Specialist Sportieve en Gezonde School

Specialist Sportieve en Gezonde School

  • Opleiding
  • Sportieve en Gezonde School
  • Start 28 september 2023
  • Duur 1 schooljaar
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Het bevorderen van een gezonde leefstijl krijgt op zowel het PO, VO als het MBO steeds meer aandacht. Met de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School word jij dé specialist op jouw school op het gebied van gezondheid in de meest brede zin van het woord. Scholen hebben hiervoor docenten nodig met kennis, passie en talent, die gezondheid en bewegen een prominente plaats geven op school.
Heb jij affiniteit met bewegen en gezondheid? Dan is dit traject wellicht iets voor jou! Word specialist en ga op jouw school aan de slag met het bevorderen van een gezonde leefstijl. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet in deze opleiding, vervul jij straks een sleutelrol op jouw school.


Voor wie is deze post-hbo opleiding bedoeld?

Ben jij een leerkracht, docent of teamleider op het PO, VO of MBO? En heb je behoefte aan meer inhoudelijke kennis en vaardigheden op het gebied van het bevorderen van een gezonde leefstijl bij leerlingen of studenten op jouw school? Wil je handvatten hoe je een verandering op jouw school kunt begeleiden? Dan is de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School iets voor jou. Voor deze post-hbo opleiding geldt in elk geval dat je werkzaam bent binnen een school. Het is daarnaast belangrijk dat je de ruimte krijgt om de praktijkopdracht op jouw school uit te voeren.

Past jou de rol van specialist sportieve en gezonde school? In het filmpje hieronder de ervaringen van cursisten vanuit het basisonderwijs.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Je specialiseert je als veranderaar. Hoe neem je jouw school mee in de verandering naar een Gezonde School? Met de kennis en vaardigheden die je opdoet in de opleiding vervul jij straks een sleutelrol. Hoe zorg jij dat er aandacht is en blijft voor de verschillende gezondheidsthema's zoals voeding, mediawijsheid, relaties en seksualiteit, welbevinden en bewegen en sport? De opleiding biedt handvatten om hiermee op jouw school aan de slag te gaan en het beleid van binnenuit te veranderen en te optimaliseren.

 

Meer weten over de meerwaarde van de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School? Lees het artikel in POdium - december 2018 of lees het artikel in Zorg Primair - januari 2020. In LO Magazine van april 2023 lees je over De docent LO als veranderaar.

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Bekijk het overzicht met het actuele nascholingsaanbod.

Programma

Naast veranderprocessen staat de Gezonde school aanpak centraal. Vanuit de vier pijlers signaleren, educatie, omgeving en beleid werk je structureel en integraal aan gezondheidsthema's in je eigen praktijksituatie. Om de school succesvol te veranderen richting een sportieve en gezonde school is communicatie met betrokken partijen van cruciaal belang. 

De opleiding start met het maken van een analyse hoe jouw school ervoor staat op het gebied van verschillende gezondheidsthema's. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Tijdens de opleiding doe je kennis en vaardigheden op over de mogelijkheden binnen verschillende thema's in je eigen praktijksituatie. Vervolgens wordt er gekeken waar de behoefte ligt van de betrokkenen. Waar wil de directie, collega's, leerlingen of bijv. studenten dat er een verbeterslag wordt gemaakt? Je gaat met de betrokkenen van jouw school aan de slag met de gekozen verandering. Het uiteindelijke doel van de opleiding is dat je voor jouw eigen school een structureel gezondheidsbeleid kunt opzetten en dat dit breed gedragen wordt.

Wat is het belang van de specialist sportieve gezonde school? Bekijk de video van Rinda den Besten, voorzitter PO-Raad, opgenomen tijdens de lancering van de post-hbo SSGS. Toen alleen nog voor het PO. Nu vanwege het grote succes ook doorontwikkeld voor VO en MBO docenten.

Gedurende de opleiding ga je samen met betrokkenen binnen en buiten de school een interventie uitproberen en een begin te maken met een implementatieplan voor een gezonde schoolverandering. Ook zorg je ervoor dat de activiteiten binnen jouw school breed gaan leven. 

Tijdens de bijeenkomsten doe je ook veel inspiratie op voor jouw eigen praktijk. Verder werk je binnen het programma met digitale leerpaden die speciaal zijn ontwikkeld voor deze opleiding.

De post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School wordt verzorgd door Hogeschool Leiden in samenwerking met De Haagse Hogeschool. Docenten van beide scholen zijn bij de opleiding betrokken.

Schrijf je in

Op 28 september 2023 zal de opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School van start gaan. Schrijf je hier in voor deze opleiding.

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de post-hbo Specialist Sportieve en Gezonde School? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.
Deze opleiding wordt gezamenlijk aangeboden door Hogeschool Windesheim in Zwolle, Hogeschool De Kempel en Hogeschool Leiden. De opleidingsdagen zijn op donderdag van 16.00-20.00 uur op een locatie centraal in Nederland.

Studie-investering: Je gaat in vijftien bijeenkomsten, waarvan vijf online, met je medestudenten aan de slag. Hierin doe je veel inspiratie op voor jouw eigen praktijk. Ook leer je van gastdocenten die vanuit hun eigen expertise bijdragen aan jouw ontwikkeling tot specialist. De totale studiebelasting bedraagt ongeveer 350 uur, waarvan 58 uur contacttijd, 90 uur praktijkleren en 202 uur zelfstudie. De nascholing duurt een jaar met 15 bijeenkomsten, waarvan 5 online,  en wordt centraal in Nederland aangeboden.

Rooster: bekijk hier het rooster voor 2023-2024.

Kosten: de kosten voor deze post-hbo opleiding bedragen € 2800,00 (excl. literatuur). 

Bekijk de subsidiemogelijkheden binnen het ondersteuningsaanbod van de Gezonde School.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.