Wijkanalyse en Wijkgerichte Preventie
- Duur: 5 dagdelen
- Start: op aanvraag
- Kosten: variabel
- Certificaat
- Gezondheidszorg
- Accreditatie V&VN kan aangevraagd worden
In hoeverre kun je gezondheids- en welzijnsproblemen (zoals overgewicht of eenzaamheid) in jouw wijk beïnvloeden of voorkomen? Als wijkverpleegkundige heb je een unieke en verbindende rol die vaak van grote invloed is op gezondheidsbevordering en zelfredzaamheid binnen je wijk. Om dat goed te kunnen doen heb je kennis nodig van wat zich achter al die voordeuren in jouw wijk afspeelt. Het helpt om te weten welke factoren gezondheid en welzijn negatief én positief beïnvloeden. Alleen inspelen op gedragsverandering en leefstijlinterventies bij je zorgvrager is meestal niet voldoende. Maar wat dan wel? In deze cursus leer je hoe je een wijkanalyse maakt om zo gezondheid van wijkbewoners in relatie tot hun leefomgeving te bekijken en te beïnvloeden. Ook leer je hoe je gezondheidsproblemen in jouw wijk in zijn geheel aanpakt en waar mogelijk nieuwe in de toekomst voorkomt.
Iets voor jou?
Je bent een wijkverpleegkundige die zich wil ontwikkelen in het maken van een wijkanalyse en het opstellen van een plan voor wijkgerichte preventie.
Over deze cursus
Tijdens de bijeenkomsten werk je aan een wijkanalyse. Je vertaalt deze naar een plan van aanpak met interventies voor wijkgerichte preventie om gezondheid en welzijn van wijkbewoners te bevorderen.
Wat je leert
In de cursus Wijkanalyse en Wijkgerichte Preventie leer je:
- wat een wijkanalyse is en hoe je er één maakt
De wijkanalyse is een kernachtige notitie die een beschrijving van een wijk of dorp weergeeft. Je weet hoe je met behulp van de WijkOPSE methode toewerkt naar: de drie grootste problemen, de drie problemen met de meeste beïnvloedbare veroorzakende factoren en de drie sterkste punten van de wijk. Zo leer je aandacht te hebben voor factoren die de gezondheid van je wijkbewoners negatief én positief beïnvloeden.
- hoe je de wijkanalyse vertaalt naar een plan van aanpak voor wijkgerichte preventie
Je leert onderbouwde keuzes te maken voor de aan te pakken problemen. Bij voorkeur zijn dat de grootste problemen, maar de praktijk leert dat die problemen in veel gevallen veroorzaakt worden door factoren die niet of nauwelijks te beïnvloeden zijn. In dat geval begin je bij problemen met beter te beïnvloeden veroorzakende factoren. In de praktijk blijkt ook dat sterke punten van de wijk vaak helpen bij het aanpakken van de problemen. Al deze aspecten neem je mee in je plan.
- wie er in de wijk werken en wat zij kunnen betekenen voor je
Met wie voer je het plan voor wijkgerichte preventie uit? Problemen kunnen in de meeste gevallen niet alleen door de wijkverpleegkundige zelf worden aangepakt. Denk aan noodzakelijke samenwerkingspartners en sleutelfiguren, zoals een: fysiotherapeut, welzijnscoach, wijkagent, lokale supermarktmanager of gemeenteambtenaar.
Werkwijze
Een wijkanalyse kan op verschillende manieren tot stand komen. Zoals eerder toegelicht maken we in deze cursus gebruik van de WijkOPSE methode van Rosendal en Van Dorst (2016).
Sociale kaart
Een van de onderdelen is het maken van de sociale kaart van jouw wijk. Je verzamelt hiervoor relevante informatie en maakt daadwerkelijk kennis met de samenwerkingspartners, sleutelfiguren of organisaties in je wijk. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut, welzijnscoach, wijkagent, lokale supermarktmanager of gemeenteambtenaar.
WijkOPSE
Met behulp van de WijkOPSE methode beschrijf je de drie grootste problemen, de drie problemen met de meeste beïnvloedbare veroorzakende factoren en de drie sterkste punten van je wijk. Vervolgens maak je een plan van aanpak voor wijkgerichte preventie om de gezondheid van de wijkbewoners te bevorderen.
Community based preventie
Van belang hierbij is een community based preventie. Dat houdt in dat de gezondheidsbevordering zich niet alleen richt op het individu of zijn gezondheid, maar ook op maatschappelijke problemen zoals omgevingsfactoren en leefomstandigheden. Je kunt hierbij denken aan het bevorderen van laagdrempelige interactie tussen wijkbewoners die zich eenzaam voelen, integratie met de wijk zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen of het laten plaatsen van openbare fitnesstoestellen in een wijk waar bewoners kampen met overgewicht of depressie.
Je sluit de cursus af met een presentatie over de uitkomsten van je wijkanalyse en plan van aanpak.
Docenten
De cursus Wijkanalyse en Wijkgerichte Preventie wordt verzorgd door Monique Noordijke.
