Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Begeleiding mensen met LVB verbeteren door nieuwe samenwerking

24 april 2020 | Algemeen

Lector Hendrien Kaal (LVB en risicovol gedrag) gaat de komende jaren samenwerken met Middin om de ondersteuning voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) te verbeteren.

Hendrien Kaal
Onze missie is om kennis te delen en onderzoek in te zetten om het onderwijs te verbeteren, begeleiders te ondersteunen, cliënten beter te kunnen begeleiden en studenten voor te bereiden op het werk met mensen met een LVB. Dit sluit naadloos aan op de doelstellingen van Middin.

Online gedrag van jongeren met een LVB

Onderzoek, onderwijs en de praktijk komen samen door de nieuwe overeenkomst. Zo start er een onderzoeksproject rondom LVB en online gedrag, uitgevoerd door docent en onderzoeker Rogier de Groot. Tot nu toe richtte hij zich vooral op de online activiteiten van de jongeren. Samen met een aantal professionals van Middin richt hij zich nu op de vraag waar zij tegenaan lopen als het gaat om online gedrag bij LVB. Iets dat juist nu heel actueel is.

Rogier de Groot
Er wordt digitaal zoveel aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan administratie, bankzaken of mail. Of hoe gaan jongeren met LVB om met bepaalde online verleidingen? Veel jongeren zitten tijdens deze coronaperiode veel achter de spelcomputer. Hoe erg is dat? Is dat bespreekbaar? Samen wordt nagedacht over oplossingen en welke mogelijkheden er voor deze jongeren zijn. Het zou mooi zijn dat een jongere een gevoel van vrijheid ervaart vanuit bepaalde kaders die samen zijn opgesteld en dat het onderzoek de professionals helpt bij handelingsverlegenheid.

Een achterliggend overkoepelend doel voor Rogier de Groot is om het digitaal burgerschap meer in het beleid van zorginstellingen te laten opnemen en een onderdeel van begeleidingsstrategie te laten zijn. Samen met Middin wil hij hierin een eerste stap zetten.

Overeenkomst

Joeri van den Steenhoven, lid College van Bestuur van Hogeschool Leiden en Sam Schoch, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Middin ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst vrijdag 24 april. Middin en Hogeschool Leiden gaan onder de overeenkomst samen onderzoeken hoe cliënten met LVB nog effectiever begeleid kunnen worden. Zij zullen onderwerpen langdurig volgen, gaan aan de slag met het toepassen van de kennis in praktijk en de dillema’s die dat oplevert.

foto van viering samenwerkingsovereenkomst