Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg

Deeltijd
  • Duur: 2 jaar
  • Start: 1 september
  • Inschrijven: t/m 15 aug
  • Master of Science
Zo schrijf je je in
Oudere student legt wat uit master fysiotherapie en wijkgerichte zorg hogeschool leiden

Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg bij Hogeschool Leiden

Heb je een onderzoekende geest en wil je jezelf verder ontwikkelen als fysiotherapeut? Met deze Master bereid je je voor op een nieuwe rol: een sleutelfiguur in de wijk, die vitaliteit en beweging in het dagelijks leven bevordert.

Met de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg op zak ben jij straks een expert en regisseur op het gebied van beweegzorg in de wijk. 

Studenten Fysiotherapie van Hogeschool Leiden oefenen behandelingen
Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

Ons opleidingsprogramma is in nauwe samenwerking met het werkveld ontwikkeld. Zodat je de meest relevante kennis en vaardigheden verwerft. 

Inhoud programma
Praktijkgericht leren

Je combineert de masteropleiding met jouw praktijkervaring als fysiotherapeut. Elke week is er een vaste dag voor contactonderwijs. Je werkt dan met je medestudenten samen aan diverse vraagstukken in een leergemeenschap. Hierbij speel je een actieve rol als 'peer' door feedback te geven en te ontvangen. 

Bovendien bieden we een Digitale Leer- en Werkomgeving (DLWO) aan. Hierin vind je informatie over de opleiding, kun je teksten delen, discussies voeren, samenwerken aan projecten en feedback opvragen aan je tutor.

Wat heb je na de opleiding in huis?

Met het getuigschrift van de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg ben jij een expert in beweegzorg in de wijk. Je hebt alles in huis om een centrale rol als verbinder te vervullen in het domein zorg, welzijn, sport en wonen.

Leeropbrengsten

Jij levert individuele zorg aan patiënten met een complexe zorgvraag. Je weet hoe je zelfmanagement en duurzame gedragsverandering stimuleert en betrekt daarbij de (sociale) omgeving van de burger. Jouw aanbod stem je af op de vraag van burgers met als doel verantwoord te (blijven) bewegen, ondanks eventuele ziekten of beperkingen. Ook speel je een  actieve rol in lokale netwerken op het gebied van bewegingsgerelateerde hulpvragen.

De Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg bouwt voort op competenties zoals opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut (pdf) van het KNGF.

Welke beroepsrollen ontwikkel je?

Het opleidingsprogramma is met het werkveld samengesteld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt waarmee je je profileert binnen je beroep. In samenspraak met zorgprofessionals zijn vijf rollen gedefinieerd. Tijdens de master maak je je deze rollen eigen.

Zorgprofessional

Je bent expert in wijkgerichte beweegzorg in de eerstelijns gezondheidszorg. Je draagt bij aan preventief behoud en herstel van gezond bewegend functioneren in het dagelijks leven van burgers.

Innovator

Je analyseert vraagstukken over bewegend functioneren in de wijk. Je initieert en implementeert, samen met de wijkbewoners, diensten en producten voor integrale beweegzorg en passende zorgtechnologie.

Netwerker

Je bent aanspreekpunt voor bewoners, fysiotherapeuten en andere professionals in de wijk. Binnen netwerken werk je samen met andere zorg-, welzijns- en sportprofessionals en vrijwilligers in de wijk.

Ondernemer

Je hebt een ondernemende houding en gaat adequaat om met de complexiteit van gezondheidszorg, waaronder financieringsstructuren, eisen van zorgverzekeraars, wetgeving, behoeften van de burger enzovoorts.

Onderzoeker

Je benut en initieert praktijkgericht onderzoek om passende diensten en producten te ontwikkelen en/of door te voeren. Je probeert de beste praktijkoplossing te vinden vanuit deels wetenschappelijke bewijsvoering.

