste leerroute is voor jou. Op die manier kun je ervoor zorgen dat het opleidingstraject optimaal aansluit bij jouw leerbehoefte, werkomgeving en persoonlijke situatie. Meer over de invulling van de opleiding lees je bij Opbouw programma.

Er zijn twee momenten per jaar waarop je kunt starten met de opleiding Management in de Zorg Associate degree: september en februari. 

Met het getuigschrift van de Associate degree Management in de Zorg op zak, ben je in staat om resultaatgericht regie te voeren over je eigen werk. Jij stelt afdelings- en jaarplannen op, voert het financieel management en bewaakt de kwaliteit van zorg aan cliënten. Daarnaast stuur je het werkproces aan en regisseer je de dagelijkse gang van zaken.

Je weet wat er nodig is om een ondernemingsplan te maken voor jouw afdeling en doet voorstellen om de kwaliteit van de dienstverlening en de processen te verbeteren. Ook weet je waar jouw team staat en wat zij nodig hebben voor hun ontwikkeling. Je leert om projectmatig te werken en je leert hoe je medewerkers kunt stimuleren om bij te dragen aan een verandering. Maar bovenal ken je jouw kracht als ervaren professional en weet deze optimaal in te zetten.

De Rijksoverheid heeft een video gemaakt over de meerwaarde van het Management in de Zorg Associate-degreeprogramma.

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Met behulp van de informatie op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving kun je nagaan welk bedrag voor jou waarschijnlijk van toepassing is.

Met de Associate degree Management in de Zorg ontwikkelt jouw medewerker zijn of haar professionele effectiviteit, zelfsturend vermogen en persoonlijk leiderschap. Binnen het opleidingstraject is er volop ruimte om te werken aan concrete vraagstukken en praktijksituaties binnen jouw organisatie. De medewerker komt steviger in de functie te staan en leert op een andere manier kijken naar de eigen werkomgeving en de ontwikkelingen binnen de sector.

Wat wordt er verwacht van de werkgever

Als werkgever faciliteer je het leren in de werkomgeving. Hierbij is het belangrijk dat jouw medewerker voldoende mogelijkheden heeft om opdrachten uit te voeren in de praktijk en ondersteuning krijgt van een managementcoach. Een managementcoach is een leidinggevende die het leren op de werkplek faciliteert en begeleidt.

Een student kan deelnemen aan de duale opleiding Management in de Zorg Ad met een baan in zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening van ten minste 20 uur per week. Als werkgever sluit je daarom een arbeidsleerovereenkomst af met de werknemer en de opleiding voor de duur van het opleidingstraject. 

Meer weten over wat er tijdens de Associate degree Management in de Zorg wordt verwacht van de werkgever en de managementcoach? Bekijk alle informatie voor werkgevers.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en het arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of Management in de Zorg Associate degree de juiste stap is in jouw loopbaan? Lees meer over al onze voorlichtingsactiviteiten op de pagina Kennismaken met de opleiding.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de opleiding Management in de Zorg, neem dan contact op met de opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, T: +31 (0)71 518 87 38, e: [email protected].

Opbouw programma Associate degree Management in de Zorg

Tijdens de opleiding Management in de Zorg Associate degree combineer je werk en opleiding. De leerroute kies je zelf, in overleg met je persoonlijke mentor. Hoe die route eruitziet is onder andere afhankelijk van wat er binnen jouw werk- en privésituatie mogelijk is, de kennis en ervaring die je mee brengt, maar ook van je doelen, dromen en de richting waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Het opleidingsprogramma is vormgegeven in samenwerking met het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.

Een indruk krijgen van hoe het programma van de Associate degree Management in de Zorg is opgebouwd? Het programmaoverzicht geeft je een globaal overzicht.

Bij de Associate degree Management in de Zorg leer je flexibel doordat we werken volgens de principes van blended learning. Afhankelijk van wat jij nodig hebt, stel je jouw eigen leerroute samen en kies je voor leeractiviteiten die daarbij passen. Tijdens de opleiding werk je: 

 • via persoonlijk contact met je docenten en medestudenten (o.a. in de colleges, workshops en intervisiebijeenkomsten)
 • door digitale lessen in onze e-learning omgeving
 • door praktijkopdrachten die je op jouw werkplek uitvoert

Onze digitale leeromgeving

Tijdens de opleiding Management in de Zorg Associate degree kun je gebruik maken van onze digitale leeromgeving. Hierop kun je op ieder gewenst moment inloggen, waar je op dat moment ook bent. Zo heb je altijd toegang tot de digitale lessen, modulehandleidingen, toetsopdrachten en aanvullende leerstof. Ook kun je via de digitale leeromgeving contact leggen met je medestudenten en het docententeam.

