Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Medical Delta investeert in toegankelijkheid, bemensbaarheid en betaalbaarheid van gezondheidszorg

15 oktober 2024 | Algemeen

Miljoenenimpuls voor innovatie, implementatie en onderzoek

Bekendmaking Medical Delta-programmering

De Medical Delta-programmering 2024-2028 is bekend. Zorgprofessionals en onderzoekers werken in zeventien nieuwe onderzoeksprogramma’s en acht nieuwe living labs samen aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. Hogeschool Leiden is betrokken bij maar liefst zes van de acht living labs en twee onderzoeksprogramma’s.

Met een aanjaagfinanciering van € 6 miljoen wil Medical Delta innovaties dichterbij de gezondheidspraktijk brengen. Dit betekent dat de behoeften vanuit die praktijk centraal staan en dat praktijkpartners al direct vanaf het begin betrokken worden bij onderzoek en de implementatie van innovatie, met een intensieve(re) samenwerking tussen wo, hbo en mbo. Dit alles vanuit een gemeenschappelijke missie: met innovatieve oplossingen bijdragen aan het toegankelijk, bemensbaar én betaalbaar houden van de gezondheidszorg.

De programma’s en living labs richten zich op innovatie, implementatie en onderzoek. De opdracht luidt: het in vier jaar verder uitbouwen van consortia, transdisciplinair en vraaggericht onderzoek uitvoeren en implementaties van gezondheidsinnovaties versnellen. Het Medical Delta-bureau ondersteunt hierin.

Van thuiszorgtechnologie, data tot minder afval in de gezondheidszorg

De actuele vraagstukken uit de gezondheidspraktijk zijn gecategoriseerd in vier clusters, die bij Medical Delta ‘societies’ worden genoemd: zorg, preventie, transformatie én duurzaamheid & vergroening. 

In de society ‘zorg’ is Hogeschool Leiden goed vertegenwoordigd, zoals in het programma en gelijknamige living lab Ondersteunende technologie voor thuis, waarin de inzet van thuiszorgtechnologie bij een functionele beperking onder de loep wordt genomen. Want welke werken goed? En voor wie? In zowel programma als living lab gaan onderzoekers, met expertise vanuit onze onderzoeksgroep Eigen Regie bij Fysiotherapie & Beweegzorg, aan de slag met dit vraagstuk. Ook zijn ze betrokken bij de living labs Better in, better out & beyond en Blended rehabilitation.

Ook in de ‘preventie’-society is de hogeschool aan zet. In het living lab Life Skills, dat onze onderzoeksgroep Ouderschap en Jeugd in Ontwikkeling trekt, staan levensvaardigheden centraal. Steeds meer kinderen en jongeren hebben psychosociale problemen. Dit zorgt voor gezondheidsklachten, kansenongelijkheid, slechtere schoolprestaties en uitval en vraagt om een preventieve aanpak. Daarnaast kun je problemen met en verschillen in gezondheid en welzijn vaak niet vatten in één enkele oorzaak en juist hier kijkt het Healthy society-programma naar vanuit een integrale benadering, met in het kernteam onze lector Sociale Innovatie.

Tot slot levert de hogeschool een bijdrage aan de societies ‘transformatie’ én ‘duurzaamheid & vergroening’. Vanuit ons Datalab nemen we plaats in het living lab Data-ondersteunde gezondheidszorg. Want digitalisering wordt – met datatechnologie en AI in het bijzonder – gezien als een belangrijke pijler die de druk op de gezondheidszorg kan verlagen. Maar ook duurzaamheid staat onder druk en de zorg draagt flink bij aan CO2-uitstoot. Vanuit de onderzoeksgroepen Verpleegkundig Leiderschap en Metagenomics zoeken we naar oplossingen in het living lab Veranderaars voor duurzame gezondheidszorg. 

Kijk op Programma's en living labs | Medical Delta voor een overzicht van alle programma’s en living labs. 

Joeri van den Steenhoven, lid van het College van Bestuur: “Door onze kennisbijdrage in al deze living labs en programma’s kunnen we als hogeschool – met ons praktijkgericht onderzoek – invulling gaan geven aan vragen vanuit de gezondheidspraktijk naar concrete en toepasbare kennis, die ook echt leidt tot impact.”

Innovatie in innoveren: nieuwe vormen van samenwerking

Het werken aan innovatieve oplossingen beperkt zich niet alleen tot de programma’s en living labs: ook qua samenwerken zoekt Medical Delta naar nieuwe, innovatieve methoden – in vorm én samenstelling.

“Te vaak blijven innovaties en wetenschappelijke bevindingen liggen en dat is zonde. Daarnaast moeten we anders innoveren om de gezondheidszorg duurzaam in te richten”, zegt David de Glint, managing director Medical Delta. “We betrekken al direct de zorg- en gezondheidspraktijk en maatschappelijke partners. Zo stimuleren we nieuwe methodieken die nodig zijn voor innovatie en implementatie. In de societies willen we deze ervaringen delen, om hiermee de gezondheidspraktijk te ondersteunen met waar behoefte aan is.”

Al sinds 2006 werken wetenschappers uit diverse disciplines samen binnen Medical Delta. Waar Medical Delta zich in de beginjaren vooral richtte op wetenschap en ‘medtech’, is dit de laatste jaren steeds meer verbreed naar ‘gezondheid en innovatie’, met bijvoorbeeld ook preventie als aandachtspunt. 

“De gezondheidszorg staat onder druk en springt om innovatieve én tegelijkertijd werkzame oplossingen”, zegt Medical Delta-voorzitter, prof. dr. Frank Willem Jansen. “De ingezette verbreding en verdieping komt nadrukkelijker naar voren met ruimte voor zowel fundamenteel als toegepast onderzoek en implementatie, die nodig is om de gezondheidszorg te verduurzamen. Vanuit Zuid-Holland willen we daaraan bijdragen.”

Over Medical Delta en de betrokken onderzoeksgroepen

Medical Delta is een transdisciplinair samenwerkingsverband van meer dan 1.000 deelnemers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en de vier Zuid-Hollandse hogescholen: Hogeschool Leiden, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Inholland. Samen met bedrijven, zorginstellingen en overheden werken ze aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. Dit doet Medical Delta onder meer met transdisciplinaire onderzoeksprogramma’s en praktijkgerichte living labs. Medical Delta vormt hiermee de spil van het gezondheidszorg- en innovatie-ecosysteem in Zuid-Holland en daarbuiten. Zie ook www.medicaldelta.nl.

Het Datalab en de onderzoeksgroep Metagenomics voeren onderzoek uit binnen het kenniscentrum Leiden Centre for Applied Bioscience, terwijl de onderzoeksgroepen Verpleegkundig Leiderschap en Eigen Regie bij Fysiotherapie & Beweegzorg deel uitmaken van het kenniscentrum Vitaliteit en Eigen Regie. De onderzoeksgroep Sociale Innovatie is ondergebracht in het kenniscentrum Samen Redzaam.