Rianca over opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
Derdejaarsstudent Rianca vertelt meer over hoe ze door haar stage bij Leren met de Stad | Op Locatie, waar ze in de praktijk aan de slag ging, als student is opgebloeid.
Bij de meeste opleidingen loop je in het derde jaar een stage. Dé kans om je opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Ook voor Rianca, derdejaarsstudent aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening bij Hogeschool Leiden, was het zover: ze mocht een stage kiezen. In dit verhaal vertelt ze hoe ze door haar stage bij Leren met de Stad |Op Locatie, waar ze in de praktijk aan de slag ging, als student is opgebloeid.
Helemaal opgebloeid
"Ik was altijd een student die deed wat nodig was en het verder allemaal wel best vond. Ik merk dat ik sinds ik stage loop echt helemaal ben opgebloeid. De eerste twee jaar van deze opleiding bestaat voornamelijk uit theorie. Ik kon dan ook niet wachten om dit in de praktijk te brengen om te ervaren waar ik deze opleiding voor doe. Tijdens mijn stage heb ik met mensen gesproken en hen kunnen helpen. Toen zag ik pas echt hoe waardevol dit werk is."
Stage bij Leren met de Stad | Op Locatie
"Bij de zoektocht naar een stage wist ik niet zo goed wat ik wilde en waar mijn interesses naar uitgingen. Uiteindelijk viel mijn keuze op Leren met de Stad | Op Locatie, een plek waar studenten, wijkbewoners en professionals samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken.
Bij deze stage kreeg ik de vrijheid om te kijken wat ik leuk vond en mocht ik zelf bepalen aan welke maatschappelijke projecten ik wilde werken. Hierdoor leerde ik ook meer over mezelf en hoe de maatschappij in elkaar zit."
Zo veel mogelijk doelgroepen
"Net zoals mijn stage is mijn studie heel breed. Ik vond het waardevol om tijdens deze stage zoveel mogelijk doelgroepen te zien. Op deze manier kon ik namelijk uitzoeken wat ik leuk vond en waar ik in de toekomst wat mee zou willen doen."
Leren van en met elkaar
"Tijdens mijn stage bij Leren met de Stad | Op Locatie hield ik mij bezig met verschillende maatschappelijke projecten in Leiden en werkte ik veel met studenten van andere opleidingen samen. Iedereen kijkt vanuit zijn of haar studie op een bepaalde manier naar een vraagstuk en hier leerde ik heel veel van.
We hebben veel gezamenlijke besprekingen en brainstormsessies gehad en ik vond het tof om te zien hoe iedereen op een andere manier over dingen nadacht. Als je tijdens je project ergens tegenaan liep, kon je een andere student om hulp vragen. Ze dachten dan mee over hoe je een probleem kon aanpakken en dat vond ik supertof. Op die manier maakten we namelijk gebruik van elkaars kwaliteiten."
Behoefteonderzoek
"Samen met een student van de opleiding Toegepaste Psychologie heb ik een behoefteonderzoek gedaan in Leiden-Noord om te kijken naar wat de bewoners in de wijk misten en waar ze behoefte aan hadden. Daarnaast hielp ik veel mee aan projecten van andere organisaties.
Zo prikte ik één keer in de week afval in de Merenwijk om bewoners meer bewust te maken van het zwerfafval op straat. Op deze manier probeerde ik een gesprek met de bewoners in de wijk aan te knopen en hen te vragen wat ze nog nodig hadden."
Kansenongelijkheid
"Ik kom zelf uit een dorpje waar alles goed geregeld is en waar je geen afval op straat hebt. Toen ik in Leiden-Noord kwam, kwam ik erachter hoe groot de verschillen in Nederland zijn. Ik was mij er eerst helemaal niet van bewust dat niet iedereen het zo makkelijk heeft en niet iedereen gelijke kansen heeft. Deze stage heeft mij inzicht gegeven in die kansenongelijkheid en ervoor gezorgd dat ik hier in de toekomst wat mee wil doen."
Mijn toekomstplannen
"Ik studeer volgend jaar af en wil daarna doorstuderen in pedagogische wetenschappen. Kinderen en jongeren vind ik een hele interessante doelgroep, vooral omdat er in die leeftijdscategorie nog veel stappen gemaakt kunnen worden.
Een goede thuisbasis is voor die kinderen bijvoorbeeld heel belangrijk. Als je thuis geen goede basis hebt, kan dat namelijk veel invloed hebben op bijvoorbeeld je kansen in het onderwijs. Ik zou graag die kinderen een extra steuntje willen bieden en ervoor willen zorgen dat er gelijke kansen voor hen komen, ongeacht hun thuissituatie."
Interessant?
Bekijk de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening bij Hogeschool Leiden.