Stage aanbieden: HBO-Rechten
Uit landelijk onderzoek blijkt dat er steeds meer behoefte is aan kwalitatieve juridische ondersteuning. Dat komt goed uit: het derde en vierde studiejaar van HBO-rechten staat in het teken van praktijkleren. Geef jij jouw bedrijf, overheidsinstelling of non-profitorganisatie de mooie kans om studenten HBO-rechten in te zetten?
De mogelijkheden
Derdejaarsstage
Bij de derdejaarsstage doen studenten relevante ervaring op om hun beroepscompetenties uit te bouwen. Al aan het eind van het tweede jaar gaan de studenten op zoek naar een stageplaats binnen de opleidingvacatures. De stagebiedende organisatie maakt gebruik van een gemotiveerde en deskundige hbo-jurist in opleiding.
Wat voor werk kan een juridisch stagiair doen?
Een stagiair kan met relatief beperkte inwerktijd en begeleiding gedurende een lange periode veel ondersteunend juridisch werk voor jouw organisatie doen.
Wat voor begeleiding krijgt de stagiair gedurende de stage?
De stagiair wordt vanuit Hogeschool Leiden inhoudelijk en organisatorisch begeleid door een stagedocent. De organisatie die de stage aanbiedt, wijst een ervaren medewerker met minimaal hbo-niveau en twee jaar praktijkervaring aan als praktijkbegeleider.
Vinden er beoordelingsgesprekken plaats?
De stagedocent voert tijdens de stageperiode drie of vier gesprekken met de praktijkbegeleider en de stagiair om de ontwikkelingen te beoordelen. Wanneer de student tijdens de stage aangeeft extra ondersteuning nodig te hebben, zal de hogeschool die verzorgen.
Vierdejaars afstudeeropdracht
Bij het afstudeerproject gaan de studenten aan de slag bij een externe opdrachtgever uit het juridische werkveld. Dit afstudeerproject (ofwel meesterproef) voeren studenten uit in opdracht van een opdrachtgever. Voor jouw juridische organisatie kan dit bijvoorbeeld nuttig zijn, als de volgende vragen spelen:
- Wil je binnen jouw bedrijf of organisatie een kwaliteitsslag maken?
- Zoek je bruikbare producten en adviezen voor de beroepspraktijk?
- Ben je op zoek naar een verhelderende analyse van mogelijke verbeterpunten in werkprocessen?
- Wil je een evaluatie en advies rond de bestaande praktijk of het gevoerde beleid?
Wat kan mijn organisatie van de studenten verwachten?
Onze studenten doen praktijkgericht onderzoek, waarbij zij een bijdrage leveren aan de oplossing van bij de opdrachtgever bestaande vragen en verbeterpunten. Onze studenten:
- brengen juridische expertise in;
- voeren onderzoek uit (bronnenonderzoek en veldonderzoek door middel van bijvoorbeeld interviewen en/of enquêteren) en werken daarbij met jou als opdrachtgever (en andere betrokkenen) constructief samen;
- leveren bruikbare producten (in de vorm van bijvoorbeeld een handleiding, rapport, nota, subsidieaanvraag, congres, cd-rom, website) en daarmee samenhangende adviezen.
Wat zijn voorbeelden van eerdere projecten, uitgevoerd door studenten?
Eerder hebben onze studenten bijvoorbeeld de volgende projecten uitgevoerd:
- Actualiseren van de juridische databank bij een overheidsorgaan;
- Verbeteren van werkprocessen bij een advocatenkantoor;
- Advies over het aanhoudingenbeleid bij de politierechter;
- Optimaliseren van de klachtenprocedure bij een rechtsbijstandverzekeraar;
- Beleidsadvies inzake cameratoezicht bij een gemeente;
- Onderzoek en aanbeveling rond kennismanagement bij een rechtbank;
- Ontwikkelen van een handboek faillissementsrecht bij een advocatenkantoor.
Hoe verloopt de afstudeeropdracht?
- Bedrijven en organisaties kunnen opdrachten aanmelden bij de opleiding HBO Rechten van Hogeschool Leiden (zie hieronder voor gegevens over de contactpersoon). Deze opdrachten worden op het intranet van de opleiding gepubliceerd. Studenten kunnen daarop reageren. Studenten kunnen ook zelfstandig op zoek gaan naar een geschikte opdrachtgever en een opdracht verwerven.
- Na goedkeuring van de begeleidend docent werken de studenten een onderzoeksvoorstel uit. Dit voorstel bevat onder meer een probleemanalyse en een plan van aanpak. Docenten van de opleiding HBO Rechten begeleiden dit, in samenwerking met de opdrachtgever.
- Studenten presenteren het onderzoeksvoorstel aan de opdrachtgever.
