Hogeschool Leiden

Diner Pensant over onderzoek en onderwijs

Op vrijdag 23 september organiseerde het lectoraat een ‘Diner Pensant’ bij de Stichtse Vrije School in Zeist rond het thema: 'Wat vraagt waarde(n)vol vrijeschoolonderwijs, voor nu en voor de toekomst, van ieder van ons?'

Om het vertrek van Aziza Mayo als lector bij Hogeschool Leiden te markeren waren mensen uit het onderwijsveld uitgenodigd te komen praten over dit thema, dat de afgelopen jaren centraal stond in de  verschillende onderzoeken van het lectoraat. Tijdens het Diner Pensant gingen mensen van binnen en buiten de hogeschool met elkaar in gesprek over een aantal van deze onderwerpen, zoals: subjectiverend onderwijs, inclusie en diversiteit, motivatie bij hoogbegaafde leerlingen, leiderschap en diep luisteren. Onder het genot van een mooie maaltijd ontstonden er goede gesprekken, onderbroken door intermezzo’s van Sita de Kam, die inspireerden tot nadenken over kunstzinnigheid in het onderwijs.

Helaas kon Aziza er zelf niet bij zijn vanwege corona maar Jarla Geerts, programmaleider van het Kenniscentrum POP, presenteerde namens Aziza haar bijdrage. Aan het eind van de avond werd de bundel ‘Werken aan waarde(n)vol vrijeschoolonderwijs voor nu en voor de toekomst’ uitgereikt, met bijdragen van Aziza en de kenniskringleden over hun onderzoekswerk. Deze publicatie kun je gratis downloaden via de website van het lectoraat.

Sita overhandigde namens het lectoraat een van haar kunstwerken aan Gijs Roeters van Lennep, rector van de Stichtse Vrije School, als dank voor de gastvrijheid.

Hogeschool Leiden