Over Monique Noordijke
Monique is docent Verpleegkunde op Hogeschool Leiden en was tot enkele jaren geleden werkzaam als wijkverpleegkundige. Het vak wijkverpleegkundige ziet zij als een complexe, maar vooral als een zeer uitdagende functie waarbij zelfstandigheid, verpleegkundig leiderschap en creativiteit gewenst is. Monique heeft zich gespecialiseerd in preventie en gezondheidsbevordering omdat zij als wijkverpleegkundige gezondheid en welzijn van alle inwoners in een wijk in beeld wilde hebben. Daarnaast heeft ze een passie voor onderwijs en trainen en heeft ze de opleiding tot gecertificeerd Karin de Galan trainer afgerond. Als docent streeft ze naar een goede vertaling van theorie naar praktijk en wil dat de deelnemers het geleerde de volgende dag kunnen toepassen in de praktijk. Het geeft haar voldoening om op innovatieve wijze kennis en vaardigheden bij te brengen, zodat cursisten kunnen leren en groeien.
De wijkOPSE methode
In deze cursus ga je aan de slag met de methode WijkOPSE (Rosendal & Van Dorst, 2016), waarbij OPSE staat voor: Observatie, Problemen, Symptomen en Etiologie. De structuur van de methode komt overeen met het verpleegkundig proces: de anamnese leidt tot een onderbouwde diagnose. Op basis daarvan stel je doelen op en kies je interventies. In dit geval doe je dat voor de hele wijk.
Werken volgens de (bekende) PSE-structuur
Het scoreformulier van WijkOPSE is volgens de PSE-structuur opgebouwd: wat is het probleem (P)? Hoe weten we dat (S)? En wat zijn de oorzaken hiervan (E)? Voordat je dit vaststelt wordt je als invuller van de WijkOPSE gevraagd wat je eigen observatie (O) over het aspect is. Bij aspecten kun je denken aan externe ontwikkelingen (zoals overheidsbeleid), omgeving (zoals huisvesting, ontmoetingsplekken, OV, criminaliteit), persoonsgebonden factoren, leefstijlfactoren (zoals bewegen, voeding), preventie en zorg (zoals 1e lijnsvoorzieningen, WMO-beleid).
Problemen én sterke punten in beeld
Je werkt toe naar de top 3 grootste problemen, de top 3 problemen met de meest beïnvloedbare veroorzakende factoren en de top 3 sterke punten van de wijk. Nadat je deze informatie verwerkt hebt in de WijkOPSE, kun je onderbouwde keuzes maken voor de aan te pakken problemen. En breng je in kaart wie je daar bij nodig hebt.
"Waar mogelijk grijp je in en probeer je nieuwe te voorkomen. Vaak vergt dit lef en creativiteit. Denk aan het laten plaatsen van een bankje wat een dagelijks ommetje voor bewoners van aanleunwoningen gemakkelijker maakt. Of buurtgenoten van dementerenden betrekken bij een veilige route naar huis. Dit soort wijkgerichte interventies draagt bij aan gezondheidsbevordering en zelfredzaamheid."
Na afronding
- Weet je hoe verschillende soorten gezondheids- en welzijnsproblemen van wijkbewoners samen kunnen hangen met omgevingsfactoren. Denk aan de woonomgeving (buurt, huisvesting), maatschappelijke omgeving (financiële situatie, sociaal isolement) en zorgvoorzieningen in de wijk.
- Weet je wat een wijkanalyse inhoudt, hoe je een wijkanalyse maakt en hoe je deze vertaalt naar een plan van aanpak met interventies voor wijkgerichte preventie. Ook heb je (beter) in beeld wie er in je wijk werken en wat zij voor je kunnen betekenen.
- Kun je met de wijkOPSE methode van Rosendal en Van Dorst (2016) de oorzaken van gezondheidsproblemen in kaart te brengen.
- Kun je problemen in kaart brengen die te beïnvloeden zijn en wie je daar bij nodig hebt.
Puur praktisch
Doelgroep en deelnemers
Doelgroep
Wijkverpleegkundigen die zich willen ontwikkelen in het maken van een wijkanalyse en het opstellen van een plan voor wijkgerichte preventie.
Deelnemers
We hanteren een kleine groepsgrootte van maximaal 12. Op deze manier kunnen wij écht goed aansluiten bij alle individuele (ontwikkel) behoeftes, waardoor we de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten.
Data en locatie
Data
Vijf dagdelen van 4 uur. Na akkoord maken we een passende planning.
Locatie
De cursusdagen worden georganiseerd op Hogeschool Leiden of op locatie van de opdrachtgever. Hogeschool Leiden is goed bereikbaar met het OV en heeft verschillende passende lokalen/werkruimtes.
Kosten
Offerte op maat
Tijdens een kennismakingsgesprek wordt de scholingsbehoefte en de voorwaarden geïnventariseerd en geconcretiseerd. Stuur een mail naar [email protected] voor een programma en offerte op maat.
Certificaat en accreditatie
Certificaat
Na afloop van de cursus ontvangt de deelnemer een certificaat als bewijs van deelname.
Accreditatie
Deze cursus sluit aan bij de meest recente beschrijving van het Expertisegebied Wijkverpleegkundige van V&VN. Desgewenst kan accreditatie worden aangevraagd bij V&VN.
Literatuur
Voor deze cursus voorziet Hogeschool Leiden je van literatuur en materialen.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Twijfel je nog?
Diana van der Boon
Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.
Blijf jezelf ontwikkelen
Verpleegkundige leiderschapstrainingen
Intervisiebijeenkomsten voor Zorgprofessionals
Verpleegkundig leiderschap op tactisch en strategisch niveau
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.