Op welke begeleiding mag je rekenen

De lessen worden verzorgd door een team van docenten die over masterniveau beschikken en een sterke binding hebben met de beroepspraktijk. Tijdens de opleiding maak je onderdeel uit van een leergemeenschap van circa zes studenten en een docent met de rol van facilitator. De facilitator begeleidt het proces van samen leren en jouw professionele ontwikkeling. 
In het tweede jaar kun je docenten raadplegen over je actieonderzoek, zowel inhoudelijk als procesmatig.

Handig om te weten
Studiebelasting en indeling onderwijs

De nominale studieduur van de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg is twee jaar. Het totale studieprogramma heeft een studiebelasting van 60 EC (European Credits). Binnen dit systeem staat 1 studiepunt (EC) voor gemiddeld 28 uur studielast.

Per week kun je ongeveer rekenen op:

  • 6 contacturen
  • 4 uur voorbereidingstijd
  • 10 uur zelfstudie voor het maken van beroepsproducten, et cetera;

Het leren vindt plaats op de hogeschool, online (DLWO) en op jouw leerwerkplek. De dag dat je op de hogeschool bent, worden binnen de relevante leergemeenschap bijeenkomsten georganiseerd.

Beschikbare faciliteiten

Tijdens de deeltijd Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg biedt Hogeschool Leiden verschillende faciliteiten, zoals het Mediacentrum voor vakliteratuur en toegang tot databanken. Het International Office van de hogeschool en de opleiding ondersteunen studenten die internationale ervaring willen opdoen. Gelegen in het Leiden Bio Science Park, nabij zorg- en onderwijsinstellingen, zijn er bij Hogeschool Leiden veel mogelijkheden voor samenwerking, stages en onderzoek.

 

 

Ons alumni-netwerk

Via ons alumni-netwerk blijf je op de hoogte van relevante congressen, lezingen en workshops. Ook kun je kennis en ervaringen uitwisselen met andere tweedegraads leraren, zowel online als tijdens verschillende netwerkbijeenkomsten.

Kleinschalig en persoonlijk

De opleidingen aan Hogeschool Leiden zijn kleinschalig van opzet. De diverse samenstelling van studenten en docenten zorgt voor een open en levendige sfeer. Iedereen kent elkaar. Ook is er veel ruimte voor individuele aandacht. Docenten zijn makkelijk bereikbaar en altijd bereid om je bij te staan. Je hebt veel contact met je docenten en medestudenten. Hierdoor hoef je nooit lang met een vraagstuk rond te lopen. We zijn een ‘topopleiding’ met een bovengemiddelde score voor sfeer en docenten, op basis van de hoge scores in de Keuzegids hbo 2024. 

Impressie werkgebied opleiding

Heb je behoefte aan een indruk over het werkgebied van de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg? 

Bekijk onze infographic en whitepaper over de masterclass Samenwerken met de gemeente

Bezoek de Open Dag

14 december 2024
Ja, ik kom!
Een meisje en haar moeder op de Open Dag van Hogeschool Leiden

Online infoavond

19 november 2024
Meld je aan!
Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop

Wat doe je in je eerste jaar?

Het onderwijsprogramma bestaat uit vier onderwijseenheden: drie in jaar 1 en de masterthesis in jaar 2. Vraagstukken uit de praktijk vormen de ruggengraat van een onderwijseenheid. Je rondt alle onderwijseenheden af door het maken van een beroepsproduct.

De opleidingsdagen zijn op vrijdagen tussen 9.00 en 16.00 uur. Het programma bestaat uit 40 cursus/toets-dagen van acht uur. Deze zijn in totaal verdeeld over ongeveer 40 weken per collegejaar.

Je eerste jaar

Jaar 1

In het eerste opleidingsjaar ligt de focus op leeruitkomsten op het niveau van inventariseren, observeren en analyseren. 

