Hogeschool Leiden

Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB)

  • Opleiding / post-hbo
  • Bevoegdheid
  • Start februari 2022
  • Duur 8 maanden
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Ben jij docent en wil je de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) voor het hbo behalen? Tijdens de BDB-opleiding ga je werken aan de vijf kerntaken van de docent: doceren, begeleiden van studenten, ontwerpen van onderwijs, toetsen (Basis Kwalificatie Examinering) en professioneel docentschap. In circa 8 maanden vorm je jouw persoonlijke visie op onderwijs en leren in een kennissamenleving. De kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens de BDB vertaal je meteen naar wat er nodig is voor jouw hbo-studenten.

Voor wie is de BDB bedoeld?

De BDB-opleiding richt zich op docenten die nog niet in het bezit zijn van een didactische bevoegdheid voor het hbo én docenten in het hbo die zich verder willen professionaliseren op het gebied van doceren, begeleiden van studenten, ontwerpen van onderwijs, toetsen en professioneel docentschap.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. We werken daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Na de opleiding Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB):

- kun je je opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk brengen in het hoger onderwijs.
- heb je je Basis Kwalificatie Examinering (BKE) ook behaald, als onderdeel van de BDB.
- is je docerend vermogen versterkt.
- zijn je didactische vaardigheden meer ontwikkelt.
- is je persoonlijke visie op onderwijs meer gevormd.

Heb je alle onderdelen succesvol afgerond dan ontvang je het certificaat Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) van Hogeschool Leiden.
 

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan de cursus Basis Kwalificatie Examinering. Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Binnen de Vereniging Hogescholen is een protocol vastgesteld met daarin bekwaamheidseisen voor docenten in het hbo; de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB). Het doel van deze BDB-opleiding is om deelnemers uit te dagen didactische vaardigheden te ontwikkelen waarmee zij hun docerend vermogen kunnen versterken. Het BDB-certificaat wordt erkend door alle Nederlandse hogescholen. 

Binnen de opleiding BDB werk je aan de vijf kerntaken van de hbo-docent: 

  • doceren
  • begeleiden van studenten
  • ontwerpen van onderwijs, toetsen (BKE)
  • professioneel docentschap

Behalen van het BKE-certificaat

Bij het onderdeel Toetsen werk je aan meteen ook aan het behalen van de Basis Kwalificatie Examinering (BKE). Als examinator in het hoger onderwijs moet je BKE-gecertificeerd zijn om te kunnen toetsen.

Hoef je alleen het BKE-certificaat te behalen? Bekijk dan het programma van de BKE-cursus die Centrum onderwijs & innovatie Leiden heeft ontwikkeld. De inhoud en certificering van deze BKE-cursus is integraal opgenomen in het programma van de opleiding BDB.

Rooster start februari 2022

In februari 2022 start er weer een nieuwe groep. Het rooster is zo snel mogelijk te vinden op deze pagina.

Om deel te nemen aan deze opleiding moet je werkzaam zijn in het hoger beroepsonderwijs (minimaal 0,4 fte). Ook is het noodzakelijk dat je al enige ervaring als hbo-docent hebben en als docent diverse docentrollen uitvoert. Je begeleidt individuele studenten, ontwikkelt zelf onderwijs, maakt toetsen en neemt deze ook af.

Tijdens de opleiding is het van belang dat je minimaal 35 lessen geeft aan hbo-studenten.

De opleiding Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) wordt gegeven door Anneke Perdaems, hoofddocent BDB.

Schrijf je in

De eerstvolgende opleiding Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) gaat in februari 2022 van start. Wil je deelnemen? Schrijf je in

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de opleiding Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB)? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Duur en locatie: de opleiding duurt 8 maanden en vindt plaats op de Hogeschool Leiden.

Studiebelasting: de totale studiebelasting bedraagt 280 uur (10 EC) en is als volgt verdeeld: Contacttijd 3 EC (84 uur), zelfstudie 4 EC (112 uur), toetsing: 3 EC (84 uur). Daarnaast wordt er 560 uur werkplekleren vereist.

Rooster: het rooster voor de start in februari 2022 volgt z.s.m.

Certificaat: na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het certificaat Opleiding Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid’. Binnen dit certificaat is tevens de BKE (Basiskwalificatie Examinering) opgenomen.

Kosten: € 3.625,- (incl. studiemateriaal, koffie/thee, lunch tijdens de bijeenkomsten en één herkansingsmogelijkheid van de eindtoetsing, excl. literatuur).

Informatie: neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden via +31(0)6 46846 778 of posthbo.educatie@hsleiden.nl.

Sinds 2012 komen (kortlopende) opleidingen niet meer in aanmerking voor de lerarenbeurs. Via de belastingdienst zijn er wel persoonlijke mogelijkheden als de werkgever de studiekosten niet (volledig) betaalt.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.