AI in het lab
- Duur: 1 middag
- Start: 27-11-2025
- Bewijs van deelname
- Prijs: € 400,-

Laat je in een middag up-to-date brengen over generatieve AI (Artificial Intelligence) en hoe je dit in je werk als laboratoriumanalist kan tegenkomen en gebruiken.
We starten met de basis van AI en bekijken de bekendste publieke AI ChatGPT. We onderzoeken de voor-en nadelen van deze modellen, en vervolgens gaan we zelf aan de slag met AI tools die specifiek handig zijn voor je werk in het lab.
We sluiten de dag af een gastspreker die werkt aan AI voor analyse van microscoopbeelden, die de handmatige diagnostiek van coupes flink kan versnellen of in de toekomst zelfs vervangen.
Iets voor jou?
Voor iedere laboratoriumanalist die verwacht dit in zijn/haar werk tegen te komen.

Over de cursus
Tijdens deze korte cursus gaan we aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden aan de slag met de toepassingsmogelijkheden van (generatieve) AI in het laboratorium.
In de eerste helft van de middag staan belangrijke basisbegrippen centraal en gaan we zelf aan de slag met verschillende LLM’s en prompt engineering. Daarna ontdekken we hoe automatische beeldherkenning kan bijdragen aan de analyse van microscoopbeelden en vertelt gastspreker Prof. Boudewijn P.F. Lelieveldt ervaringen met beeldherkenning met behulp van AI.
Leerdoelen
Je leert in deze workshop:
- Basisbegrippen rond AI, zoals, algoritme, neuraal netwerk en LLM.
- Hoe image recognition kan bijdragen aan werk van een analist door bijvoorbeeld automatisch microscoop beelden te identificeren.
- Mogelijke problemen rond AI te herkennen zoals bias, hallucinatie, data privacy en transparantie.
Programma
Programma workshop AI in het lab (wijzigingen voorbehouden)
13:00 Basis Generative AI en prompt engineering
14:00 Workshop beeldherkenning
16:00 Gastspreker Microscopie en AI
Over de docent
Deze cursus wordt verzorgd door Roland Westveer.
Roland Westveer is Informaticus en vakgroepleider van het DataLab bij het LCAB. Hij doet onderzoek naar verschillende datavraagstukken op het gebied van Large Language Models en image recognition. Ook geeft hij les aan de opleiding Informatica van de Hogeschool Leiden op het gebied van data opslag en data verwerking.

Opleidingstraject op maat
Voor alle cursussen van het Centrum Bioscience en Diagnostiek is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen. De kracht hiervan is dat we tijdens de cursus direct kunnen inspelen op de unieke werksituatie en trainingsbehoeften van jouw organisatie. Je kunt hierbij kiezen voor een incompanytraining voor een groep medewerkers of een individueel traject.
Meer informatie aanvragen?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een maatwerktraject voor jouw organisatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 071-5188743/753 of [email protected].
Na afronding
- Begrijp je hoe image recognition kan bijdragen aan werk van een analist door bijvoorbeeld automatisch microscoop beelden te identificeren.
- Weet je basisbegrippen rond AI, zoals, algoritme, neuraal netwerk en LLM’s.
- Kun je mogelijke problemen rond AI te herkennen zoals bias, hallucinatie, data privacy en transparantie.
Puur praktisch
Duur en locatie
Lestijden
13.00-17.00 uur
Omvang
4 uur theorie/computerpracticum
Locatie
Hogeschool Leiden
Kosten en planning
Cursusprijs
Speciale kennismakingsprijs € 400,-
Cursusdata
27 november 2025
Wil jij verzekerd zijn van een plaats? Schrijf je in vóór 16 oktober 2025.
Inschrijven
De eerstvolgende cursus AI in het lab start op 27 november 2025.
Wil jij verzekerd zijn van een plaats? Schrijf je in vóór 16 oktober 2025.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Keuze gemaakt?
Leuk! We kijken uit naar je komst. De eerstvolgende cursus AI in het lab start 27 november 2025.
Tip: Dit jaar geldt een speciale kennismakingsprijs!
Twijfel je nog?
Wil je hulp bij het kiezen van de juiste nascholing? Of heb je een andere vraag? Gebruik het contactformulier, bel 071-51 88 743 of 071-51 88 753 of stuur een e-mail naar [email protected].
Centrum Bioscience en Diagnostiek
Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod van Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD). Het vakgebied life science en health staat nooit stil. Samen met diverse partners uit het werkveld ontwikkelt CBD daarom opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er, nu én in de toekomst, nodig is in de sector.
Blijf op de hoogte
Mis de nieuwsbrief van het Centrum Bioscience en Diagnostiek niet!
Blijf jezelf ontwikkelen
Introductie Next Generation Sequencing (NGS)



Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.