Jaar 1 bestaat uit drie onderwijseenheden van elk 10 EC:

  1. Focus op de wijk
  2. Burger in de wijk centraal
  3. Organisatie en kwaliteit van zorg en welzijn
Jaar 2

In het tweede opleidingsjaar ligt de focus op leeruitkomsten op het niveau van initiëren, ontwikkelen, implementeren en evalueren van de beantwoording van vraagstukken. Je gaat de kennis uit het eerste jaar toepassen in de praktijk. In jouw masterthesis toon jij jouw bekwaamheid op de vijf rollen (zie Leerresultaten) op en alle leeruitkomsten.

Tips van studenten
Portret van studente Debbie
Over haar nieuwe kennis en netwerk

Debbie

Lees het verhaal van Debbie
Foto van Djim, afgestudeerde van de opleiding fysiotherapie
Over zijn scriptie

Djim

Lees het verhaal van Djim
Portert van student Auke
Over de bredere verbinding in de gezondheidszorg

Auke

Lees het verhaal van Auke
Portret van studente Debbie
Over haar nieuwe kennis en netwerk

Debbie

Lees het verhaal van Debbie
Foto van Djim, afgestudeerde van de opleiding fysiotherapie
Over zijn scriptie

Djim

Lees het verhaal van Djim
Portert van student Auke
Over de bredere verbinding in de gezondheidszorg

Auke

Lees het verhaal van Auke

Wat levert de master je op?

De Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg is een professionele opleiding op hbo-niveau, gelijkwaardig aan een universitaire masteropleiding. Na afronding draag je de titel Master of Science (MSc) en beschik je over kennis en vaardigheden die relevant zijn voor je dagelijkse werk. Deze opleiding legt de nadruk op de beroepspraktijk en jouw professionele ontwikkeling. Toegepast onderzoek en praktijkgerichte opdrachten staan hierbij centraal. Lees meer in het digitale magazine. 

Digitaal magazine Professionele Masters van de Vereniging Hogescholen

testimonial-master-fysiotherapie-petra-siemonsma
Petra - lector Eigen Regie bij Fysiotherapie & Beweegzorg
Maak kennis met onze Onderzoeksgroep 'Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg'
Ontdek de waarde voor jou

Jouw toekomst

Na het behalen van deze master:

  • Kun je op een professionele en effectieve manier een centrale zorgrol vervullen in de wijk. 
  • Heb je alle kennis en vaardigheden om passende (beweeg)zorg aan te bieden.
  • Ben je een expert in het behouden en verbeteren van bewegend functioneren in het dagelijks leven van jouw patiënten. 
Checklist

Iets voor jou?

  • Je hebt je bachelor Fysiotherapie afgerond.
  • Je wil je verder ontwikkelen tot expert beweegzorg in de wijk. Of je werkt al als fysiotherapeut en wilt je rol hierin graag verbreden.
  • Je wil een verbinder zijn in het domein zorg, welzijn, sport en wonen.

Vragen of contact?

Rob van Bemmel

Teamcoördinator Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg
Foto van Rob van Bemmel
Master fysiotherapie en wijkgerichte beweegzorg oudere man doet oefening met bal
Man doet oefening met bal tijdens beweegzorg in de wijk

Post-hbo cursus

Liever eerst kennismaken?

Liever eerst kennismaken met een onderdeel van de master? Of ben je geen fysiotherapeut, maar wel werkzaam als zorgprofessional in de wijk? Dan is het ook mogelijk om onderdelen van het studieprogramma als post-hbo cursus te volgen.

Dáárom Hogeschool Leiden

  • De opleiding is kleinschalig van opzet. De diverse samenstelling van studenten en docenten zorgt voor een open en levendige sfeer. Iedereen kent elkaar.
  • Er is veel ruimte voor individuele aandacht: docenten zijn makkelijk bereikbaar en altijd bereid om je bij te staan.   
  • Geniet van de historische charme, musea en culturele evenementen van studentenstad Leiden!

