Hogeschool Leiden

Serie 2: Buitenbooster 1 - Herfst

In deze buitenbooster nemen de onderzoekers van het lectoraat je mee de herfst in. Welke activiteiten kun je allemaal ondernemen om inzicht te krijgen in hoe natuur werkt en wat de invloed van mensen op natuur is en van natuur op mensen.

Kortom: 50 boosters over natuurlijke ritmes en kantelpunten die je ontdekt moet hebben.

De overgang naar de herfst is een kantelpunt in de natuur: kleuren veranderen, bladeren vallen, er ontstaan processen van verteren en recyclen, wachten en verwachten. De ene mens wordt er melancholisch van, de ander waardeert en neemt waar. Hoe je het wendt of keert, de cyclus van de natuur neemt ons mee. Deze herfst kunnen we niet om een zeer zorgelijk kantelpunt heen; het klimaatrapport. We horen wat we al wisten en we moeten gaan doen wat gedaan had moeten zijn.

Met de herfstbooster kun je op allerlei manieren ervaren wat een kantelpunt voor jou betekent. Deze buitenbooster is voor iedereen die durft te kantelen!

Download de buitenbooster-poster ( pdf, 3.07 MB )

Kantelpunt

Een kantelpunt vanuit een bijzonder verhaal over de Duitse kunstenaar Joseph Beuys. Maart 1944 crashte Beuys met een vliegtuig op de Krim. De kunstenaar werd zwaargewond gevonden door nomadische Tataren, die zijn lichaam met dierlijk vet insmeerden en in vilt wikkelden om hem warm te houden en zijn wonden te laten helen. Wonder boven wonder kwam Beuys er weer bovenop. Vilt en vet werden daarna twee van de belangrijkste materialen in zijn werk, als verwijzingen naar bescherming en heling, maar ook naar mystiek en de kracht van de natuur.

Voor iedereen is het afgelopen jaar ingrijpend geweest, min of meer gecrasht zou je kunnen zeggen. We zijn in die verandering de natuur een prominentere plaats in ons leven gaan geven, vanuit verveling, leegte, zoeken naar rust, ontstond behoefte aan ruimte en natuur. Het belang van bescherming en de hang naar de natuur kenmerken de trends die we om ons heen zien. Dat is inspirerend: het gaat er niet alleen om zelf geĆÆnspireerd te raken, maar ook om inspiratie van anderen te ervaren. Zo bedoelen we deze buitenbooster: wederzijdse inspiratie tussen mensen, in het proces van geven en ontvangen van de natuur.

Achtergrondinformatie