Marian Joven

Marian Joven

Marian Joven is bioloog en werkzaam als docent natuuronderwijs bij de pabo van Hogeschool Leiden. Een belangrijke drijfveer in Marians werk is het delen van wat natuur voor haar betekent. Opgroeiend aan de voet van het Guadarramagebergte in Spanje speelde de natuur een grote rol in haar jeugd. Haar overtuiging is dat natuur ook in Nederland meer aandacht verdient als waardevol element in opvoeding, onderwijs en kinderopvang.

Natuur geeft de ruimte om grenzen te verkennen, binding aan te gaan met de omgeving en tot rust te komen. Mijn ideaal is een Nederlandse vorm van het Scandinavisch onderwijs, waarbij tenminste één dag per week het onderwijs plaatsvindt in de buitenlucht.”

Marian Joven

Onderzoeksgebieden

In het lectoraat stuurt Marian onderzoek aan naar de kwaliteit van groene kinderopvang. Hoe kan een groene, natuurlijk ingerichte buitenruimte bijdragen aan de kwaliteit van de opvang voor nul- tot vierjarigen? Wat zijn hierin kritische succesfactoren en wat kan beroepskrachten in de opvang ondersteunen in het pedagogisch gebruik van de groene buitenruimte?

Andere thema’s in Marians onderzoek zijn o.a. het belang van bewegen op het schoolplein en ‘risky play’: de behoefte van kinderen om risico’s te nemen en grenzen te verkennen als onderdeel van een gezonde ontwikkeling.