Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Verpleegkundig leiderschap op tactisch en strategisch niveau

Cursus
  • Duur: vanaf 6 dagen
  • Start: 16 december 2024, in overleg
  • Kosten: variabel
  • Certificaat
  • Gezondheidszorg
  • Geaccrediteerd V&VN: 32 punten
Schrijf je in
foto over verpleegkundig leiderschap

Vraag jij je ook wel eens af hoe je de zorg kunt verbeteren? En op welke wijze je invloed kunt uitoefenen op het beleid van jouw werkgever? Je hebt als verpleegkundige of verpleegkundig specialist meer invloed dan je misschien denkt. Zowel op je dagelijkse werkzaamheden als op de strategische richting van jouw afdeling of organisatie. Zo kun je een rol spelen in het beleid van jouw afdeling, zorgorganisatie én zelfs in het maatschappelijk debat. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe laat je jouw stem horen? In deze cursus leer je hoe je met een inhoudelijke boodschap een gesprekspartner wordt waar je niet om heen kunt.

De cursus met startdatum 16 december 2024 is volgeboekt. Als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe cursusdata kun je een bericht sturen naar [email protected].

Iets voor jou?

Je bent een zorgprofessional die zich wil ontwikkelen in professioneel leiderschap op tactisch en strategisch niveau. 

Deze cursus is geaccrediteerd bij V&VN voor 32 accreditatiepunten en bij het Register van Verpleegkundig Specialisten voor 33 PE punten. 

foto over leiderschap
foto van Petra
Petra - verpleegkundige en cursist
De beleidsnotitie die we schreven, brengen we nu tot uitvoer in de praktijk.

"Deze cursus kwam precies op het juiste moment. Onze Verpleegkundige Adviesraad (VAR) is in doorontwikkeling. De beleidsnotitie die we schreven, brengen we nu tot uitvoer in de praktijk. Met als doel: eerder betrokken worden bij het ontwikkelproces van strategische plannen. Niet pas als de trein op de rails staat of al rijdt. Dit werd heel positief en oplossingsgericht ontvangen door onze Raad van Bestuur."

Over deze cursus

In de cursus 'Verpleegkundig leiderschap op tactisch en strategisch niveau' bespreken we relevante ontwikkelingen in de gezondheidszorg die van invloed zijn op je (toekomstige) zorgverlening. Ook staan we stil bij de manier waarop je als verpleegkundige vertegenwoordigd zou kunnen zijn binnen en buiten de organisatie waar je werkzaam bent. En kijken we hoe je een aandeel kunt hebben in het verbeteren van zorg en hoe je jouw invloed kunt vergroten en uitoefenen op het beleid van je werkplek, afdeling, zorgunit of organisatie. 

Wat je leert

In deze cursus doe je kennis op over en/of verdiep je je in:

  • ontwikkelingen in de zorg
  • organisatie van zorg
  • kwaliteit van zorg
  • bekostiging van zorg
  • de wijze waarop besluiten worden genomen
  • vertegenwoordiging van jouw beroepsgroep

En word je getraind in:

  • analyseren van de huidige en wenselijke situatie
  • gegevens verzamelen en verwerken (EBP)
  • schrijven van een beleidsnotitie
  • adviseren
  • omgaan met weerstand
  • presenteren van je boodschap (zowel mondeling als schriftelijk) 

Wil jij je bewust worden van je persoonlijke kwaliteiten en manier van samenwerken? Lees dan meer over de cursus Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties

Meerwaarde voor de werkgever

De cursus 'Verpleegkundig leiderschap op tactisch en strategisch niveau' bevindt zich op NLQF niveau 6 en is bij uitstek geschikt voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die een voortrekkersrol vervullen in het doen van (verbeter)voorstellen. Of werknemers die actief betrokken zijn in een project- of werkgroep die actief is op tactisch of strategisch niveau. Denk aan werknemers die een rol vervullen of ambiëren als commissielid of voorzitter van een adviesraad, project- of vakgroep. 

