Microbioomdiversiteit in zebravislarven
Gefermenteerde dranken zoals Kombucha en Kefir worden gemaakt met behulp van een complexe mix van microbiële culturen. Ondanks hun groeiende populariteit, zijn de effecten op de gezondheid grotendeels onbekend. Onderzoeksgroep Food, Health & Innovation en de Universiteit Leiden doen onderzoek naar de probiotische eigenschappen van deze fermentobiomen, waarbij ze gebruikmaken van zebravislarven en nanopore sequencing techniek.

Ons doel
Het doel van dit onderzoek is om de probiotische eigenschappen van gefermenteerde dranken te onderzoeken, door te analyseren welke micro-organismen de darmen van zebravislarven koloniseren. Dit wordt gedaan via culturomics, sequencing en qPCR om de specifieke micro-organismen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de kolonisatie van de darmen.
Hoe en wat
In een eerdere pilotstudie is vastgesteld dat micro-organismen uit Kombucha in staat zijn om de darmen van zebravislarven te koloniseren. Om dit verder te onderzoeken, worden methoden zoals culturomics, sequencing en qPCR toegepast om het DNA van micro-organismen uit de darmen te isoleren en te analyseren. Dit vereist optimalisatie van de DNA-isolatie methode om de diversiteit van micro-organismen accuraat te bepalen, zonder dat het DNA van de larven wordt gemeten.
Contact
Food, Health & Innovation

Projectinformatie
Type projecten
Intern gefinancierd
Looptijd
1 jaar
Status
Lopend
Onderzoeksgroep
Food, Health & Innovation
Projectleiding
Angelic van der Aar (BM), Floyd Wittink (BI)
Docentonderzoeker
Angelic van der Aar (BM)
Analist
Marian Bolk (BM)
Student
2 studenten BM 4ejaars
Partner
Universiteit Leiden
Technieken
- Microbiologische kweektechnieken
- Microscopie
- Zebravislarven
- Moleculaire technieken (qPCR, sequencing)