Veelgestelde vragen

Over deze opleiding
Hoe lang duurt de masteropleiding?

De master is een tweejarige deeltijdopleiding. Na de opleiding ontvang je een diploma Master of Science.

Wanneer is de Informatieavond?

Er zijn verschillende informatieavonden. Bekijk alle data en meld je aan.

Wanneer start de opleiding?

De opleiding start in september.

Wanneer moet ik me inschrijven?

De inschrijfdeadline voor deze studie is 15 augustus. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor aankomend studiejaar. Hier lees je hoe het inschrijven voor deze Master werkt.

Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Hier vind je ook meer informatie over de aanmeldprocedure per opleidingsrichting.

Wat gebeurt er als ik studievertraging oploop?

Als je studievertraging oploopt wordt samen met jou en de examencommissie, gekeken welke passende maatregelen genomen kunnen worden. 

Ik ben oefentherapeut. Is deze master iets voor mij?

De masteropleiding is nog niet toegankelijk voor oefentherapeuten. Het is specifiek bedoeld voor fysiotherapeuten. 

Krijg ik vrijstelling via het KNGF/KRF NL?

Elk afgerond studiejaar wordt gehonoreerd met 24 punten, die naar rato over de betreffende kalenderjaren kunnen worden verdeeld. 

Bij afronding van de studie met goed gevolg ontvangt de geregistreerde na overlegging van diens diploma bovenop de vaste punten van 24 punten per jaar, eenmalig 48 punten, de zogenaamde diploma bonus.

 Voor het volgen van een master kunnen maximaal 4 jaar lang punten worden toegekend.

Wat is het verschil tussen de Master Fysiotherapie en een master Geriatrie?

De master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg is een beroepsgerelateerde masteropleiding tot Master of Science en niet een vakinhoudelijke (specialisatie) masteropleiding. In deze masteropleiding is sprake van verbreding in je vak in tegenstelling tot de professionele masteropleidingen.

Wat staat er in de Onderwijs- en Examenregeling (OER)?
Wat zijn de kosten?

De hoogte van het collegegeld voor masteropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De kosten (exclusief studiemateriaal) voor de master zijn het wettelijk collegegeld, omdat het een bekostigde master is. 

De kosten van boeken, syllabi en andere studiematerialen bedragen voor het eerste jaar ongeveer € 250,-.

Algemeen
Ik heb een functiebeperking, wat nu?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

  • Motorische of zintuiglijke handicap
  • (Chronische) ziekte
  • Psychische klachten
  • Spraakstoornis
  • Dyslexie/dyscalculie
  • Autismespectrumstoornis
  • AD(H)D
Wanneer is de Informatieavond?

Er zijn verschillende Informatieavonden per jaar. Wanneer ze zijn, kun je vinden op onze website. Daar kun je je ook aanmelden. 

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Wat is het verschil tussen een hbo-master en wo-master?

Een wo-master is meer gericht op theorie, onderzoek en analytische vaardigheden. In een hbo-master staat de praktijk letterlijk dichterbij.

Lees meer over hbo-masters.

Twijfel je nog?

Stel je vragen tijdens de online informatieavond op dinsdag 19 november.

Meld je aan voor de informatieavond

Keuze gemaakt?

Je bent eruit: de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg past bij jou.

Schrijf je uiterlijk 15 augustus in
Kijk nog even verder

Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg toch niet jouw ding?

Fysiotherapie

Voltijd
Lees meerover Fysiotherapie
Docent fysiotherapie begeleid klas hogeschool leiden

Fysiotherapie bij perifeer arterieel vaatlijden

Cursus
Lees meerover Fysiotherapie bij perifeer arterieel vaatlijden
Loopband bij opleiding fysiotherapie

Fysiotherapie bij COPD en Astma

Cursus
Lees meerover Fysiotherapie bij COPD en Astma
foto van een ademhaingsinstrument