Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Leraar Omgangskunde: associate degree

voltijd
  • Duur: 2 jaar
  • Start: 1 september 2025
  • Inschrijven: t/m 31 augustus 2025
  • Associate degree Omgangskunde (Associate degree of Education)
Omgangskunde header

Ontdek de associate degree Onderwijsondersteuner Omgangskunde

Stel je voor: jij werkt straks als onderwijsondersteuner in het mbo. Je geeft inspirerende lessen over maatschappelijke thema's. Daarnaast begeleid je studenten in hun leerproces. Klinkt dat als jouw toekomst? Dan maak je met de associate degree Onderwijsondersteuner omgangskunde een goede start!

Iets voor jou? 

De hbo associate degree Onderwijsondersteuner Omgangskunde bij Hogeschool Leiden leidt je op tot onderwijsondersteuner op mbo niveau 1 tot en met 4 . Na het afronden van deze tweejarige opleiding geef je (onder supervisie van een collega) lessen over ontwikkelingspsychologie, communicatie en burgerschap. Neem eens een kijkje in de kennisbasis Omgangskunde. Hier zie je alle onderwerpen waar je les over gaat geven in de praktijk. 

Je leert tijdens je opleiding hoe je lessen ontwerpt, samenwerkt binnen teams, planningen maakt en groepen leerlingen coacht.

  • Op jouw leerwerkplek bereid je onder supervisie van de hoofddocent de lessen voor en geef je les (aan een klas of in kleine groepen).
  • Op jouw leerwerkplek ben je onderdeel van een team en stem je regelmatig met collega’s af.
  • Je coacht groepen studenten bij o.a. het zoeken van een stageplaats, en studievaardigheden zoals  plannen en organiseren.
  • In sommige gevallen ben je mentor.
  • Daarnaast ondersteun je de hoofddocent. Je hebt een signalerende en coachende functie over de voortgang van studenten en bespreekt dit met de hoofddocent.

Aan het eind van de opleiding doe je een assessment. Daarmee laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. 

De studenten waar je les aan geeft werken in de maatschappelijke zorg of het onderwijs: jouw lessen bevorderen hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast begeleid je studenten als slb’er, tijdens hun stage en in kleine groepen tijdens praktijkgerichte vakken. 

Als het vak omgangskunde op het lesrooster staat, mag je ook lesgeven in het vmbo en de onderbouw van de havo/vwo.

Toch iets anders?

Kies je opleidingsvariant

Kies je opleidingsvariant

Toch iets anders?

Hogeschool Leiden biedt deze opleiding aan in diverse varianten. Bekijk ook:

Hogeschool Leiden biedt ook de opleiding tot Leraar Omgangskunde aan. Ontdek de mogelijkheden en verschillen!

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

Het werkveld is bepalend voor wat en hoe je leert bij Hogeschool Leiden. Daarom krijg je activerende werkcolleges, waarin je veel samenwerkt. En die theoretische en praktische kennis kan je direct uitproberen in praktijksituaties tijdens jouw stage of werk. 

Praktijkgericht
  • Werkplekleren of werken in het (v)mbo

Vanaf het begin heb je een leerwerkplek in het onderwijs. De beste manier om de taken van een leraarondersteuner Omgangskunde te leren kennen en uitvoeren.

  • Heb je al een baan in het mbo?

Dan mag je deze gebruiken als leerwerkplek. Met de voorwaarde dat je werkzaamheden gericht zijn op het lesgeven en begeleiden van groepen leerlingen en/of studenten. Als Omgangskunde op het lesrooster staat, mag je ook jouw werkplek in het VMBO en de onderbouw van de havo/vwo gebruiken als leerwerkplek.

  • Heb je nog geen leerwerkplek?

Deze moet je zelf regelen, voordat de opleiding begint. Een goed startpunt is onze jaarlijkse stagemarkt, eind mei/begin juni. Via LinkedIn ben je als eerste op de hoogte van de definitieve datum. De opleiding werkt samen met verschillende scholen in de regio: tijdens de open dag kan je hier meer informatie over krijgen.