Zeggenschap en vertegenwoordiging

In deze cursus leert uw werknemer op welke wijze invulling gegeven kan worden aan zeggenschap en vertegenwoordiging. Uw werknemer leert hoe een actieve rol vervuld kan worden in beleids- en besluitvorming, zodat de beroepsinhoudelijke expertise en ideeën niet verloren gaan. Zo leert uw werknemer een voorstel of advies (beleidsnotitie) te schrijven over een relevant vraagstuk dat zich op afdelings- of instellingsniveau afspeelt. De werknemer leert het vraagstuk te analyseren en schrijft op basis daarvan de beleidsnotitie. 

Voorwaarden schriftelijk advies of voorstel 

Om een goede beleidsnotitie te kunnen schrijven doet uw werknemer kennis op over de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de invloed daarvan op de dagelijkse zorgverlening. Uw werknemer leert wat (het belang van) kwaliteit van zorg is en de wijze waarop de zorg georganiseerd en bekostigd is. Tijdens de cursus wordt stil gestaan op basis waarvan besluiten, op micro-, meso- en macroniveau, worden genomen en waaraan een goede beleidsnotitie voldoet. Uw werknemer wordt getraind in het zakelijk schrijven, krachtig presenteren en effectief omgaan met lastige reacties tijdens de totstandkoming of het presenteren van de beleidsnotitie. Deelname aan deze cursus draagt bij aan de ontwikkeling van organisatiesensitiviteit.

Meer informatie?

Neem contact op met hoofd CBNV Diana van der Boon, e-mail: [email protected], t: +31(0)6 1158 5726. 

In de cursus Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties staat het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap en leiderschap in diverse samenwerkingssituaties centraal.

Werkwijze

Tijdens deze cursus behandelen we theorie en bekijken we direct hoe dit bij jou zichtbaar wordt. Naast uitleg van theorie is er veel ruimte om in wisselende groepjes te werken aan diverse opdrachten die behulpzaam zijn bij het schrijven en presenteren van je beleidsnotitie.

Centrale thema’s per dag: 

  1. Ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de invloed daarvan op de zorgverlening. Vertegenwoordiging van de beroepsgroep en de wijze waarop op diverse niveaus en manieren van invloed uitgeoefend kan worden.
  2. Inhoud en kwaliteit van een beleidsnotitie (voorstel of advies), de wijze waarop je relevante gegevens (EBP) kunt verzamelen en het schrijven van een plan van aanpak.
  3. Kwaliteit, organisatie en bekostiging van zorg, besluitvorming en het werken aan (de uitvoering) van jouw plan van aanpak.
  4. Het schrijven van jouw beleidsnotitie: hoe doe je dat? Zakelijk schrijven, leesbaarheid vergroten en het werken aan jouw eigen beleidsnotitie.
  5. Training: Last van weerstand? Krijg de ander op een prettige manier mee! Het werken aan jouw beleidsnotitie en het leren van en met elkaar.
  6. Training: hoe presenteer je krachtig jouw boodschap? Het werken aan jouw beleidsnotitie en het leren van en met elkaar. 

Daarnaast wordt een aantal weken na afloop van de cursus een zevende online terugkombijeenkomst (facultatief) gepland, waarin we elkaar spreken over de voortgang van jouw leiderschapsontwikkeling. 

Voorstel schrijven en presenteren

Je schrijft en presenteert (eventueel in duo’s) een beleidsnotitie (voorstel of advies) over een vraagstuk dat relevant is voor jouw beroepsgroep. Het vraagstuk bevindt zich op afdelings- of instellingsniveau. Om een goede beleidsnotitie te schrijven en over te brengen, leer je in deze cursus hoe je je vraagstuk analyseert en hoe je je notitie op krachtige wijze adviseert en presenteert. Je kunt hierbij te maken krijgen met weerstand. Om je boodschap goed over te brengen volg je tijdens de cursus twee trainingen die je daarbij helpen: 

  1. Last van Weerstand? Krijg de ander op een prettige manier mee!
  2. Hoe presenteer je krachtig jouw boodschap?

De trainingen zijn vormgegeven volgens de methodiek van Karin de Galan, uitgeroepen tot Trainer van het Jaar 2020-2021 (NOBTRA). Het CBNV onderschrijft de uitgangspunten van deze methodiek; het vormt de basis voor onze vaardigheidstrainingen.

Docenten

De cursus 'Verpleegkundig leiderschap op tactisch en strategisch niveau' wordt door Diana van der Boon en John de Best gegeven en wordt verzorgd door de trainer die het beste aansluit bij de werkomgeving van de cursisten.

