Hogeschool Leiden

Sprekers Symposium E-Discovery 2024

Bekijk het overzicht van sprekers tijdens het Symposium E-Discovery 2024.

Johan ten Houten - Dagvoorzitter

Hogeschool Leiden

Achtergrond

Johan is al meer dan 35 jaar actief op het gebied van digitaal forensisch onderzoek en heeft ervaring in verschillende jurisdicties, geografische locaties en industrieën. Vanaf 2022 is Johan verbonden aan de Hogeschool Leiden waar hij onderwijs ontwikkelt en geeft voor de Master Opleiding Digital Forensics. Johan studeerde Electrical Engineering aan de TU-Delft, gedurende zijn studie is hij al op het pad van hacking en digitaal onderzoek terechtgekomen. Johan staat aan de wieg van de afdeling computeronderzoek van het NFI en heeft als consultant informatiebeveiliging geïmplementeerd bij multinationals en de overheid. Johan heeft ruim 18 jaar gewerkt bij Deloitte als manager bij de Afdeling Forensics.

Bekijk het LinkedIn profiel van Johan.

Jakub Zavrel – Founder & Ceo Zeta Alpha

Hogeschool Leiden

The R in RAG: Large Language Models for the next generation of search

Achtergrond

Jakub Zavrel is an experienced AI entrepreneur, Machine Learning and NLP technologist. Believer in building strong, independent, and long term sustainable technology companies and products. In the early 2000's he pioneered AI for Recruitment as the founder and CEO of Textkernel. Currently building a new AI based Knowledge Navigation platform with Zeta Alpha in Amsterdam, with a strong R&D team and foundation in the Gen AI and Neural Search revolution.

Bekijk het LinkedIn-profiel van Jakub.

 

Abdul Boztas - Senior Digital Forensics Scientist bij het NFI & part-time docent Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden

Aardwolf: inzicht in digitale sporen die ontstaan bij het gebruik van mobiele telefoons

AARDWOLF is een door de EU gefinancierd project met als doel snel te identificeren welke bestanden zijn gewijzigd, verwijderd of gemaakt als gevolg van handelingen op een mobiele telefoon. De gegenereerde bestanden en sporen door de apps worden opgeslagen in een referentiedatabase. Het doel van deze referentiedatabase is om onderzoekers in staat te stellen informatie te delen vanuit hun eigen experimenten en deze te delen met andere gebruikers. Daarnaast downloadt Aardwolf regelmatig installatiebestanden en metadata van een opgegeven lijst met apps uit de iOS- en Android-appstores. Deze gegevens worden opgeslagen in de referentiedatabase, waardoor een historische set van app-versies ontstaat. Eerste experimenten laten zien dat ChatGPT een onderzoeker kan helpen bij het interpreteren van de data die is verkregen met een experiment. Door de forensische kennis in Aardwolf te combineren met digitaal forensische tools, kunnen gebruikers beter inzicht krijgen in de handelingen van een gebruiker met een mobiele telefoon.

Achtergrond

Abdul is senior digitaal forensisch wetenschapper bij het Nederlands Forensisch Instituut en parttime docent in de Master Digital Forensics van Hogeschool Leiden. Hij staat als gerechtelijk deskundige geregistreerd in het register van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) op het gebied van digital forensics. Abdul behaalde zijn MSc. in Informatica aan de Technische Universiteit Delft. Hij is de initiatiefnemer en projectleider van het internationale project Aardwolf (www.aardwolfproject.eu) dat zich richt op de analyse van apps op mobiele apparaten.

Bekijk het LinkedIn profiel van Abdul.