Leren op je werkplek

Alle opdrachten voer je uit op je eigen werkplek. Voor sommige opdrachten word je gevraagd om in gesprek te gaan met stafmedewerkers of leidinggevenden uit jouw organisatie. Andere opdrachten kun je uitvoeren binnen je eigen team. 

Meer weten over wat er tijdens de opleiding wordt verwacht van de werkgever? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Het programma van Management in de Zorg Associate degree (Ad) is opgebouwd uit vier onderwijsmodules. In iedere onderwijsmodule voer je verschillende opdrachten uit. Alle lesstof krijg je aangeboden in onze digitale leeromgeving. Tijdens colleges wordt deze lesstof verder verdiept, onderbouwd en geïllustreerd met casussen uit de praktijk. Ook staan er intervisiebijeenkomsten op het programma, waarin je met je leergroep vraagstukken en dilemma’s uit jouw werkomgeving bespreekt.

Onderwijslijnen en modules

Het programma bestaat uit vier onderwijslijnen:

 • Organisatie en Ondernemerschap
 • Leiderschap 
 • Veranderkunde 
 • Teamontwikkeling en HR 

Binnen deze onderwijslijnen zijn er voor Management in de Zorg Ad vier modules: 

 • Ondernemer in de Zorg
 • Actieve Leider
 • Regisseur van Veranderingen 
 • Verbinder van Mensen

Je levert diverse beroepsproducten op, waaronder reflectieverslagen, een operationeel personeelsplan, interventieplan en implementatieverslag. 

Bekijk het overzicht met alle onderwerpen en beroepsproducten 

De Associate degree Management in de Zorg start in februari en september.

Duur van de opleiding en studiebelasting

De studiebelasting is 16- 20 uur per week. Als je met behulp van het intakeassessment kunt aantonen dat je beschikt over de competenties van het eerste studiejaar dan is het mogelijk om de Ad-opleiding in één jaar af te ronden.

Lesdag

Maandag is de vaste opleidingsdag van Management in de Zorg Associate degree. Deze dag kan op verschillende manieren worden ingevuld. De ene week volg je een klassikale les, de andere week werk je aan een opdracht met je medestudenten of heb je persoonlijk overleg met je docent.

Tijdens de opleiding Management in de Zorg Associate degree krijg je begeleiding van een vast team van ervaren docenten uit uiteenlopende expertisegebieden en met praktijkervaring. Samen met jouw mentor stem je af hoe jouw leerroute eruitziet en wat je nodig hebt om jouw opleiding succesvol af te ronden. Vanuit je eigen werkplek word je begeleid door een managementcoach.

Verder kun je op elk gewenst moment terecht in de online leeromgeving. Hierin vind je een uitgebreide selectie aan leermateriaal, achtergrondinformatie en oefen- en trainingsstof.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Hogeschool Leiden biedt Management in de Zorg aan in twee opleidingsvarianten: Associate degree (Ad) en Bachelor degree (Bd). Deze opleidingsprogramma’s sluiten op elkaar aan. Na het afronden van de Associate degree Management in de Zorg kun je, als je aan de overige instroomvoorwaarden voldoet, direct of op een later moment doorstromen naar de Bd.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Opleidingsvariant Associate degree Bachelor degree
Focus Zelfsturend vermogen, zelforganisatie, operationeel leidinggeven Coachend leiderschap en management
Startniveau Operationeel Tactisch/strategisch
Niveau vooropleiding Diploma mbo niveau 4 in de zorg of dienstverlening Getuigschrift Associate degree Management in de Zorg of aantoonbaar vergelijkbaar niveau
Criteria voor werkplek Baan in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week ) Baan als leidinggevende of manager in de zorg, welzijnssector of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week)


Management in de Zorg Ad voor werkende professionals is gericht op het verwerven van de competenties die een senior professional of leidinggevende op operationeel niveau nodig heeft. Bij de Bd-opleiding ligt de focus op het verwerven en ontwikkelen van competenties die een manager nodig heeft. Zo kun je op tactisch niveau een bijdrage leveren aan jouw organisatie. Bij de Ad ontwikkel je jezelf dus op operationeel niveau en bij de Bd op tactisch-strategisch niveau.

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Neem contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, T: +31 (0)71 518 87 38 of E: [email protected].

Doorgroeien in de sector zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening?

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens je Associate degree Management in de Zorg kun je gebruik maken van de verschillende faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo heb je via de digitale leeromgeving altijd de beschikking over de opdrachtbeschrijvingen en een uitgebreide selectie van vakliteratuur en onderzoeksresultaten. Ook kun je terecht bij het Mediacentrum voor aanvullende vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken. Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling en onderzoek.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen, is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.