Stage aanbieden: Fysiotherapie
Wil je onze eerste-, tweede-,derde- en vierdejaarsstudenten een kans geven praktijkervaring op te doen? We zijn altijd blij met plekken in fysiotherapiepraktijken, ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra of andere bijzondere instellingen.
In het derde en vierde jaar van de opleiding Fysiotherapie staat de ontwikkeling van de rol beroepsontwikkelaar centraal. Het zelfstandig, in een groep, uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek levert een positieve bijdrage aan het ontwikkelen van de nodige competenties. Het eindresultaat van een Praktijkgericht Onderzoek Fysiotherapie (POF) is een onderzoeksverslag in de vorm van een artikel én een praktijkbijdrage. De POF faciliteert de onderzoekende beroepshouding - een belangrijk element van het vak. Ook andere competenties, als samenwerken, maatschappelijk handelen, organiseren en professioneel handelen komen in deze periode aan bod. Deze zijn niet voor niets opgenomen in het beroepsprofiel van de KNGF.
De mogelijkheden
WVO
Bij de werkveldoriëntatie (WVO) is de student 10 weken lang 1 dagdeel (4uur) per week óf om de week 2 dagdelen (8 uur) aanwezig op het stageadres.
De studenten fysiotherapie doorlopen het eerstejaars onderwijs, om aan het eind van dit jaar antwoord te kunnen geven op de vraag ‘past het vak fysiotherapie bij mij?’. Hiervoor gaan ze twee werkveldoriëntaties lopen in een praktijksetting.
Juniorstage
Bij een juniorstage is de student ongeveer 15 weken lang 1 dagdeel (4 uur) per week of 2 dagdelen (8uur) om de week aanwezig op het stageadres. De student neemt actief deel aan het dagelijkse werk in de praktijk of instelling. Onder begeleiding van een fysiotherapeut worden verschillende handelingen uitgevoerd en zorg gedragen voor een aantal administratieve taken. Een student loopt twee juniorstages in het tweede jaar.
Seniorstages
De 2 seniorstages vinden plaats in de laatste 2 jaar van de opleiding. De eerste seniorstage is de gevorderde stage en de tweede stage is de vakbekwame stage. Gedurende een semester (20 weken) loopt de student minimaal 24 uur per week stage. Naast aandacht voor administratie, beheer en verdieping in de zorg, krijgt de student ruimte voor zelfstandige patiëntencontacten. Voor de stage start, bereidt de student zich voor op de specifieke problematiek van de praktijk of instelling.
Voorwaarden voor een stageplaats
- De stagiair wordt begeleid door een bevoegd fysiotherapeut
- Er vindt een wekelijks evaluatiegesprek plaats
- Een stagedocent ondersteunt de student vanuit de opleiding en bezoekt het stageadres
Stageplek aanbieden?
Heb je een stageplek of onderzoeksopdracht voor studenten van een zorgopleiding, of een multidisciplinaire onderzoeksopdracht voor studenten? Dien jouw aanvraag dan in via het Praktijkloket Gezondheidszorg.
Eerst meer weten?
Wil je eerst meer weten over de mogelijkheden van samenwerking met Hogeschool Leiden? Neem dan contact op met:
- Marinka de Ronde, contactpersoon stages: [email protected]
- Marjolijn van Adrichem, contactpersoon stages: [email protected]
Voorbeelden van stageprojecten
Voor een opdrachtgever die cursussen geeft aan verzorgenden en verpleegkundigen is door studenten uitgezocht wat er in de KNGF-richtlijnen is opgenomen over zelfmanagementondersteuning, wat de recente literatuur hierover is en of en wanneer fysiotherapeuten zelf zo’n cursus zouden willen volgen. De opdrachtgever bezint zich over het vervolg.
Een fysiotherapeut van een grotere praktijk wilde een artrosespreekuur starten. Studenten hebben de evidentie van onderzoek en behandeling in de literatuur uitgezocht, patiënten geënquêteerd en fysiotherapeuten geïnterviewd. Op basis daarvan is een concept-stroomdiagram ontwikkeld. Binnenkort wordt dit in de praktijk besproken om het artrosespreekuur vorm te geven. De fysiotherapeut zelf is vooral blij met het recente overzicht van de evidentie en het concept dat de studenten hebben ontwikkeld.