Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Onderzoeksgroep Eigen Regie bij Fysiotherapie & Beweegzorg

De onderzoeksgroep Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg (ERFB) doet onderzoek naar eigen regie onder leiding van lector dr. Petra Siemonsma. De onderzoeksgroep voert praktijkgericht onderzoek uit in samenwerking met partners uit de gezondheidszorg en onderwijs, wat waardevolle inzichten oplevert en bijdraagt aan maatschappelijke verschuivingen. We richten ons op thema's als eigen regie, duurzame gedragsverandering en wijk- en gemeenschapsgerichte benaderingen, met bijzondere nadruk op gedeelde besluitvorming.

Werkwijze

Wij richten ons op praktijkgericht onderzoek, samen met professionals, patiënten en inwoners, naar het vergroten van de vaardigheden van professionals in het ondersteunen van eigen regie. Dit gebeurt door middel van het ontsluiten van de wensen en behoeften van patiënten en inwoners, het betrekken van de brede context en samen beslissen. We onderzoeken en bevorderen integrale samenwerking door professionals te ondersteunen in hun kennis en vaardigheden voor wijkgerichte en integrale samenwerking. We onderzoeken en ondersteunen professionals in het ontwikkelen van hun kennis en vaardigheden voor de inzet van technologie die de eigen regie versterkt, persoonsgericht is en (integrale en wijkgerichte) samenwerking bevordert. Ons startpunt en onze expertise hierbij zijn complexe vraagstukken rond ondersteuning bij fysiotherapie en beweegzorg.

Met onze inclusieve aanpak betrekken we lokale gemeenschappen tot overheidsinstanties en verzekeraars, terwijl we ons ook richten op het versterken inwoners, patiënten, de zorg- en welzijnspraktijk door het in co-creatie ontwikkelen van innovatieve en integrale aanpakken. We leggen de nadruk op maatschappelijke impact voor inwoners en professional, waaronder duurzame gedragsverandering, organisatorische verbeteringen, de oprichting van kernteams en nieuwe rollen voor professionals.  

Impact

Vergrijzing en ontgroening van de Nederlandse populatie vragen om grote veranderingen in zorg en welzijn. Beleidsimpulsen (zoals de missie van VWS, Integraal Zorg Akkoord) en visieverschuivingen (zoals focus op Gedrag en Gezondheid en Positieve Gezondheid) geven een impuls aan de zorg van de toekomst. Daarbij wordt ten eerste de eigen regie van patiënten, inwoners en professionals steeds belangrijker. Ten tweede moeten professionals in toenemende mate persoonsgerichte zorg leveren in de eigen leefomgeving van hun patiënten en inwoners. En ten derde moeten professionals dit doen vanuit een brede blik (integrale aanpak voor welzijn en gezondheid) en met oog voor de persoonlijk context en (veer)kracht van het individu.

Fysiotherapie en beweegzorg helpen om chronische ziekten te voorkomen en verergering tegen te gaan, om het toenemende aantal aandoeningen van het beweegapparaat aan te pakken en waar nodig te ondersteunen als bewegen of eigen regie tijdelijk niet zelfstandig lukt. 

Onderwijs

Doorwerking naar het onderwijs is een belangrijk doelstelling van de onderzoeksgroep Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg. In samenwerking met de onderwijsmanager, docent-onderzoekers en studenten worden nieuwe inzichten vanuit praktijkgericht onderzoek ingezet om het onderwijs van de Bachelor- en Masteropleiding Fysiotherapie van Hogeschool Leiden te innoveren. De onderzoeksgroep is de grootste opdrachtgever voor studentenprojecten van de Bachelor- en Masteropleiding Fysiotherapie en stelt jaarlijks onderzoeksvoorstellen op. 

Petra Siemonsma, lector Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg
Het ultieme doel van eigen regie is vrijheid. De vrijheid om te leven zoals iemand het zelf verkiest.

Onze projecten

iemand die sportschoenveter vast maakt
Meer onderzoeksprojecten

Samen onderzoeken?

Petra Siemonsma

Lector Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg
testimonial-master-fysiotherapie-petra-siemonsma
Onze lector

Petra Siemonsma is lector voor de onderzoeksgroep Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg. Benieuwd naar de lector? Geen probleem. 

Hier lees je alles over de lector.

Uitgelicht

Symposium 'Beweegzorg van de toekomst'

Nieuws | Onderzoek
Lees meerover Symposium 'Beweegzorg van de toekomst'

Aftrap allereerste studiejaar master Fysiotherapie

Nieuws | Algemeen
Lees meerover Aftrap allereerste studiejaar master Fysiotherapie
Gebouw Hogeschool Leiden

Com-In-Actie: nieuw project voor fysiotherapeuten

Nieuws | Onderzoek
Lees meerover Com-In-Actie: nieuw project voor fysiotherapeuten
Gebouw Hogeschool Leiden

Ons team

Aline van der Feen

Onderzoeker
Portretfoto van Aline van der Feen

Arlette Hesselink

Senior onderzoeker
Portretfoto van Arlette Hesselink

Ingrid Rosbergen

Senior onderzoeker
foto van Ingrid Rosbergen

Jacky Heemskerk

Docent-onderzoeker
Portretfoto van docent Jacky Heemskerk

Jelmer Jager

Docent-onderzoeker
Foto van Jelmer Jager

Lector Petra Siemonsma

Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg
testimonial-master-fysiotherapie-petra-siemonsma

Leendert Guijt

Onderzoeker bij Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg
Foto van Leendert Guijt

Leontien van Wely

Docent-onderzoeker
Foto van Leontien van Wely

Thea Vliet Vlieland

Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg
foto van Thea Vliet Vlieland

Nieuws

Symposium 'Beweegzorg van de toekomst'

27 juni 2024 | Onderzoek
Dinsdag 18 juni 2024 vond het symposium 'Beweegzorg van de Toekomst' plaats.
Lees meerover Symposium 'Beweegzorg van de toekomst'

Masterclass ‘Uit je Praktijk naar de wijk’

28 maart 2023 | Onderzoek
De zorg verandert van behandeling in het ziekenhuis naar thuis en in de wijk. Hoe krijg je bij fysiotherapeuten over het voetlicht dat zij bij uitstek de zorgprofessional zijn die een rol in de wijk kunnen pakken?
Lees meerover Masterclass ‘Uit je Praktijk naar de wijk’
Gebouw Hogeschool Leiden

Presentatie over valpreventie voor Vrouwen van Nu

15 februari 2023 | Onderzoek
Onlangs gaven Djim Kromhout (fysiotherapeut/onderzoeker) en Arlette Hesselink (onderzoeker) voor het project ‘Samen Vallen Voorbij’ een presentatie over valpreventie aan de Vrouwen van Nu.
Lees meerover Presentatie over valpreventie voor Vrouwen van Nu
foto van hand die dominostenen weerhoud van vallen
Bekijk al het nieuws