- Na goedkeuring van de opdrachtgever en de begeleidend docent voeren de studenten het onderzoek uit. Dit resulteert in een product met een advies voor de opdrachtgever.
- Studenten presenteren de resultaten (die door de begeleiders met minimaal een voldoende beoordeeld zijn) aan de opdrachtgever en relevante betrokkenen.
- Naar aanleiding van de resultaten bepalen de begeleidend docent en de opdrachtgever de aard van het vervolgtraject. Daarbij zijn twee opties:
- Studenten werken het advies uit in een implementatieplan voor de opdrachtgever. Dit implementatieplan bevat een concrete uitwerking van de gewenste oplossingsrichting.
- Studenten verwerken de resultaten van het project in een publicabel artikel voor een breder deskundig publiek van een (sociaal)juridisch vaktijdschrift.
Wat verwachten wij van de opdrachtgever?
Het afstudeerproject van de studenten is een leerwerktraject. Van opdrachtgevers verwachten wij dat zij samenwerken met de studenten en hen, daar waar nodig, faciliteiten bieden om het afstudeerproject uit te voeren. Je kunt daarbij aan de volgende zaken denken:
- Met de studenten meedenken over voor uw organisatie relevante opdrachten voor de afstudeeropdracht. Je kunt ook zelf opdrachten aanmelden bij de accountmanager externe relaties van de opleiding HBO Rechten (zie hieronder voor meer gegevens).
- De studenten binnen jouw organisatie ruimte geven om ten behoeve van het onderzoeksvoorstel oriënterende interviews af te nemen en documentatie door te nemen. Tevens de studenten gelegenheid bieden om het onderzoeksvoorstel te presenteren.
- De studenten binnen jouw organisatie faciliteiten bieden om het onderzoek uit te voeren en over de resultaten te presenteren.
- Advocatuur;
- Notariaat;
- Rechtsbijstand / Verzekeraars;
- Bedrijfsleven;
- Gemeenten (afdelingen voor Bezwaar en Beroep, Vergunningen);
- Rechtbanken;
- Ministeries.
Flexibele mogelijkheden
Studenten kunnen vrije studiepunten of in het kader van hun afstuderen aan opdrachten werken. Heb je juridische vragen of opdrachten binnen de organisatie die maar niet worden opgepakt? Dan zouden deze studenten een uitkomst kunnen zijn.
Rechtenstudenten krijgen in hun eerste jaren theoretische kennis op diverse gebieden, waaronder:
- arbeidsrecht
- strafrecht
- ondernemingsrecht
- huurrecht
- burgerlijk procesrecht
- sociaalzekerheidsrecht
- privaatrecht
- internationaal recht
- personen- en familierecht.
De studenten bouwen zo aan een brede juridische basis op en leren het wet- en regelsysteem te begrijpen. Daarnaast ontwikkelen ze communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling, en leren ze projectmanagementmethodieken toe te passen. Ook wordt er nadruk gelegd op het ontwikkelen van een dienstverlenende en cliëntgerichte houding.
Juridisch Ondernemersloket
Het Ondernemersloket is een initiatief waarbij HBO-rechten studenten de kans krijgen om juridisch advies te geven aan bedrijven. Hierdoor kunnen bedrijven en ondernemers uit de regio Leiden profiteren van hoogwaardig juridisch advies, terwijl onze studenten praktijkervaring opdoen en hun juridische vaardigheden verbeteren.
Als bedrijf kun je gebruikmaken van onze diensten en juridisch advies inwinnen over onderwerpen als arbeidsrecht, contractenrecht, ondernemingsrecht en intellectueel eigendom. Onze studenten staan klaar om je te helpen!
Vragen of een opdracht aanmelden?
Dhr. dr. E. Mudde
Mevr. D. de Zwart of Mevr. A Kurpershoek
Ons netwerk
Deze bedrijven begeleiden regelmatig stagiairs en afstudeerders van de opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden:
Gemeente Leiden / Gemeente Zoetermeer / Nationale Ombudsman / Mees Ruimte & Milieu / Politie (district Leiden en Bollenstreek) / Directie Regulier Verblijf & Nederlanderschap (IND) / Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) / Rechtbank Den Haag / Rechtbank Haarlem / Dock 20 / NautaDutilh / Advocatenkantoor Narecht / Advocatenkantoor Teekens Karstens / Notariskantoor Westvest / SRK Rechtsbijstand / Juridisch Loket
Over de opleiding
De vrij nieuwe opleiding HBO-Rechten is een landelijk erkende studie. Hogeschool Leiden verzorgt sinds 2003 het nieuwe type hbo-jurist op. De studie duurt vier jaar en maakt een sterke groei door. Het hele derde studiejaar en een deel van het vierde studiejaar staat in het teken van praktijkleren.