 

Saskia Lensink – onderzoeker taal- en spraaktechnologie TNO

Hogeschool Leiden

NL-GPT: De waarde van een Nederlands taalmodel

TNO, SURF en NFI ontwikkelen samen een Nederlands taalmodel: GPT-NL. Deze partijen willen zo, samen met partijen die GPT-NL gaan gebruiken, een belangrijke stap zetten richting betrouwbaar, transparant en eerlijk gebruik van (generatieve) AI in Nederland en Europa. Het versterken van Europese digitale soevereiniteit op het gebied van taaltechnologieën en het kunnen inzetten van een taalmodel dat in lijn is met Nederlandse waarden en richtlijnen voor bijvoorbeeld transparantie, dataprivacy en intellectueel eigendom, zijn belangrijke drijfveren om dit initiatief te starten. In deze sessie vertellen we meer over de ambities en mogelijkheden met GPT-NL, de vorderingen in het project, en gaan we graag met u in gesprek over mogelijke toepassingen van GPT-NL in het E-Discovery domein.

Achtergrond

Saskia Lensink werkt als onderzoeker bij TNO waar ze zich bezighoudt met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van taal- en spraaktechnologie. Ze is betrokken bij meerdere Europese initiatieven en projecten rondom grote taalmodellen (LLMs) en product owner van het GPT-NL project.

Bekijk het LinkedIn profiel van Saskia.

Edwin Rijgersberg - Senior Machine Learning Engineer bij het NFI

Hogeschool Leiden

LLaMA’s en GEITjes: successen en uitdagingen voor Nederlandse generatieve taalmodellen

Na de komst van ChatGPT is er in recordtijd een heel ecosysteem van open source taalmodellen beschikbaar gekomen. Elke week is er wel weer een nieuw model dat oude records verbreekt, maar modellen voor het Nederlands bleven lang achter. Ik neem jullie mee door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Nederlandstalige open taalmodellen, en laat zien wat er nog nodig is.

Achtergrond:

Edwin Rijgersberg is Senior Machine Learning Engineer bij het Nederlands Forensisch Instituut en ontwikkelaar van het open Nederlandstalige taalmodel GEITje-7B.

Bekijk het LinkedIn profiel van Edwin.

 

Yolanda van Setten – Jurist en eigenaar adviesbureau Cum Sensu

Hogeschool Leiden

Zet 37: hoe AI de aanpak van criminaliteit kan innoveren

De overheid presenteerde onlangs haar visie op generatieve AI. De aanpak van ondermijning en het handhaven van de openbare orde met inzet van AI komen in deze visie niet aan bod. Kansen in overvloed, zou men denken, maar wat zijn die kansen? En welke risico’s kunnen zich voordoen bij het gebruik van AI? In haar lezing zal Yolanda ingaan op de innovaties die worden geboden door AI, met enkele kanttekeningen.

Achtergrond

Yolanda is een jurist met een liefde voor data. Zij is voormalig cyberofficier van justitie en heeft ervaring in het bedrijfsleven.  Tegenwoordig is zij eigenaar van haar adviesbureau Cum Sensu, waarmee zij (semi)overheden en daarmee samenwerkende partners ondersteunt bij de aanpak van complexe criminaliteit.

Bekijk het LinkedIn profiel van Yolanda.

 

Hans Henseler - Lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden

Ontcijferen van digitale sporen met behulp van taalmodellen.

Achtergrond
Hans Henseler is lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden. Hij is tevens senior wetenschappelijk medewerker de divisie Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut en voorzitter van de Board of Directors van DFRWS. Hans studeerde Informatica aan de TU Delft en is aan de Universiteit van Maastricht gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken. In 1992 is hij gaan pionieren op forensisch ICT-gebied bij het Gerechtelijk Laboratorium. Sindsdien heeft hij verschillende bedrijven waaronder ZyLAB, PWC, Fox-IT, Tracks Inspector en Magnet Forensics gewerkt waar hij ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van software, het leiden van digitaal forensische laboratoria, met het leiden van (internationale) E-Discovery projecten en adviseren van bedrijven op het gebied van digitaal bewijs in fraude onderzoeken.

Bekijk het LinkedIn-profiel van Hans.

Programma en informatiemarkt

Bekijk het programma  en de partners op de informatiemarkt