Hogeschool Leiden

Management in de Zorg: Associate degree duaal

  • Duaal
  • Nederlandstalig
  • 1 - 2 jaar
  • Associate degree in Arts

In het kort

Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als professional in de zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector? Ontdek het tijdens de Associate degree Management in de Zorg (MiZ). Hierin studeer je flexibel: in je eigen tempo en op een manier die bij jou past. Het niveau van de opleiding ligt tussen mbo-4 en een hbo-bachelor. Je leert hoe je vorm kunt geven aan jouw persoonlijk leiderschap en hoe je resultaatgericht regie kunt voeren over je eigen werk. Na het behalen van je Associate degree heb jij alle competenties in huis om op operationeel niveau leiding te geven, zowel aan jezelf, individuele medewerkers als aan een team.

Welke opleidingsvariant past bij jou?

  • Ben jij werkzaam en heb je werkervaring in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening? Bekijk dan of je de Associate degree in 1 jaar af kunt ronden.
  • Volg jij op dit moment de bbl-variant van een mbo-opleiding (niveau 4) in de richting van zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening of heb jij kortgeleden dit diploma behaald en wil je verder leren? Ook dan is het in de meeste gevallen mogelijk om de Associate degree in 1 jaar af te ronden.
  • Heb jij een leidinggevende functie in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening? En heb je het Ad-getuigschrift van MiZ behaald of kun je aantonen op gelijkwaardig niveau te functioneren? Lees meer over onze bacheloropleiding.

Wat levert de Associate degree Management in de Zorg je op?

In de zorg- en maatschappelijke dienstensector is altijd behoefte aan mensen die zelf de regie durven te pakken. Die op een effectieve en efficiënte manier de verantwoordelijkheid nemen voor de dagelijkse gang van zaken binnen een afdeling of werkeenheid. Met oog voor de klanten, kwaliteit én kosten van de dienstverlening. De Associate degree Management in de Zorg bereidt jou hier optimaal op voor. Tijdens de opleiding werk je aan jouw professionele effectiviteit, zelfsturend vermogen en persoonlijk leiderschap. Je eigen werkpraktijk en ontwikkeling vormen altijd het uitgangspunt.

Werkgever in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening? Bekijk onze informatie voor werkgevers. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een traject op maat (incompany) voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, (aanwezig ma-di-do). , T: +31 (0)71 518 87 38, e: lochtenberg.m@hsleiden.nl

De Associate degree Management in de Zorg is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert. Om jou hierbij zo goed mogelijk te faciliteren, is ons onderwijsprogramma opgebouwd volgens de principes van ‘blended learning’. Je leert:

  • via persoonlijk contact met je docenten en medestudenten (o.a. in de colleges, workshops en intervisiebijeenkomsten)
  • door digitale lessen in onze e-learning omgeving
  • door praktijkopdrachten die je op jouw werkplek uitvoert

In onze opleiding kun je zelf kiezen wanneer je begint, hoeveel modules je volgt en in welk tempo jij de module wil volgen. Samen met je mentor onderzoek je wat de beste leerroute is voor jou. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw leeractiviteiten optimaal aansluiten bij jouw leerbehoefte, werkomgeving en persoonlijke situatie.

Met het getuigschrift van de Associate degree Management in de Zorg op zak, ben je in staat om resultaatgericht regie te voeren over je eigen werk. Jij stelt afdelings- en jaarplannen op, voert het financieel management en bewaakt de kwaliteit van zorg aan cliënten. Daarnaast stuur je het werkproces aan en regisseer je de dagelijkse gang van zaken. Je weet wat er nodig is om een ondernemingsplan te maken voor jouw afdeling en doet voorstellen om de kwaliteit van de dienstverlening en de processen te verbeteren. Ook weet je waar jouw team staat en wat zij nodig hebben voor hun ontwikkeling. Je leert om projectmatig te werken en je leert hoe je medewerkers kunt stimuleren om bij te dragen aan een verandering. Maar bovenal ken je jouw kracht als ervaren professional en weet deze optimaal in te zetten.

De Rijksoverheid heeft een video gemaakt over de meerwaarde van het Associate-degreeprogramma.

Verder ontwikkelen

Ook na het behalen je Associate degree kun je bij ons verder blijven leren. Heb je de ambitie om door te studeren en heb je inmiddels een leidinggevende functie, dan geeft het Ad-getuigschrift toegang tot de bacheloropleiding Management in de Zorg. Via ons alumninetwerk blijf je op de hoogte van relevante congressen, lezingen, workshops en netwerkbijeenkomsten.

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Met behulp van de informatie op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving kun je nagaan welk bedrag voor jou waarschijnlijk van toepassing is.

Naast het collegegeld dienen er ook boeken aangeschaft te worden. Heb je vragen over de actuele kosten van de boekenlijst? Neem dan contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, (aanwezig ma-di-do),
T: +31 (0)71 518 87 38, e: lochtenberg.m@hsleiden.nl.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of Management in de Zorg Associate degree de juiste stap is in jouw loopbaan? Bezoek een (Online) Open Dag ​of (Online) Informatieavond en maak kennis met onze opleiding, de hogeschool en het docententeam.

Heb je nu al vragen? Neem contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg (aanwezig ma-di-do), T: +31 (0)71 518 87 38 of lochtenberg.m@hsleiden.nl.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en het arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Opbouw programma

In het duale opleidingstraject van Hogeschool Leiden combineer je werk en opleiding. De leerroute kies je zelf, in overleg met je persoonlijke mentor. Hoe die route eruit ziet is onder andere afhankelijk van wat er binnen jouw werk- en privésituatie mogelijk is, de kennis en ervaring die je mee brengt, maar ook van je doelen, dromen en de richting waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Het opleidingsprogramma is vormgegeven in samenwerking met het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.

