Arjen Speksnijder

Dr. Arjen Speksnijder | lector Metagenomics - Hogeschool Leiden en Naturalis

Sinds november 2020 staat Arjen Speksnijder aan het hoofd van het gezamenlijke lectoraat van Hogeschool Leiden en Naturalis. Arjen Speksnijder studeerde biochemie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2000 in het werkveld van de microbiële ecologie aan de Universiteit van Nijmegen. Hierna was hij korte tijd postdoc binnen het Brits bodemdiversiteitsproject in het Natural History Museum van Londen en aan de Universiteit van Aberdeen. In 2001 werd hij stafonderzoeker moleculaire microbiologie bij Plant Research International in Wageningen. Hij leidde multidisciplinaire projecten in kleine teams van professionals en ontwikkelde “state of the art” moleculairbiologische technieken voor diagnostiek van plantenziekten en microbiële analyses van weerbare ecosystemen.

In 2007 werd hij hoofd van het Streeklaboratorium GGD Amsterdam waar hij ruimschoots ervaring heeft opgedaan in lab exploitatie, beleidsontwikkeling en kwaliteitsmanagement. Daarnaast bleef hij wetenschappelijke projecten initiëren. Zo  was hij betrokken bij epidemiologisch onderzoek met een focus op Chlamydia, HPV, HCV en vaginale microflora.

In 2013 kreeg hij bij Naturalis de uitdaging om een laboratoriumorganisatie in te richten inclusief het realiseren van nieuwe faciliteiten en apparatuur. Zijn eigen onderzoek binnen Naturalis omvat het ontwikkelen van technieken voor genetische analyses van complexe ecosystemen met als toepassing de monitoring van de kwaliteit van onze leefomgeving en interacties van complexe gemeenschappen. Dit concept en de workflow is geïmplementeerd in de Naturalis organisatie inclusief een bio informatica pijplijn en exploitatieplannen.