Innovating the trainer’s toolbox: monitoring training effects using high-throughput qPCR (AFGEROND)
- Vervolg op het onderzoeksproject Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen.
Ons doel
Het eerdere project Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen toonde dat goed getrainde amateurwielrenners in een trainingsperiode van 3 maanden een prestatieverbetering van 4% in een 15 minuten durende tijdrit kunnen bereiken. Gedurende de trainingsperiode bleek de activiteit van 2700 genen in witte bloedcellen te veranderen. De activiteit van 1200 genen veranderde door acute inspanning.
Dit DTL-Hotel project onderzocht of deze verandering ook optrad bij wielrenners van de CHDR EPO-studie en of deze veranderingen met een goedkopere high-throughput PCR konden worden bevestigd.
Samenwerking
Innovating the trainer's toolbox is een project vanuit onderzoeksgroep Genome-based Health en vakgroep Bio-informatica. We werken samen met het Center for Human Drug Research en het Leiden University Medical Center (LUMC).
Leiden Centre for Applied Bioscience
Resultaten
Het DTL-Hotel heeft een sequentie-analyse uitgevoerd op RNA uit bloed afgenomen voor en na een submaximale inspanningstest bij 24 deelnemers aan de CHDR EPO-studie. Voor elke deelnemer aan de CHDR
EPO-studie is de activiteit van de genen bepaald in de monsters voor en na inspanning. Vergelijking van de mate van genactiviteit voor en na inspanning resulteerde in een lijst van genen met significante veranderingen in alle deelnemers. Deze lijst vertoonde veel overlap met recent gepubliceerde gegevens. De meeste van de 34 genen die eerder als kenmerk voor EPO-gebruik zijn beschreven, stonden in de top 20 van onze lijst van genen met de meest significante verandering van activiteit. Hieruit kunnen we concluderen dat zelfs bij afwezigheid van een significant verschil in fysieke prestaties, het effect van EPO kan worden gedetecteerd als een EPO-specifiek patroon in RNA-sequentie gegevens. De voorlopige resultaten van onze qPCR validatie suggereren dat het mogelijk is om de verandering van de activiteit van genen na inspanning en herstel met qPCR te meten op het Fluidigm platform.
Technieken
- RNA-Seq
- Fluidigm Biomark HD platform (LGTC)
- qPCR
Projectinformatie
Type project
DTL-hotel ZonMW
Looptijd
1-5-2020 t/m 1-5-2022
Status
Afgerond
Onderzoeksgroep(en)
Projectleiding
Peter Taschner (GBH), Floyd Wittink (BI)
Docentonderzoekers
Saskia Stahlecker (BI)
Partner(s)
Center for Human Drug Research, LUMC