Over Diana van der Boon

Diana is hoofd van en trainer bij het Centrum voor Bij en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden. Diana heeft dit tot voor kort gecombineerd met het werk als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het LUMC. Ze ziet het als haar missie om bij te dragen aan de ontwikkeling en positionering van de verpleegkundige beroepsgroep. Diana vindt het belangrijk dat verpleegkundigen zichzelf als persoon en professional kunnen ontwikkelen, waarbij het begint bij persoonlijk leiderschap. Ze heeft veel affiniteit met zorgmanagement, kwaliteit en bekostiging van zorg. Diana is gecertificeerd Karin de Galan trainer.*

Over John de Best

John is verpleegkundige, docent en onderwijskundige. Naast het geven van onderwijs en trainingen houdt hij zich graag bezig met de ontwikkeling van onderwijs. Als docent en ontwikkelaar heeft hij hierbij brede ervaring in zorgopleidingen niveau 1-6. Daarnaast is hij zowel in Nederland als in België actief betrokken (geweest) bij opleidingsaccreditaties. Drijfveer voor hem is het ontwikkelen en geven van onderwijs waardoor studenten en cursisten geprikkeld worden om net die stap extra te zetten. John is gecertificeerd Karin de Galan trainer.* 

* Het CBNV onderschrijft de uitgangspunten van de methodiek van Karin de Galan. Haar methodiek vormt de basis voor onze vaardigheidstrainingen.  

John en Diana, trainers van de cursus professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties

Na afronding

Speel je een rol in verbetertrajecten, ben je actief in een werkgroep of ben je lid of voorzitter van een commissie, vakgroep of adviesraad (zoals een Ondernemingsraad of Verpleegkundige Adviesraad). Vanuit die rol adviseer je gevraagd of ongevraagd beleidsmakers een bepaald besluit te nemen. Hiervoor is het van belang dat je begrijpt hoe de zorg georganiseerd en bekostigd is, wat het belang van kwaliteit van zorg is, door wie en op basis waarvan besluiten worden genomen, waaraan een goed advies voldoet en hoe je een collega of leidinggevende overtuigt een bepaald besluit te nemen.

Foto van Lynette
Lynette - verpleegkundige en cursist
Ik ben veel bewuster bezig met leiderschap en beschik nu over de tools om leiderschap ook echt vorm te geven.

"Zo durf ik meer en neem ik vaker het initiatief. Nu ik meer inzicht heb in de manier van communiceren op andere niveaus binnen de organisatie, ga ik gesprekken met managers en artsen voorbereid aan. Dit werpt zijn vruchten af!"

Puur praktisch

Heb je interesse in een cursus 'Verpleegkundig leiderschap op tactisch en strategisch niveau' op maat voor jouw team of organisatie? We bieden deze cursus op maat aan, gericht op de scholingsbehoefte binnen jouw team of organisatie. Bekijk hier de praktische informatie bij dit cursustraject.

Doelgroep en deelnemers

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor zorg- en welzijnsprofessionals met minimaal een MBO4 diploma:

  • Verpleegkundigen
  • Verzorgenden
  • Sociaal werkers
  • Agogisch-maatschappelijk werkers
  • Fysiotherapeuten 
  • Oefentherapeuten
  • Logopedisten
  • Ergotherapeuten
  • Diëtisten

Deelnemers

We hanteren een kleine groepsgrootte van maximaal 12 personen. Op deze manier kunnen wij écht goed aansluiten bij alle individuele (ontwikkel) behoeftes, waardoor we de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten.

Data en locatie

De cursus bestaat uit 6 onderwijsdagen en wordt getoetst door het schrijven van een beleidsnotitie.

Traject op Maat:

De cursus wordt op maat gemaakt voor instellingen. Tijdens een kennismakingsgesprek worden de scholingsbehoefte en de voorwaarden geïnventariseerd en geconcretiseerd. Bij akkoord maken we samen een bijpassende planning. 

Individuele deelname:

En bestaat ruimte voor een beperkt aantal cursisten om individueel deel te nemen aan reeds geplande cursussen. 

