Hogeschool Leiden

Ervaringen van ouders van 7-8 jarige kinderen en hun behoefte aan ondersteuning

Dit onderzoek heeft als doel inzicht krijgen in de ervaringen en behoefte aan ondersteuning van ouders om passende ondersteuning te kunnen bieden die het welzijn van ouders vergroot.

Door: Eva de Keijzer
Opleiding: Toegepaste Psychologie
Maand en jaartal: december 2023
Project/thema Ervaringen van ouders van 7-8 jarige kinderen en hun behoefte aan ondersteuning

Aanleiding en achtergrond

Als onderdeel van het langlopende onderzoek Leuker voor Later is onderzocht hoe ouders van 7 à 8 jarige kinderen het ouderschap ervaren en wat daarbij hun ondersteuningsbehoeften zijn. Het ouderschap maakt kwetsbaar, daarom is het belangrijk om ouders zo passend mogelijk te ondersteunen. Ouders met een positief welzijn zijn beter in staat tot positieve opvoeding van het kind. Om passende ondersteuning te kunnen bieden is het belangrijk om te weten waar de behoeften van ouders liggen en op welke manier zij het prettig vinden om gebruik te maken van ondersteuning.

Doelstelling

Dit onderzoek heeft als doel inzicht krijgen in de ervaringen en behoefte aan ondersteuning van ouders met een kind van 7 à 8 jaar om passende ondersteuning te kunnen bieden die het welzijn van ouders vergroot. 

De onderzoeksvraag luidt: "Hoe ervaren ouders met een kind van 7 à 8 jaar het ouderschap en welke behoefte aan ondersteuning hebben zij?".

Methode

Door middel van semigestructureerde interviews met elf ouders van kinderen in de leeftijd 7 à 8 jaar is data verzameld om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden.

Resultaten

Over het algemeen blijkt dat veel ouders kampen met stress en drukte. Er wordt een gebrek aan tijd ervaren. Dit wordt teruggewonnen door minder tijd te besteden aan een strak huishouden, werken aan de relatie en ontspanning. Het blijkt dat het ouders soms minder goed lukt om geduldig op hun kind te reageren als gevolg van stress.

Alle ouders geven aan steun te halen uit een netwerk in de buurt, zoals advies, bevestiging of emotionele steun. Sommige ouders halen dit uit een WhatsAppgroep met gelijkgestemden. Deze manier van sociaal contact neemt minder tijd in beslag en stelt ouders toch in staat om steun te krijgen van andere ouders. Eén op één tijd met het kind zorgt bij de meeste ouders voor positieve ouderervaringen. Deze ervaringen vergroten het ouderschapswelzijn.

Ouders zijn terughoudend wanneer het gaat om ondersteuning. Toegankelijke ondersteuning heeft voor ouders de voorkeur. Er is behoefte aan laagdrempeligheid en maatwerk. Korte lijnen met school en een persoonlijke aanpak zijn effectief gebleken voor het verminderen van de zorgen van ouders. Ouders vinden het prettig als er een stapje vóór therapie of behandeltrajecten zou zijn. Een plek waar bijvoorbeeld laagdrempelig advies kan worden ingewonnen over netwerk, communicatie binnen de relatie, stress en de ontwikkeling van hun kind.

“Ik ben niet echt een voorstander van het consultatiebureau, maar dat is wel een laagdrempelige manier om even over de ontwikkeling van je kind te praten. Het zou mooi zijn als je ook laagdrempelig iemand zou kunnen consulteren over je relatie of over hoe je vel zit.”

Moeder

Conclusie

Er wordt veel stress en tijdgebrek ervaren onder ouders, maar door de meeste ouders wordt ook wordt aangegeven dat ze tevreden zijn. Er worden behoeftes aangegeven zoals tijd voor ontspanning, meer aandacht voor de partnerrelatie, laagdrempeligheid en maatwerk. Betrokkenheid bij school werd als prettig ervaren en helpt bij het verminderen van zorgen.

Aanbevelingen

Om ondersteuning laagdrempelig te maken vinden ouders het prettig om gebruik te kunnen maken van inloop en vrijblijvende hulp. Voor de vormgeving zou hiervoor het consultatiebureau kunnen gelden als eerste informatiepunt waar ouders kennis kunnen maken met het aanbod. Op deze manier wordt elke ouder bereikt en wordt een open gesprek over ondersteuning in het ouderschap gestimuleerd.

Naar aanleiding van de terughoudendheid van ouders bij het onderwerp ondersteuning is het aan te raden om te onderzoeken wat de attitude van ouders is naar het vragen om hulp bij ouderschap. Dit zou inzicht kunnen bieden in óf en waarom ouders terughoudend zijn bij het gebruik maken van ondersteuning. Inzicht hierin zou ervoor kunnen zorgen dat passende ondersteuning de juiste mensen bereikt.