Begin je in september 2021 aan deze opleiding? Houd er dan rekening mee dat de manier waarop je de lessen, begeleiding en toetsen aangeboden krijgt afhankelijk is van de dan geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het onderwijs wordt, waar dat kan, op locatie georganiseerd. Heb je je aangemeld via Studielink? Dan ontvang je voor de start van jouw opleiding meer informatie over de invulling van het onderwijsprogramma.

Bij Management in de Zorg leer je flexibel doordat we werken volgens de principes van blended learning (online, face-to-face en in je eigen werkomgeving). Afhankelijk van wat jij nodig hebt, stel je jouw eigen leerroute samen en kies je voor leeractiviteiten die daarbij passen.

Werkvormen

Het programma is opgebouwd uit vier onderwijsmodules die los van elkaar zijn te volgen. In iedere onderwijsmodule voer je verschillende opdrachten uit. Alle lesstof krijg je aangeboden in onze digitale leeromgeving. Tijdens colleges wordt deze lesstof verder verdiept, onderbouwd en geïllustreerd met casussen uit de praktijk. Ook staan er intervisiebijeenkomsten op het programma, waarin je met je leergroep vraagstukken en dilemma’s uit jouw werkomgeving bespreekt.

Een indruk krijgen van hoe de Associate degree Management in de Zorg is opgebouwd? Bekijk het programmaoverzicht.

Onze digitale leeromgeving

Tijdens de opleiding kun je gebruik maken van onze digitale leeromgeving. Hierop kun je op ieder gewenst moment inloggen, waar je op dat moment ook bent. Zo heb je altijd toegang tot de digitale lessen, modulehandleidingen, toetsopdrachten en aanvullende leerstof. Ook kun je via de digitale leeromgeving contact leggen met je medestudenten en het docententeam.

Leren op je werkplek

Alle opdrachten voer je uit op je eigen werkplek. Voor sommige opdrachten word je gevraagd om in gesprek te gaan met stafmedewerkers of leidinggevenden uit jouw organisatie. Andere opdrachten kun je uitvoeren binnen je eigen team. Door deze nauwe aansluiting op de dagelijkse praktijk leer je daadwerkelijk om de competenties van management je eigen te maken.

Meer weten over wat er tijdens de opleiding wordt verwacht van de werkgever? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een vast team van docenten uit uiteenlopende expertisegebieden. Samen met jouw mentor stem je af hoe jouw leerroute eruitziet en wat je nodig hebt om jouw opleiding succesvol af te ronden. Ook vanuit je eigen werkplek word je begeleid door een managementcoach.

Verder kun je op elk gewenst moment terecht in de online leeromgeving. Hierin vind je een uitgebreide selectie aan leermateriaal, achtergrondinformatie en oefen- en trainingsstof.

Meer weten over wat er tijdens de opleiding wordt verwacht van de werkgever en de managementcoach? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

De Associate degree Management in de Zorg start in februari en september. De verschillende modules zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere modules tegelijk te volgen. Tijdens een intakegesprek bepaal je samen met de docent wat voor jou de optimale leerroute is.

Duur van de opleiding en studiebelasting

De duur van de opleiding en de studiebelasting is afhankelijk van je instapniveau en het aantal modules dat je tegelijk volgt. Per module is de studiebelasting ongeveer 8 tot 10 uur per week. Start je met twee modules tegelijkertijd, dan kun je rekenen op een verdubbeling van deze studiebelasting.

Lesdag

Maandag is de vaste opleidingsdag. Deze dag kan op verschillende manieren worden ingevuld. De ene week volg je een klassikale les, de andere week werk je aan een opdracht met je studiegroepje of heb je persoonlijk overleg met je docent.

Hogeschool Leiden biedt de opleiding Management in de Zorg aan op twee niveaus. Deze opleidingen sluiten op elkaar aan: Associate degree (Ad) en Bachelor degree (Bd). Na het afronden van de Ad kun je doorstromen naar de Bd.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Opleidingsvariant Associate degree Bachelor degree
Focus Zelfsturend vermogen, zelforganisatie, operationeel leidinggeven Coachend leiderschap en management
Startniveau Operationeel Tactisch
Niveau vooropleiding Diploma mbo niveau 4 in de zorg of dienstverlening Ad-diploma of aantoonbaar vergelijkbaar niveau
Criteria voor werkplek Baan in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week ) Baan met leidinggevende en/of coördinerende taken in de zorg, welzijnssector of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week)

De Ad-opleiding voor werkende professionals is gericht op het verwerven van de competenties die een senior professional of leidinggevende op operationeel niveau nodig heeft. Bij de Bd-opleiding ligt de focus op het verwerven en ontwikkelen van competenties die een manager nodig heeft. Zo kun je op tactisch niveau een bijdrage leveren aan jouw organisatie. Bij de Ad ontwikkel je jezelf dus op operationeel niveau en bij de Bd op tactisch-strategisch niveau.

Doorgroeien in de sector zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening?

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens je bacheloropleiding kun je gebruik maken van de verschillende faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo heb je via de digitale leeromgeving altijd de beschikking over de opdrachtbeschrijvingen en een uitgebreide selectie van vakliteratuur en onderzoeksresultaten. Ook kun je terecht bij het Mediacentrum voor aanvullende vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken. Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling en onderzoek.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen, is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.