Hogeschool Leiden

Opbouw programma Forensisch ICT Duaal

Het duale opleidingstraject van Forensisch ICT start in september 2021. Het onderwijsprogramma loopt voor een deel synchroon met de vierjarige voltijdopleiding Informatica. Op die manier ontstaat er een krachtige wisselwerking: als deelnemer aan het duale opleidingsprogramma krijg jij de kans om  kennis te maken met een generatie studenten die met een nieuwe blik kijken, terwijl voltijdstudenten tegelijkertijd leren van jouw ervaringen in het werkveld. 

Werken en leren in de beroepspraktijk

Tijdens het duale opleidingstraject Forensisch ICT van Hogeschool Leiden combineer je werken en studeren. Dat betekent dat je alles wat je leert ook meteen gaat toepassen in de praktijk van je eigen werkomgeving. Daarom is het essentieel dat je werkplek ook je ‘leerplek’ kan zijn. Het is belangrijk dat er een werkgever-coach vanuit jouw eigen bedrijf of organisatie is die jou hierin kan begeleiden. 

Wil je weten of jouw werkplek geschikt is om te combineren met de duale opleiding Forensisch ICT? Doe dan de werkplekscan ( pdf, 207 KB ) . De uitkomst van de scan geeft in een oogopslag aan of je direct zou kunnen starten met de opleiding, of welke onderdelen je nog verder moet afstemmen met je werkgever.

Binnenkant een raspberry PI

Werkvormen en faciliteiten

Een deel van de theoretische kennis doe je op tijdens (online) colleges. Afhankelijk van de materialen en hulpmiddelen (denk aan bepaalde hard- en software) die je nodig hebt, kun je een deel van de praktijkopdrachten op je eigen werkplek invullen. Beschik je niet over de juiste tools dan kun je de opdracht uitvoeren op een van onze locaties (het hoofdgebouw van Hogeschool Leiden, de locatie van de opleiding Informatica in het gebouw Le Carrefour of op de campus van The Hague Security Delta, waar het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery een eigen laboratorium voor digitaal forensisch onderzoek heeft).

Tijdens het duale opleidingstraject van Forensisch ICT kun je gebruik maken van de faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo heb je via de digitale leeromgeving altijd de beschikking over de opdrachtbeschrijvingen en een uitgebreide selectie van vakliteratuur en onderzoeksresultaten. Ook kun je terecht bij het Mediacentrum voor aanvullende vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken

Studieduur en -belasting

De nominale studieduur van het duale opleidingstraject is 4 jaar. Tijdens het matchingsgesprek in de intakeprocedure wordt het totale studieprogramma besproken en bekeken in welke tijdsperiode het mogelijk is om het te doorlopen. 

Realiseer je dat je wekelijks zo’n 15 tot 20 uur kwijt bent om het studieprogramma tot een goed einde te brengen. Werken en studeren is intensief, maar een waardevolle investering in jezelf en je carrière. Wil je na het afronden van je bachelordiploma verder leren? Dan kun je aansluitend  doorstromen naar onze 2-jarige Master Digital Forensics (die momenteel ontwikkeld wordt). 

Lees meer over de toelatingseisen, aanmelding, intakeprocedure en kosten

Begin je in september 2021 aan deze opleiding? Houd er dan rekening mee dat de manier waarop je de lessen, begeleiding en toetsen aangeboden krijgt afhankelijk is van de dan geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het onderwijs wordt, waar dat kan, op locatie georganiseerd. Heb je je aangemeld via Studielink? Dan ontvang je voor de start van jouw opleiding meer informatie over de invulling van het onderwijsprogramma. 

Meer weten?

Hoe kom je erachter of de duale opleiding Forensisch ICT de juiste stap is in jouw carrière? Bezoek onze informatieavond  en maak kennis met onze opleiding, hogeschool en docenten. Je kunt bij hen terecht voor meer informatie en persoonlijk advies. H eb je nu al vragen? Neem contact op via duaalfict.informatica@hsleiden.nl.

Inhoud Forensisch ICT Duaal  | Inschrijven en toelating

Politieagenten aan het werk in het veld