Begeleiding

Onderwijsondersteuner worden doe je niet alleen bij Hogeschool Leiden. Daarom krijg je een eigen studiecoach. 

Ook de overige docenten – ieder met hun eigen deskundigheid en passie – staan voor je klaar om je te begeleiden.

Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.

Lesdagen en studiebelasting
  • Lesdagen

Op deze voltijd associate Degree opleiding heb je twee lesdagen op de Hogeschool. 

  • Studiebelasting

Het totale programma heeft een studiebelasting van 120 EC. Een EC (European Credit) staat voor 28 uur studielast. Je verdeelt je uren over lesdagen, werkplekleren en studieopdrachten. De opleiding duurt 2 jaar. 

Je volgt twee jaar een fulltime studieprogramma. In de praktijk betekent dat: 2 lesdagen, 2 dagen werkplekleren en 1 dag voor je studieopdrachten. Met de associate degree word je leraarondersteuner. Je haalt geen lesbevoegdheid maar een getuigschrift. 

Je kunt deze opleiding ook als bachelor doen. Dan moet je 240 EC halen en kun je in vier jaar je studie afronden. Met de bachelor haal je een tweedegraads lesbevoegdheid. Het associate degree programma sluit aan op het bachelor programma: Je kan dus eenvoudig doorstuderen voor je bachelor. 

  • Versneld programma via vrijstellingen

Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen en het programma versneld doorlopen. Dit bespreken we na jouw inschrijving tijdens het intakegesprek. Op de open dagen kan je hier ook meer informatie over krijgen. 

Open dagen, informatieavonden en meer

Bezoek de Open Dag

24 april
Ja, ik kom!
Student wijst iets aan in het programmaboekje voor twee bezoekers op de Open Dag  van Hogeschool Leiden

Online info-avond

13 mei 2025
Meld je aan!
Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop
Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

Na de opleiding:

  • Mag je lessen geven uit de kennisbasis Omgangskunde, bijvoorbeeld over maatschappelijke thema's. Je geeft lessen op mbo niveau 1 tot en met 4.
  • Begeleid je studenten in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
  • Kan je eenvoudig doorstuderen bij de bachelor Leraar Omgangskunde.
Leraar gezondheidszorg welzijn & omgangskunde student zitten bij elkaar en krijgen uitleg van docent
Werken

In de beroepspraktijk bereid je onder supervisie van de hoofddocent de lessen voor en geef je les (aan een klas of in kleine groepen).

Je geeft lessen over onderwerpen uit de kennisbasis Omgangskunde. Daarnaast begeleid je jouw studenten tijdens hun stage, het maken van studieplanningen en studievaardigheden. 

Je werkt als onderwijsondersteuner op mbo niveau 1 tot en met 4.

Verder studeren

Na het afronden van de associate degree kan je eenvoudig doorstuderen voor de bachelor Leraar Omgangskunde

Dáárom Hogeschool Leiden

Voor deze opleiding ga je natuurlijk naar Leiden, omdat:

  • Leiden bekend staat om kwalitatief hoogwaardige scholing, vooral in onderwijs, cultuur en zorg. Lees meer over onze hogeschool.
  • Hogeschool Leiden een breed aanbod biedt in bij-, om- en nascholing.
  • De opleidingen kleinschalig zijn, met een open sfeer waar iedereen elkaar kent en individuele aandacht krijgt.
  • Bijscholing in Leiden het leren combineert met de historische en culturele rijkdom van de stad.
  • Leiden een gezellige stad is.

Veelgestelde vragen

Over deze opleiding
Wat zijn de toelatingseisen?

Je hebt één van deze diploma's nodig:

  • Havo-diploma (elk profiel)
  • Vwo-diploma (elk profiel)
  • Mbo-diploma niveau 4

Intakegesprek

Na jouw inschrijving via studielink krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Het doel is dat we met jou kennismaken en zorgen dat je volgend jaar een vliegende start van je studie hebt. Ook is er aandacht voor jouw werkervaring. We kijken er naar uit om kennis te maken!

