Djim Kromhout

"Het is echt samen tot stand gekomen met de mensen uit de wijk; mensen die hier wonen en werken''

Djim (35) is fysiotherapeut en deed tijdens de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg onderzoek naar valpreventie voor ouderen in de wijk waar hij werkte. Dat zijn onderzoek waardering verdiende was snel duidelijk; hij won de scriptieprijs.

Djim Kromhout

Ik werk al 10 jaar als fysiotherapeut en merkte dat iedereen eigenlijk heel vaak zijn eigen ding doet. Er is weinig onderlinge communicatie en overleg. Ik dacht; daar moet ik iets mee, dus koos ik ervoor om de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg te gaan volgen. Ik wilde een beter beeld krijgen van hoe de zorg in elkaar zit, hoe je dat op lokaal niveau beter kunt organiseren en hoe je de samenwerking kunt verbeteren. Naar mijn idee kon ik deze dingen uit de opleiding halen en gelukkig is dat ook bevestigd.

Ik wilde een beter beeld krijgen van hoe de zorg in elkaar zit, hoe je dat op lokaal niveau beter kunt organiseren en de samenwerking kunt verbeteren.

Ik heb de studie als superinteressant, maar ook als pittig ervaren. Ik moest na 10 jaar weer opnieuw gaan studeren en het spreekt voor zich dat ik daar dus echt wel weer even in moest komen. Gelukkig waren de onderwerpen, denk aan samenwerken, netwerken en organisatiestructuren heel erg interessant.  
In het tweede jaar van de Master heb ik mijn afstudeeronderzoek gedaan. Je hebt dan echt de tijd om je op één onderwerp te focussen en om je eigen ding ervan te maken. Dat vond ik eigenlijk heel leerzaam en leuk.

Verbinding door actieonderzoek

Tijdens de opleiding ben ik erachter gekomen dat de wijk waarin ik werkte heel erg vergrijst en dat valpreventie echt een 'hot topic' is. Door de huidige ontwikkelingen in de zorg en de maatschappij, waardoor ouderen steeds langer thuis (moeten) blijven wonen, kan valpreventie bijdragen aan de gezondheid van ouderen en de houdbaarheid van het zorgstelsel. Er is al heel veel bekend over de effectiviteit van valpreventie, echter kunnen de ouderen zelf vaak niet meer inschatten of ze valgevaarlijk zijn en is het voor de professionals eigenlijk niet duidelijk genoeg wat ze voor de ouderen kunnen betekenen en wat ze onderling aan elkaar zouden moeten hebben.

Voor mijn onderzoek heb ik een werkgroep vormgegeven en ouderen, die valgevaarlijk zijn, uit de wijk betrokken bij mijn actieonderzoek. Met deze manier van onderzoek doen verbind je de wetenschap met de praktijk. Hiermee kon ik ervoor zorgen dat de kennis uit de praktijk gebruikt werd en dat er commitment bij de mensen uit de wijk gecreëerd werd; community-up noemen we dat. 

Om mijn onderzoek vorm te geven, heb ik allereerst gekeken naar het probleem in de wijk, wat zouden we willen bereiken? Wat is er nu nog niet en hoe we dat zouden kunnen oplossen? Op basis hiervan is een adviesrapport geschreven voor het opzetten van een multifactorieel valpreventieprogramma in de wijk. Dit rapport heb ik aangeboden aan het wijksamenwerkingsverband en zijn we op dit moment aan het vormgeven in de praktijk.

Ambitie voor het inrichten van de zorg

Op dit moment ben ik hard bezig om in allerlei werkgroepen actief te zijn, zowel binnen de wijk als binnen de regio. Mijn ambitie is om met deze studie meer maatschappelijk betrokken te worden bij het inrichten van de zorg, zeker met de aankomende uitdagingen. Met mede studenten zijn we op dit moment ook nog bezig om een samenwerkingsverband op te zetten, zodat we elkaar kunnen blijven ondersteunen bij het organiseren en aanpakken van deze complexe vraagstukken.

Neem echt de tijd voor deze studie, zodat je de diepte in kunt, dingen uit kunt zoeken en echt contact kunt leggen met mensen uit de buurt. Zo kun je alles uit deze opleiding halen wat er te halen valt.

Gouden tip van Djim

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: