Onderzoeksgroep Metabolomics
Wij gebruiken en ontwikkelen nieuwe analytisch-chemische methoden om complexe onderzoeksvragen met gedetailleerde, chemische informatie te beantwoorden. Hiervoor ontwikkelen we monstervoorbewerkings-, LC-MS- en GC-MS-methoden. En we passen onze organisch-chemische expertise toe ten behoeve van het synthetiseren van nieuwe standaarden en het ontwikkelen van derivatiseringsreacties.
Werkwijze
Metabolomics wordt in steeds meer werkvelden ingezet om complexe onderzoeksvragen te beantwoorden. Wij dragen hieraan bij door het ontwikkelen van analytisch-chemische methoden én het opleiden van studenten die gespecialiseerd zijn in metabolomics. We gebruiken deze metabolomics-methoden t.b.v. het doorgronden van complexe microbiotische processen, zoals in bodem, oppervlaktewater, darmflora en in vergistingsprocessen in voedselproductie.
Impact
Ons onderzoek draagt bij aan een beter begrip van de gezondheid van de leefomgeving en van de mens zelf. Hiervoor zijn twee onderzoekslijnen opgezet; 'environmental metabolomics' en 'personalized medicine'. De eerste behandelt milieuvraagstukken, de tweede lijn richt zich op analytisch-chemische methoden ten behoeve van geneesmiddelonderzoek met organs-on-chips.
Onderwijs
Wij willen enthousiaste, deskundige studenten opleiden die gespecialiseerd zijn in metabolomics en die op een actieve manier kunnen bijdragen aan het oplossen van vraagstukken. Hiervoor ontwikkelden we de minor Metabolomics. Sinds zijn start in 2017 – 2018 met een enthousiast team van docenten, hebben veel studenten de minor met succes afgerond. Dit heeft geleid tot tevreden (stage-)studenten en werknemers in het werkveld van metabolomics.
Wat is Metabolomics?
Metabolomics
Metabolomics is de analyse van alle stofwisselingsproducten (metabolieten) in een monster. Dit monster kan bestaan uit een organisme, een celcultuur, een weefsel, etcetera.
Metaboliet
Metabolieten zijn de tussen- en eindproducten van alle chemische reacties die plaatsvinden in een monster.
Metaboloom
Een complete set metabolieten wordt een metaboloom genoemd, ook bekend als het chemische fenotype. Hierin zit een schat aan informatie verborgen die kan zorgen voor nieuwe inzichten op het gebied van ziekte en gezondheid.
Inzet van metabolomics
De inzet van metabolomics is sterk in opkomst. Steeds meer werkvelden willen met behulp van metabolomics complexe vragen beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan:
- medische wetenschappen
- geneesmiddelenonderzoek
- voedingsindustrie
- gewasontwikkeling
- forensische wetenschappen
Onze onderzoeksgroep speelt een belangrijke rol bij tenminste drie exemplarische routes van de Nationale Wetenschapsagenda; ‘Personalized Medicine’, ‘Regeneratieve Geneeskunde’ en ‘Gezondheidsonderzoek, Preventie en Behandeling'.
Onderzoeksprojecten
-
Analyse van pesticiden in oppervlaktewaterIn de intensieve landbouw wordt op grote schaal gebruikt gemaakt van pesticiden. Het wordt steeds duidelijker dat dit een grote negatieve... Lees meerabout <span>Analyse van pesticiden in oppervlaktewater</span>
-
Omics in de PolderHet veenweidegebied in Nederland is bijzonder, maar staat ook onder druk. Het gebied is belangrijk voor landbouw, wonen, natuur,... Lees meerabout <span>Omics in de Polder</span>
-
Ontwikkeling van analytisch-chemische workflow voor drug screening in guts-on-chipsGeneesmiddelenonderzoek richt zich grotendeels op het bepalen van de verwerking van geneesmiddelen in het menselijk lichaam: absorptie,... Lees meerabout <span>Ontwikkeling van analytisch-chemische workflow voor drug screening in guts-on-chips</span>
Samen onderzoeken?
Leiden Centre for Applied Bioscience
Onze lector
Peter Lindenburg ondersteunt met de onderzoeksgroep Metabolomics het werkveld door onderzoeksvragen te beantwoorden en analytisch chemische methoden te ontwikkelen. Dat doet hij samen met goed opgeleide studenten die gespecialiseerd zijn in metabolomics.
Uitgelicht
Lectorale rede Metabolomics: van kleine moleculen naar grote mogelijkheden
Ons netwerk
Ons team werkt samen met andere onderzoeksgroepen, instituten en bedrijven aan het vergroten van de kennis en toepasbaarheid van metabolomics. We werken op dit moment met het Centrum voor Milieukunde Leiden van Universiteit Leiden, TNO, CHDR, MIMETAS en Hogeschool Utrecht.
We doen binnen het kenniscentrum LCAB multidisciplinair onderzoek met de onderzoeksgroepen Metagenomics, Genome-based Health, het Foodlab en de vakgroep Bio-informatica.