Toelatingsonderzoek 21+

Heb je deze diploma's niet? En ben je bij het begin van de studie 21 jaar of ouder? Vraag een Toelatingsonderzoek 21+ aan om misschien toch toegelaten te worden.

Voor welke datum moet ik me aanmelden?

Het voordeel van op tijd inschrijven!

Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor aankomend studiejaar. 

We raden je aan om je uiterlijk 1 juli in te schrijven. Dan hebben wij voldoende tijd om te bekijken of je voldoet aan de eisen. Ook krijg je de informatie voor de start van de opleiding (boekenlijst, introducatiedag) voor de zomer toegestuurd. Jij hebt voldoende tijd om nog iets aan te leveren als dat nodig is.

De inschrijfdeadline voor deze studie is 31 augustus. 

Besluit je om toch niet te starten met de opleiding? Dan kun je je verzoek tot inschrijving vóór 1 september weer kosteloos intrekken via studielink. 

Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week. Tijdens het intakegesprek checken wij samen met jou de toelatingseisen nogmaals: zo zorgen we samen dat je in de goede studievariant kan starten.

Wanneer start de opleiding?

De eerste lessen starten in de week van 1 september. Let op: Onze introductie activiteiten zijn in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.

Is de opleiding in voltijd te volgen?

Ja, deze opleiding is alleen in voltijd te volgen. Dat betekent dat je twee dagen onderwijs hebt op de Hogeschool Leiden, twee dagen werkt of stageloopt en één dag hebt voor je studie. 

Uitklapper zelf toegevoegd: Bij welke onderwijsinstellingen werk je of loop je stage?

  • MBO niveau 1 tot en met 4.
  • Als Omgangskunde op het lesrooster staat, mag je ook lesgeven in het VMBO en de onderbouw van de havo/vwo.
Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling?

Bekijk de Onderwijs- en examenregeling (OER) van deze opleiding (pdf).

Studenten in de les opleiding leraar omgangskunde tweedegraads hogeschool leiden

Laatste check

  • Je hebt een Havo-diploma (elk profiel) of Vwo-diploma (elk profiel) of Mbo-diploma niveau 4. 
  • Heb je deze diploma's niet? En ben je bij het begin van de studie 21 jaar of ouder? Vraag een Toelatingsonderzoek 21+ aan om misschien toch toegelaten te worden.
  • Je hebt interesse in lesgeven op het MBO, zowel bij de entree opleiding als bij de bij opleidingen voor maatschappelijke zorg of onderwijs. 

Je wil graag lesgeven over onderwerpen zoals ontwikkelingspsychologie, communicatie of burgerschap. 

Op de hoogte blijven van de opleiding en docenten?

Behoefte aan persoonlijk advies?

Wil je graag advies voor jouw specifieke situatie? Stuur dan een mail naar: [email protected] (benoem om welke lerarenopleiding het gaat). 

Naam contactpersoon: Liliana Urru. 
E-mailadres: [email protected]

Volg ons op LinkedIn

Twijfel je nog?

Stel je vragen tijdens de online informatieavond op dinsdag 13 mei.

Meld je aan voor de informatieavond

Contactpersoon

Behoefte aan persoonlijk advies?

Wil je graag advies voor jouw specifieke situatie? Stuur dan een mail naar: [email protected] (benoem om welke lerarenopleiding het gaat). 

Kijk nog even verder

Leraar Omgangskunde in deeltijd toch niet jouw ding?

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (tweedegraads)

Voltijd
Lees meerover Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (tweedegraads)
Student stelt vraag in de les leraar gezondheidszorg en welzijn hogeschool leiden

Leraar Omgangskunde (tweedegraads)

Voltijd
Lees meerover Leraar Omgangskunde (tweedegraads)
Studenten in de les opleiding leraar omgangskunde tweedegraads hogeschool leiden