Hogeschool Leiden

Informatica: Forensisch ICT duaal

Er is een groeiende vraag naar hoogopgeleide forensisch ICT-specialisten die snel en effectief optreden bij digitale opsporing tijdens onderzoek van misdrijven. De technieken die je hierbij inzet, zijn complex en continu in verandering. De verregaande digitalisering van de samenleving, denk aan Internet of Things (ioT), is een misdrijf zonder digitale sporen bijna niet meer voor te stellen. Forensisch ICT van Hogeschool Leiden is een duaal opleidingstraject waarin je werken en studeren combineert. Na het afronden van het duale bachelorprogramma ben je in staat onderzoek te doen naar deze digitale sporen op zodanige wijze dat dit geaccepteerd bewijsmateriaal oplevert voor een rechtelijke vervolging.

Het duale opleidingstraject Forensisch ICT is een specialisatie die verbonden is aan de vierjarige bacheloropleiding Informatica die Hogeschool Leiden sinds 2019 aanbiedt. 

Meerwaarde Forensisch ICT duaal

Kennis en vaardigheden waarmee je de samenleving (digitaal) veiliger kunt maken, waren nog nooit zo relevant. Doordat criminelen hun werkterrein verleggen naar het digitale domein is er een groeiende behoefte aan hbo-geschoolde forensisch ICT-specialisten die snel en effectief kunnen optreden bij digitale opsporing.

Forensisch ICT duaal van Hogeschool Leiden is het enige hbo-traject in Nederland dat volledig inspeelt op het onderzoek naar digitale sporen achtergelaten bij misdrijven. Als hoogopgeleide professional kun je deze sporen op (geavanceerde) systemen vinden. Jouw analyse van deze sporen geeft inzicht in het mogelijke verloop van het misdrijf. Naast nieuwe vaardigen op het gebied van ICT, heb je na het afronden van het duale opleidingstraject van Forensisch ICT meer kennis van juridische aspecten, rechercheren voor opsporing en daadwerkelijke vervolging van cybercrime. 

Lees meer over het programma van Forensisch ICT duaal 

Professional aan het werk op de computer

Voor wie is de opleiding bedoeld

Ben je werkzaam als digitaal rechercheur bij de Politie, Defensie, een opsporingsdienst of een toezichthouder? Of houd je je als crime intelligence specialist bij een multinational of in het bank- of verzekeringswezen bezig met het opsporen van ICT-gerelateerde (financiële) criminaliteit? De duale hbo-opleiding Forensisch ICT geeft je de mogelijkheid om de volgende stap in je carrière te zetten en het getuigschrift Bachelor of Science te behalen.

Om te kunnen starten met de duale opleiding Forensisch ICT moet je beschikken over een havo of vwo-diploma of een of een mbo-opleiding niveau 4 hebben afgerond. Daarnaast is het noodzakelijk je werkervaring hebben opgedaan op het gebied van cybersecurity en/of Forensisch ICT. Basiskennis op het vlak van computers, software, databases, netwerken is noodzakelijk. 

Lees meer over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten

Meer weten?

Hoe kom je erachter of de duale opleiding Forensisch ICT de juiste stap is in jouw carrière? Bezoek de Informatieavond en maak kennis met onze opleiding, hogeschool en docenten. Je kunt bij hen terecht voor meer informatie en persoonlijk advies. Heb je nu al vragen? Neem contact op via duaalfict.informatica@hsleiden.nl.

Programma Forensisch ICT Duaal Inschrijven en toelating