Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen (AFGEROND)
Trainingsprogramma’s worden steeds veeleisender, waardoor sporters meer risico op blessures lopen. Trainers en coaches vragen daarom om nieuwe methoden om het trainingsproces beter te begrijpen, te volgen en op termijn beter te kunnen sturen. In dit project is onderzocht of aanpassingen in de activiteit van genen die invloed hebben op de prestaties, zichtbaar zijn in RNA-profielen uit bloed van recreatief getrainde wielrenners afgenomen rond prestatietesten.
Ons doel
Het onderzoek “Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen” had als doel een oplossing voor de sportwereld aan te dragen om de effecten van trainingsprogramma’s objectief vast te stellen. Trainingsprogramma’s worden steeds veeleisender, waardoor sporters meer risico op blessures lopen en overtraind kunnen raken. Trainers en coaches vragen daarom om nieuwe methoden om het trainingsproces beter te begrijpen, te volgen en op termijn beter te kunnen sturen. Op dit moment hebben trainers en coaches geen inzicht in de aanpassingen van de activiteit van genen, die bij sporters tot prestatieverbeteringen leiden. In dit project is onderzocht of die veranderingen zichtbaar zijn in RNA-profielen uit bloed van recreatief getrainde wielrenners afgenomen rond prestatietesten.
Samenwerking
Voor dit project werkten onderzoeksgroep Genome-based Health en vakgroep Bio-informatica samen met partners als Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Nederlands Olympisch Comité en Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Voor dit project is gebruik gemaakt van een RAAK-Publiek subsidie van SIA.
Contact
Leiden Centre for Applied Bioscience
Resultaten
Genexpressieanalyse in bloed van recreatief getrainde wielrenners geeft aan dat de activiteit van 2700 genen verandert na een trainingsperiode van 3 maanden en dat 1200 genen veranderen door acute inspanning. Dit suggereert dat trainingseffecten kunnen worden gevolgd met behulp van transcriptionele biomarkers.
RNA-Seq is zeer gevoelig, maar ook tijdrovend en te duur voor het routinematig monitoren van trainingseffecten in de sport. Daarom zou het monitoren van subsets van transcriptionele biomarkers op het Fluidigm-platform een sneller en goedkoper alternatief zijn met mogelijke toepassing in de gereedschapskist van de trainer.
Technieken
- RNA-Seq
- Fluidigm Biomark HD platform (LGTC)
- QPCR
Projectinformatie
Type project
RAAK-Publiek
Looptijd
1-5-2016 t/m 30-4-2019
Status
Afgerond
Onderzoeksgroep(en)
Projectleiding Leiden
Peter Taschner (GBH), Floyd Wittink (BI)
Docentonderzoekers
Karlijn te Poele
Partner(s)
Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen - Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) - Afdeling Humane Genetica, Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF), Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), Nederlands Paramedisch Instituut (NPI), Stichting LeveDNA!, GenomeScan.