Kinderen zijn aan het touwtje springen

Specialist Sportieve en Gezonde School

  • Opleiding / post-hbo
  • Sportieve en Gezonde School
  • Start sept 2022
  • Duur 8 maanden
  • Nederlandstalig
  • Diploma CPION

In het kort

Het bevorderen van een gezonde leefstijl krijgt op basisscholen steeds meer aandacht. Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren makkelijker. Wil jij een sleutelrol vervullen binnen jouw school op het gebied van gezondheid en bewegen? Bekijk de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School.

Belangrijk om te weten: in verband met de corona-maatregelen start de eerstvolgende post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School in september 2022. Heb je interesse om hieraan deel te nemen? Laat je contactgegevens achter, dan houden we je op de hoogte wanneer het mogelijk is om je aan te melden.


Voor wie is deze post-hbo opleiding bedoeld?

De post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School richt zich op bevoegde leerkrachten in het basisonderwijs, die behoefte hebben aan meer inhoudelijke kennis en vaardigheden op het gebied van het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen binnen hun basisschool. In de rol van specialist sportieve en gezonde school ontwikkel je beleid en onderwijs in samenspraak met de schoolleiding en het team. Daarom is het belangrijk dat je tijdens de opleiding de mogelijkheid krijgt om in jouw eigen school activiteiten uit te voeren die horen bij je toekomstige rol. 
Past jou de rol van specialist sportieve en gezonde school?

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. We werken daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Om uit te groeien tot een sportieve en gezonde school zijn leerkrachten nodig met kennis, passie en talent. Leerkrachten die bewegen en gezondheid een prominente plaats willen geven binnen de school. Tijdens dit post-hbo-traject specialiseer jij je op het gebied van gezondheid en bewegen. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet in de opleiding vervul jij straks een sleutelrol op jouw school.

Hoe zorg jij dat kinderen op school veel bewegen en dat er aandacht is voor gezondheidsthema's zoals voeding, welbevinden fysieke veiligheid en mediawijsheid? De post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School biedt jou de handvatten om het beleid op jouw school van binnenuit te veranderen. 

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een erkend diploma van Stichting Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION).

Meer weten over de meerwaarde van de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School? Lees het artikel in POdium - december 2018 of lees het artikel in Zorg Primair - januari 2020.

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Bekijk het oververzicht met het actuele nascholingsaanbod.

Programma

Tijdens het programma van de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School staat de Gezonde School Aanpak centraal. Hierin worden vier pijlers onderscheiden: signaleren, educatie, omgeving en beleid. Vanuit deze pijlers werk je structureel en integraal aan de gezondheidsthema’s die relevant zijn voor jouw school.   

Het programma van de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School bestaat uit twee modules. De opdrachten tijdens de opleiding bouwen voort op wat een school al doet en sluiten aan op de wensen en behoeften van de school. Uiteindelijk is het doel dat je voor je eigen school een structureel gezondheidsbeleid kunt opzetten en dat dit, via een plan van aanpak dat als rode draad door de school heen loopt, op jouw school breed gaat leven.

Module 1
In de eerste module ga je aan de slag met interventies gericht op de thema’s: Bewegen & Sport en Voeding. Je doet veel kennis en vaardigheden op over de mogelijkheden binnen jouw school. 

Module 2
In de tweede module werk je met betrokkenen van jouw school aan een implementatieplan voor een gezondheidsinterventie binnen de pedagogische context van de school. 

Wat is het belang van de specialist sportieve gezonde school? Bekijk de video van Rinda den Besten, voorzitter PO-Raad. 

De post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School start met een oriëntatie. Tijdens de opleiding voer je verschillende activiteiten uit waardoor je uiteindelijk leert hoe je een planmatig schoolgezondheidsbeleid opzet. 

De bijeenkomsten tijdens de opleiding zijn praktisch van aard en je doet veel inspiratie op voor jouw eigen praktijk. Verder werk je binnen het programma met digitale leerpaden die speciaal zijn ontwikkeld voor deze opleiding. 

De post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School wordt verzorgd door Paul van Ark. Werkzaam als vakdocent Bewegingsonderwijs bij Pabo Leiden.

Paul van Ark houdt zich op allerlei manieren bezig met (de ontwikkeling van) bewegingsonderwijs. Na zijn afstuderen aan de HALO heeft hij onder andere als vakleerkracht ervaring opgedaan in het werkveld. Naast zijn docentschap bij Pabo Leiden, staat Paul nog voor een dag per week voor de groep als vakleerkracht op een basisschool.

Schrijf je in

De eerstvolgende Post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School gaat van start in september 2022. Wil je op de hoogte gehouden worden van de precieze data en tijden als deze bekend worden? Laat dan je gegevens bij ons achter.

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de post-hbo Specialist Sportieve en Gezonde School? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Studie-investering: de opleiding duurt 1 studiejaar, circa 8 maanden. De studie-investering is circa 350 uur, bestaande uit 58 uur contacttijd en 292 uur zelfstudie, portfolio en praktijkopdrachten.

Rooster: In september 2022 gaan we weer van start.

Kosten: de kosten voor deze post-hbo opleiding bedragen € 1.750,- (incl. diploma-/registratiekosten CPION, excl. literatuur).

Bekijk de subsidiemogelijkheden binnen het ondersteuningsaanbod van de Gezonde School.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.