Hogeschool Leiden doet mee aan Write for Rights
Studenten en medewerkers van Hogeschool Leiden doen op dinsdag 10 december mee aan de actie Write for Rights. Op deze Dag van de Mensenrechten schrijven zij brieven aan negen slachtoffers van groot onrecht.
Volgens Amnesty International is dit initiatief hun meest beproefde actiemethode. De brieven worden geschreven aan slachtoffers die in de gevangenis zitten, worden vervolgd of te maken hebben met discriminatie. Omdat ze opkwamen voor hun rechten, hun mening uitten of gewoon om wie ze zijn. Amnesty International stuurt de brieven naar overheden om verandering af te dwingen. Daarnaast steunen ze de slachtoffers en hun familie met hoopvolle kaartjes.
"Vandaag schrijven studenten en medewerkers van de hogeschool brieven aan de slachtoffers van groot onrecht. Het is belangrijk om aan deze actie mee te doen, zodat we met z'n allen inzien dat vrijheid en mensenrechten helaas niet altijd en overal vanzelfsprekend zijn. Zeker op onze hogeschool, waar we ook professionals opleiden die straks een belangrijke taak hebben bij het waarborgen van mensenrechten, van juristen tot professionals in het sociaal domein", zegt Joeri van den Steenhoven, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Leiden. De schrijfactie heeft in voorgaande jaren al plaatsgevonden bij de hogeschool. Het is de bedoeling om het initiatief ook in de toekomst rond de Dag van de Mensenrechten te organiseren.
3997 geschreven brieven
De actie Write for Rights heeft bij Hogeschool Leiden en mboRijnland in totaal 3997 geschreven brieven opgeleverd. Amnesty International stuurt deze brieven naar de verschillende overheden. Daarnaast zijn er bij beide onderwijsinstellingen in totaal 355 kaarten geschreven als steunbetuiging aan de slachtoffers en hun familie.
De Russische mensenrechtenactiviste Anastasia Sjevtsjenko deelt dinsdagmiddag haar indrukwekkende verhaal met studenten en medewerkers van de hogeschool. Zij zette zich in voor democratie en burgerbewegingen in Rusland, heeft gevangen gezeten en wist in 2022 het land te ontvluchten. Vanuit het buitenland heeft zij haar activisme hervat. Deze sessie is via een livestream ook te zien voor studenten en medewerkers van mboRijnland, die op dinsdag ook brieven schrijven voor de actie Write for Rights.
Onderzoek naar mensenrechtenonderwijs
Dina Zbeidy deed als senior onderzoeker binnen de onderzoeksgroep Recht en Rechtvaardigheid onderzoek naar mensenrechtenonderwijs binnen juridische hbo-opleidingen. Volgens Dina komen die namelijk zeer beperkt aan bod. Onderzoek moest uitwijzen of er behoefte is aan meer kennis en onderwijs over dit onderwerp. “Het is juist voor deze groep studenten van belang om zich te realiseren dat zulke rechten – ook in Nederland – continu onder druk staan. Zij zijn de toekomstige professionals die dagelijks gaan werken met burgers, de toegang van burgers tot mensenrechten én de waarborging daarvan", legt Dina uit. "Bij de verschillende hogescholen viel verder op dat mensenrechten veelal theoretisch en weinig praktisch aan bod komen in de opleidingen. Je kunt jezelf afvragen of dat voldoende is voor een toekomstige jurist."
Deze professionals van morgen hebben juist bij het waarborgen van mensenrechten een belangrijke taak. Zo moeten ze weten waar ze zich aan moeten houden tijdens het werk, maar ook wanneer en hoe ze aan de bel kunnen trekken als mensenrechten onder druk komen te staan. "Dat is de professionele verantwoordelijkheid van deze toekomstige professionals. Maar daar hebben zij wel voldoende kennis over mensenrechten voor nodig, zodat ze in staat zijn om goed te onderbouwen wanneer er iets niet goed (dreigt) te gaan”, benadrukt Dina. De inzichten die het onderzoek heeft opgeleverd, vloeien terug naar het onderwijs bij Hogeschool Leiden. Zo krijgt mensenrechtenonderwijs een prominentere rol binnen opleidingen van de faculteit Management en Bedrijf. Dina: “Ook andere rechtenopleidingen bij andere hogescholen zijn bezig om te bekijken hoe ze meer aandacht aan dit onderwerp kunnen besteden.”
'Ook in onze maatschappij komen schendingen voor’
Het schenden van mensenrechten is niet alleen een probleem dat zich ver weg afspeelt. Ook in onze maatschappij komen schendingen in meer of mindere mate voor. “Denk onder meer aan de salariskloof tussen mannen en vrouwen, het afsluiten van water bij een huishouden waar kinderen wonen en situaties waarin de privacy van burgers in het geding komt", somt Dina op. Dina geeft als docent ook les bij de opleiding HBO-Rechten en de minor The International Professional. Zodra studenten zelf bedenken of ze ooit met dit onderwerp te maken hebben gehad, merkt Dina dat ze met uiteenlopende voorbeelden komen. Dina: “Dat zijn misschien geen voorbeelden waarbij mensenrechten direct geschonden zijn, maar waarbij ze wel anders zijn behandeld. Zo noemen ze voorbeelden waarbij ze anders zijn behandeld vanwege hun geslacht of niet-westerse achternaam.”
Studenten die de minor volgen, doen ook mee aan de actie Write for Rights. “Wij vinden het als docenten belangrijk om mee te geven dat je voor mensenrechten hard moet werken. De generatie studenten van vandaag denkt vaak dat het goed geregeld is, maar dat heeft ongelofelijk veel tijd en moeite gekost. En daar moet je samen hard aan blijven werken om dat te behouden. Ook in deze tijd zie je hoe makkelijk sommige groepen mensen rechten kunnen verliezen”, zegt Dina. “Het schrijven van brieven tijdens de actie Write for Rights zorgt ervoor dat de studenten inzien dat ze zelf iets kunnen bijdragen. Je kunt laten weten dat je achter deze slachtoffers van mensenrechtenschendingen staat en op die manier zelf iets doen.”