Hogeschool Leiden

Beter aansluiten bij de behoeften van ouders

28 juni 2023 - In het Groot Leids Ouderschapsonderzoek "Leuker voor Later" worden ouders gevolgd vanaf de geboorte van hun kind tot het kind 24 jaar is. Deze maand verscheen een rapport waarin de tussentijdse uitkomsten worden beschreven.

Het Groot Leids Ouderschapsonderzoek

Binnen het onderzoek Leuker voor later wordt de ontwikkeling van ouderschap en het welzijn van ouders in kaart gebracht, zodat professionals een bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van het welzijn van ouders. Vaders en moeders worden gevolgd vanaf de zwangerschap tot hun kind 24 jaar is. Wat zorgt dat sommige ouders goed in hun vel zitten, terwijl andere ouders moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden? En wat hebben zij nodig om hun ouderschap te versterken? 

Het onderzoek loopt inmiddels ruim acht jaar en heeft tal van nieuwe inzichten opgeleverd voor de praktijk en wetenschap. Deze maand verscheen een rapport ( pdf, 618 KB ) waarin de tussentijdse uitkomsten worden beschreven.

Investeren in ouderwelzijn

Uit het onderzoek blijkt dat hoe beter ouders in hun vel zitten (als individu én als ouder), hoe minder sociale- en emotionele gedragsproblemen hun kind op latere leeftijd ontwikkelt. Het is dus belangrijk om te investeren in het welzijn van ouders. Maar hoe doe je dit? In deze factsheet ( pdf, 391 KB ) worden een aantal aanbevelingen gegeven.