De cursusdagen worden georganiseerd op Hogeschool Leiden van 9.00 tot 15.00 uur:

  • Start eind 2024: 16 december 2024, 13 januari, 10 februari, 10 en 31 maart en 14 april 2025. Je kunt je inschrijven via de inschrijfbutton.

    De cursus met startdatum 16 december 2024 is volgeboekt. Als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe cursusdata kun je een bericht sturen naar [email protected].

NB: Indien jij werkzaam bent bij het Alrijne Ziekenhuis, HMC, HAGA of GHZ neem dan contact op met de eigen academie. Inschrijving voor deze cursus gaat via de academies van de genoemde instellingen.

Kosten

Kosten Traject op Maat:

De cursus wordt op maat gemaakt voor instellingen. Tijdens een kennismakingsgesprek worden de scholingsbehoefte en de voorwaarden geïnventariseerd en geconcretiseerd. De cursusprijs is afhankelijk van de totale groepsgrootte. Neem contact op met Diana van der Boon voor een programma en offerte op maat. 

Kosten en planning Individuele deelname:

En bestaat ruimte voor een beperkt aantal cursisten om individueel deel te nemen aan reeds geplande cursussen. De cursusprijs per persoon bedraagt in dat geval €1.200 inclusief catering en een afsluitende lunch op de laatste lesdag.

NB: Indien jij werkzaam bent bij het Alrijne Ziekenhuis, HMC, HAGA of GHZ neem dan contact op met de eigen academie. Inschrijving voor deze cursus gaat via de academies van de genoemde instellingen.

Certificaat en accreditatie

Certificaat 

Je komt in aanmerking voor een certificaat van Hogeschool Leiden als je:

  • voldoende aanwezig bent geweest (100%);
  • een voldaan hebt behaald voor de beleidsnotitie.

Met dit certificaat kan je in de toekomst vrijstelling aanvragen voor een vergelijkbaar onderwijsonderdeel van de deeltijd opleiding tot HBO verpleegkundige via de Bachelor Verpleegkunde voor verpleegkundigen (niveau 4). Bij een positieve afronding van de cursus leiderschap op tactisch/strategisch niveau kun je vrijstelling aanvragen voor de module verpleegkundig leiderschap 2 (a 5EC).

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd bij V&VN voor 32 accreditatiepunten en bij het Register van Verpleegkundig Specialisten voor 33 PE punten. Na het succesvol afronden van de cursus worden deze punten bijgeschreven in het Kwaliteitsregister V&VN als je hierbij bent aangesloten.

Literatuur

Je dient in het bezit van de volgende boeken te zijn:

  • Leiderschapsontwikkeling voor verpleegkundigen, M. Adriaansen en J. Peters (2018).
  • Beter in rapporteren, E. Tiggeler (2e of 3e druk).
Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

foto van Joyce
Joyce | transferverpleegkundige en cursist
Ik weet mijn ideeën beter in te kleden en goed op papier te krijgen.

"Voorheen kwamen projecten vooral voort uit mijn eigen enthousiasme en daardoor niet altijd even goed van de grond. Voor mijn gevoel deed ik maar wat, ik ging direct aan de slag. Nu maak ik eerst ruimte voor bezinning. Ik weet mijn ideeën beter in te kleden en goed op papier te krijgen. Ik breng hier structuur in aan, weet het te toetsen en vervolgens met eenzelfde dosis enthousiasme over te brengen op besluitvoerders."

Keuze gemaakt?

Fijn! Schrijf je in of neem contact op voor een traject op maat. 

Schrijf je in

Twijfel je nog?

We helpen je graag

Diana van der Boon

Hoofd Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)
Foto van Diana van der Boon

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde

Groei als zorgprofessional

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Groeien in zorg & welzijn

Kijk nog even verder

Blijf jezelf ontwikkelen

Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties

Cursus / Maatwerk
Lees meerover Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties
foto over verpleegkundig leiderschap

Verpleegkundige leiderschapstrainingen

Maatwerk / Training
Lees meerover Verpleegkundige leiderschapstrainingen
Student doorstroom mbo-v presenteert voor medestudenten

Evidence Based Practice: Ontwikkel een goed protocol en krijg je collega's mee

Maatwerk / Cursus
Lees meerover Evidence Based Practice: Ontwikkel een goed protocol en krijg je collega's mee
Cursist leest formulier EBP

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.