Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Smaakprofielen - Synthese van geurstoffen

Binnen het Foodlab is smaak een belangrijke pijler. In samenwerking met een vooraanstaande producent van geur- en smaakstoffen duiken we dieper in de wereld van aroma's die onze favoriete dranken, zuivelproducten en lekkernijen hun unieke karakter geven.

Het doel

Het onderzoeksdoel is: verschillende gezuiverde en gekarakteriseerde producten van aldol condensaties en derivaten hiervan, ten behoeve van technische geurevaluatie.

Het doel van het project is de synthese van verschillende geurstoffen op basis van aldolreacties. Hierbij zal er in beginsel uitgegaan worden van vertakte aldehydes. Deze vertakte uitgangsstoffen kunnen in een later stadium ook worden gecombineerd met lineaire aldehydes of ketonen. Reductie van het ontstane alkeen geeft toegang tot weer een nieuwe groep mogelijk interessante geurstoffen (zie figuur 1).

Schematische weergave van een homo-aldolcondensatie van twee soorten vertakte aldehydes, gevolgd door reductie van het ontstane alkeen.
Figuur 1: Schematische weergave van een homo-aldolcondensatie van twee soorten vertakte aldehydes, gevolgd door reductie van het ontstane alkeen.

Hoe en wat

Er wordt gestart worden met homo-aldolreacties. De meest eenvoudige vertakte aldehyde vormt een speciaal geval in de reeks, aangezien het product van de homo-aldol reactie van isobutyraldehyde geen condensatie kan ondergaan en leidt tot de introductie van een stereocentrum. Onderzoek naar chemische resolutie van de enantiomeren maakt deel uit van het project.  

Technieken

  • DLC
  • NMR
  • IR

Projectinformatie

Type project

Contract research

Looptijd

1 jaar

Status

Lopend

Onderzoeksgroep

Foodlab Leiden

Projectleiding

Angelic van der Aar (BM)

Docentonderzoekers

Alphert Christina (Chemie)

Analisten

Emiel Rodenburg (Chemie), Boris Weesing (Chemie)

Student(en)

1 student Chemie 4e jaars

Partner(s)

Givaudain