Hogeschool Leiden

‘Meer onderzoek nodig naar zorg en ondersteuning bij migranten met dementie’

Onderzoekers van Hogeschool Leiden vragen hulp aan docenten en studenten om in contact te komen met meer mensen met dementie die een migratieachtergrond hebben, of hun mantelzorgers.

Een opvallende oproep deze week: onderzoekers van Hogeschool Leiden vragen hulp aan docenten en studenten om in contact te komen met meer mensen met dementie die een migratieachtergrond hebben, of hun mantelzorgers. Maar waarom deze oproep, en waar gaat dat onderzoek eigenlijk over? We vroegen het senior onderzoeker Margaret von Faber van het lectoraat Sociale Innovatie. 

Drie keer vaker dementie bij migranten

Hogeschool Leiden

“We weten dat dementie drie keer vaker voorkomt bij mensen die geïmmigreerd zijn in hun leven, bijvoorbeeld uit Suriname, Turkije en Marokko", zegt Von Faber. Volgens de prognoses gaat deze groep bijzonder hard groeien de komende tijd: van 38.000 mensen in 2020 naar 60.000 in 2030. Maar onze zorg en ondersteuning zijn hier nog onvoldoende op aangepast.  

“We willen de doelgroep zélf laten vertellen wat zij ervaren tijdens het ziekteproces. Hun ervaringen over wat hen helpt en waar zij behoefte aan hebben in de diverse fases van het ziekteproces, vormt in het najaar het ‘vertrekpunt’ voor de gesprekken die we gaan voeren met de professionals in zorg en welzijn over de verbetermogelijkheden. Een van de mantelzorgers zei in een interview: ‘Ik hoop dat ik anderen hiermee kan besparen wat ik heb meegemaakt.’” 

Verbetering

Na de analyse van de interviews, gaan professionals met elkaar punten uitwerken die tot praktische verbetering leiden. We hebben al positieve ervaring met deze methodiek van patient journey of klantreis dementie ( pdf, 3.15 MB ) in Alphen aan den Rijn. 

Hulp nodig van collega's en studenten

Waarom wordt er nu een oproep aan collega’s en studenten gedaan? Von Faber licht toe: “Mensen met een migratieachtergrond zijn als groep ondervertegenwoordigd in onderzoek. Wanneer dementie speelt is het nog ingewikkelder om de doelgroep te benaderen. Men is vaak beschermend naar de persoon met dementie en mantelzorgers zijn veelal overbelast. Dat maakt het vinden van deelnemers uitdagend.”  

“De werving vindt nu vooral plaats via informele kanalen en sleutelfiguren, maar we willen graag zoveel mogelijk mensen om hulp vragen. Daarom vragen we nu iedereen om kennissen en familieleden, bij wie gezorgd wordt voor een persoon met dementie, te wijzen op dit onderzoek en hen te vragen of ze willen deelnemen.” 

Opzet onderzoek

Respondenten worden uitgenodigd voor een interview van een uur, op een plaats en tijdstip van hun keuze. Uiteraard worden de gegevens geanonimiseerd. De uitkomsten van de gesprekken met de ouderen en de mantelzorgers vormen het uitgangspunt tot het maken van een verbeterslag met professionals en vrijwilligers. Dit doen we samen met koepelorganisatie Transmuralis en Alzheimer Nederland. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Margaret von Faber. Email: [email protected], tel. +31 (0)6 257 09 843.