Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Helga over opleiding Toegepaste Psychologie

Helga Morais is oprichtster van The Confidence Journey, waarmee ze als trainer en coach jongeren en jongvolwassenen ondersteunt bij het versterken van hun veerkracht en zelfvertrouwen. In 2018 voltooide ze de opleiding Toegepaste Psychologie.

Mensen liefde geven

"Vroeger wilde ik piloot worden. Helaas waren mijn ogen niet goed genoeg, dus die droom heb ik al vroeg weer los moeten laten. Toen ik 18 was, deed ik mee aan een loopbaanoriëntatietraining om te ontdekken welke opleiding dan wel bij mij zou passen. We kregen krijt en papier in onze handen gedrukt en de opdracht mee om onze ogen te sluiten en onze ideale dag te tekenen. Ik vond het een gekke opdracht, maar besloot toch mee te doen en het over me heen te laten komen. Toen ik mijn ogen sloot, zag ik mezelf een vliegtuig besturen. Ik dacht: huh, deze fase zijn we toch al gepasseerd? Maar toen zag ik dat ik vanuit het vliegtuig allemaal hartjes aan het lossen was over mensen die op straat beneden mij liepen. Ze waren aan het springen van geluk, hun wangen waren helemaal rood en ze waren intens gelukkig. Ik opende mijn ogen en wist: ik wil mensen liefde geven."

Een warm bad

"Ik ben gaan uitzoeken hoe ik dat het beste kon doen, mensen liefde geven, en kwam uiteindelijk uit bij de psychologie. Ik wil mensen helpen om een stukje liefde aan zichzelf te geven, goed voor zichzelf te zorgen en zo ook goed voor de mensen om hen heen te kunnen zorgen. Zo kwam ik ook al snel uit op coachen en trainen als focus. Dat was precies waar de opleiding Toegepaste Psychologie (TP) bij Hogeschool Leiden ook aandacht aan besteedde – én daar waren ze bij mijn weten uniek in. Daarnaast sprak de sfeer mij aan. Ik heb veel open dagen bezocht op verschillende hogescholen, maar toen ik voor het eerst binnenstapte bij Hogeschool Leiden, voelde ik een hele persoonlijke sfeer. Het was een warm bad en ik voelde me vanaf dag één al thuis. Dat gaf voor mij de doorslag om daar te gaan studeren."

Helga Morias
Wat me echt is bijgebleven is hoe mensen in elkaar steken en hoe je het beste kunt handelen in bepaalde situaties. Dat is ontzettend waardevol!
Portet Helga, alumna van de opleiding Toegepaste Psychologie

"De opleiding overtrof mijn verwachtingen. Het curriculum zat goed in elkaar en de kwaliteit van het onderwijs was gewoon erg goed. Het docententeam was professioneel en toegewijd. Ze zaten allemaal zo vol passie en gaven dat door aan de studenten. Wat me echt is bijgebleven? Je leert veel over hoe mensen in elkaar steken en hoe je het beste kunt handelen in een bepaalde situatie. Dat is ontzettend waardevol! Ook groepsdynamica is iets waar je tijdens de opleiding over leert en waar ik nu nog veel aan heb."

Werkervaring opdoen

"In mijn tweede jaar had ik al zoveel geleerd en voelde ik de behoefte om dit te delen met anderen. Ik solliciteerde voor een bijbaan bij Inzowijs, een coachings- en begeleidingspraktijk, en werd aangenomen. Tijdens het sollicitatiegesprek zeiden ze: als je Toegepaste Psychologie bij Hogeschool Leiden studeert, weten we wat je in huis hebt. Ze waren lovend. Ik zou dan ook elke TP-student aanraden om al tijdens je studie werkervaring op te doen. Dat kan gewoon, die vaardigheden heb je in huis. In mijn derde jaar ben ik bij Inzowijs als coach en begeleider met jongeren en gezinnen aan de slag gegaan.

Veerkracht en zelfvertrouwen

Daarnaast ben ik op een gegeven moment ook gaan werken bij Young010, de jongerenadviesraad van de gemeente Rotterdam. Als projectbegeleider begeleidde ik een groep van 25 jongeren tussen de 12 en 21 jaar, en daar zag ik iets opmerkelijks. Ze waren enorm veerkrachtig en zelfverzekerd. Als oplossing A niet lukte, dan gingen ze door naar B, en als B niet lukte, gingen ze door naar C, enzovoorts, het rijtje af tot Z. Deze jongeren gingen heel anders met opdrachten en tegenslagen om dan de jongeren die ik begeleidde bij Inzowijs, en ik besefte dat veerkracht en zelfvertrouwen écht heel belangrijk zijn. Mijn nieuwsgierigheid was getriggerd, en ik dacht: hier wil ik op afstuderen."

The Confidence Journey

"Eigenlijk was er een lijst met afstudeeropdrachten waar de meeste studenten uit kozen, maar ik wilde het dus anders doen. De hogeschool zei dat als ik een opdrachtgever wist te vinden, ik op dit thema – veerkracht en zelfvertrouwen – mocht afstuderen. En die vond ik! De Windroos biedt een combinatie van zorg en onderwijs aan (jong)volwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Zij waren enthousiast over mijn idee, en daar heb ik dan ook mogen afstuderen."

"Na een half jaar stond het concept voor The Confidence Journal: een (dag)boek dat jou middels vragen dagelijks helpt om te oefenen met het opbouwen van een positief gedachtenpatroon. Zo versterk je op een simpele en effectieve manier jouw veerkracht en zelfvertrouwen. De Windroos was enthousiast over het concept en wilde mij na mijn afstuderen aanhouden als projectleider. Ook de docenten TP zeiden dat ik dit product op de markt moest brengen. Die uitdaging ben ik aangegaan. Dat markeerde het begin van The Confidence Journey."

Als trainer en coach in mijn eigen bedrijf begeleid ik jongeren en help hen met tools waarmee ze beter leren luisteren naar zichzelf en zichzelf kunnen opladen met positiviteit, veerkracht en zelfvertrouwen.

Mijn zielsmissie

"Binnen mijn eigen bedrijf The Confidence Journey werk ik als trainer en coach samen met verschillende organisaties, zoals de Windroos, DOCK, de gemeente Schiedam en Hogeschool Leiden. Als trainer en coach begeleid ik jongeren en jongvolwassenen. Ik help hen met tools waarmee ze beter leren luisteren naar zichzelf en zichzelf kunnen opladen met positiviteit, veerkracht en zelfvertrouwen. Dit voelt echt als mijn zielsmissie en ik ben elke dag blij en dankbaar dat ik hier mijn werk van heb mogen maken."

In de toekomst

"Op het pad dat ik nu bewandel, kan ik nog veel betekenen. Het lijkt me tof om nog meer studenten te mogen helpen, dus ik heb de ambitie om met meer hogescholen te gaan samenwerken. Ook een Engelse versie van The Confidence Journal staat nog op mijn lijstje. Ik krijg dagelijks berichtjes van mensen waarin ze ontzettend enthousiast zijn over deze tool en aangeven er veel baat bij te hebben. Ik wil het daarom graag beschikbaar maken voor nog meer mensen. Mijn hartjes nog verder verspreiden, daar droom ik van."

Interessant?

Bekijk de opleiding Toegepaste Psychologie.