Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Microbioomdiversiteit in zebravislarven

Gefermenteerde dranken zoals Kombucha en Kefir worden gemaakt met behulp van een complexe mix van microbiële culturen. Ondanks hun groeiende populariteit, zijn de effecten op de gezondheid grotendeels onbekend. Foodlab Leiden en de Universiteit Leiden doen onderzoek naar de probiotische eigenschappen van deze fermentobiomen, waarbij ze gebruikmaken van zebravislarven en nanopore sequencing techniek.

Ons doel

Het doel van dit onderzoek is om de probiotische eigenschappen van gefermenteerde dranken te onderzoeken, door te analyseren welke micro-organismen de darmen van zebravislarven koloniseren. Dit wordt gedaan via culturomics, sequencing en qPCR om de specifieke micro-organismen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de kolonisatie van de darmen.

Hoe en wat

In een eerdere pilotstudie is vastgesteld dat micro-organismen uit Kombucha in staat zijn om de darmen van zebravislarven te koloniseren. Om dit verder te onderzoeken, worden methoden zoals culturomics, sequencing en qPCR toegepast om het DNA van micro-organismen uit de darmen te isoleren en te analyseren. Dit vereist optimalisatie van de DNA-isolatie methode om de diversiteit van micro-organismen accuraat te bepalen, zonder dat het DNA van de larven wordt gemeten. 

Contact

Foodlab

Leiden Centre for Applied Bioscience
Student Katinka kijkt in microscoop bij opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van Hogeschool Leiden

Projectinformatie

Type projecten

Intern gefinancierd

Looptijd

1 jaar

Status

Lopend

Onderzoeksgroep

Foodlab Leiden

Projectleiding

Angelic van der Aar (BM), Floyd Wittink (BI)

Docentonderzoeker

Angelic van der Aar (BM)

Analist

Marian Bolk (BM)

Student

2 studenten BM 4ejaars

Partner

Universiteit Leiden

Technieken

  • Microbiologische kweektechnieken
  • Microscopie
  • Zebravislarven
  • Moleculaire technieken (qPCR, sequencing)