Basis Kwalificatie Examinering
- Duur: flexibel
- Start: 15 september 2025
- Kosten: € 795,-
- Certificaat

Wil jij de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) behalen? Bij Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) bieden we jou de kans om je toetsdeskundigheid op eigen tempo te ontwikkelen. Gaat jouw voorkeur uit naar kleinschalig en persoonlijk onderwijs? Ontdek en versterk je professionele vaardigheden binnen het onderwijs dan bij Hogeschool Leiden.
Iets voor jou?
Je bent leerkracht en werkt in het vo, mbo en/of hbo. Je wilt met behulp van de BKE jouw toets deskundigheid bevorderen en aantonen.

Over de cursus
Ontdek deze boeiende cursus met ons blended learning concept. Je start met een digitaal intakeformulier en een diagnostische toets. Na de persoonlijke intake krijg je 20 weken toegang tot de digitale leeromgeving Hier doorloop je het leerpad op jouw eigen tempo. Geniet van verdiepende bijeenkomsten en een persoonlijk consult in dit dynamische programma.
Welke fasen komen aan bod
Tijdens deze BKE-cursus komen de volgende fasen van de toetscyclus aan bod:
- keuze voor basisontwerp;
- construeren van de toetsmatrijs;
- construeren en normeren van de toets;
- afnemen van de toets;
- beoordelen van de toets;
- verwerken en analyseren van de toetsresultaten;
- communiceren over toetsresultaten, inclusief het geven van feedback;
- evalueren en verbeteren van de toets en het onderwijs .
Waar je aan moet voldoen
In deze BKE-cursus staat blended learning centraal. Dit betekent dat we een zekere mate van zelfsturing en voorbereiding van jou als deelnemer verwachten. Om optimaal deel te nemen, is het van belang dat je voldoet aan de volgende startvereisten:
- maken diagnostische toets voorafgaand aan de cursus;
- invullen van het digitale intakeformulier;
- beschikking over een toets(onderdeel) binnen de eigen opleiding die je kunt verbeteren tijdens het BKE-traject. Deze toets, (van 3 tot 5 EC), het antwoordmodel en de eventuele toetsmatrijs neem je mee in het intakegesprek en de vervolgbijeenkomsten;
- beheersing van de basisprincipes voor het onderwijsleerproces:
- doelstellingen formuleren
- beginsituatie beschrijven
- een lesplan of begeleidingsplan maken
- verschillende didactische werkvormen hanteren
Als deelnemer van een professionele leergemeenschap ben je actief betrokken, deel je relevante theorie en ga je in je eigen tempo aan de slag met de toets waarmee je de toetscyclus doorloopt. We verwelkomen je graag bij de verdiepende groepsbijeenkomsten, waarbij een goede voorbereiding vanzelfsprekend is.
Docenten die de cursus verzorgen
De volgende docenten verzorgen de BKE-cursussen:
- Gijs Nieuwenhuijs
- Job Lafeber
- Marije Kortenoeven
- Guus Koot
Na afronding
Na het volgen van de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) kun je:
- de toetscyclus toepassen voor het toetsen van leerresultaten van studenten binnen een vakgebied / module / onderwijseenheid. Gericht op een specifieke toetsvorm. Je levert hiervoor adequaat bewijs in de vorm van een toetsontwerp;
- per fase uit de toetscyclus de gemaakte keuzes met relevante toetskundige literatuur onderbouwen;
- de positie van de toets in het totale toetsprogramma aangeven;
- consequenties van het toetsbeleid benoemen voor de eigen toets.
Blended learning
De cursus maakt gebruik van blended learning. Hierbij combineer je opdrachten in de digitale leeromgeving met verdiepende bijeenkomsten en een consult. Je onderzoekt en analyseert de verschillende toetsfasen om de validiteit en betrouwbaarheid van je toets te beoordelen. Als toetsexpert onderbouw je dit en implementeer je concrete verbeteringen op basis van literatuur.


Bevorderen toetsdeskundigheid
Binnen het onderwijs staat toetsing al een tijd volop in de schijnwerpers. Er is meer aandacht voor toets(kwaliteit). On andere door de publicatie van verschillende rapporten. Waaronder het rapport ‘Vreemde ogen dwingen’ van Commissie Bruijn (HBO-Raad, 2012). De Basis Kwalificatie Examinering (BKE) bevordert de toetsdeskundigheid van docenten.
Puur praktisch
Duur en locatie
De BKE omvat 3 bijeenkomsten van 3 uur en vindt plaats op Hogeschool Leiden.
Studie-investering
....
Rooster
De lesdagen zijn op dinsdagochtend van 09:30 - 12:30 uur.
- 15-09-2025
- 29-09-2025
- 13-10-2025
Startdatum
De BKE start op 15 september 2025.
Keuze gemaakt
Leuk! We kijken uit naar je komst.
Meld je dan snel aan voor de cursus die start op 15 september 2025.
Scholing op maat
Heb je een ontwikkelvraagstuk, of interesse in een traject op maat voor jouw organisatie? Of zoek je een betekenisvolle invulling voor een studiedag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.
Centrum onderwijs & innovatie Leiden
Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.
Blijf op de hoogte
Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!
Kijk nog even verder



Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.