Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Intervisiebijeenkomsten voor Zorgprofessionals

Maatwerk / Cursus
  • Duur: 3 dagdelen
  • Start: in overleg
  • Kosten: variabel
  • Certificaat
  • Gezondheidszorg
  • Accreditatie V&VN: per intervisiemoment 1 punt
Ik heb interesse
foto van een intervisiebijeenkomst

Loop jij in je werk als zorgprofessional aan tegen onderwerpen waar je last van hebt, niet verder in komt of anders zou willen aanpakken? Intervisie is een manier om samen met collega’s te leren van ervaringen en problemen uit de dagelijkse praktijk. Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde biedt je de mogelijkheid om onder begeleiding aan de slag te gaan met intervisie. Door het stellen en beantwoorden van verdiepende vragen wordt je perspectief breder. Ook krijg je mogelijkheden aangereikt waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Iets voor jou?

Je bent een zorgprofessional die zich wil ontwikkelen in intervisie. Je wordt je bewust van jouw opvattingen en overtuigingen die in het werk (vaak onbewust) een rol spelen. Je krijgt hierdoor meer inzicht in je eigen rol, gedrag en stijl van werken. Op basis van deze inzichten ontwikkel je een alternatieve aanpak voor de toekomst.

foto van intervisiebijeenkomst
Foto van Rosanne
Rosanne - verpleegkundige en cursist
Collega’s die je normaal gesproken niet zo diepgaand spreekt, zie je nu echt op een andere manier. Ook zij hebben allemaal hun eigen onzekerheden. Door die bespreekbaar te maken, begrijp je de ander beter. Dat werkt teamversterkend.

Over de cursus

Je leert hoe je een beroep kunt doen op collega’s om nieuwe inzichten te krijgen in een werk-gerelateerd vraagstuk waar je mee worstelt en hoe jij hen helpt de beste zorg te leveren. Intervisie kan over alle onderwerpen gaan waar je op de werkvloer tegen aanloopt, als het vraagstuk zich maar binnen je eigen invloedsfeer bevindt. Door samen aan de slag te gaan met de gecombineerde incidentmethode krijgt iedereen die deelneemt aan de intervisiebijeenkomst eigen inzichten.

Deelname biedt verdieping in eigen functioneren. Intervisie vindt plaats in een veilige, open omgeving waar alle deelnemers gelijkwaardig zijn.

Wat je leert

De inhoud van de intervisiebijeenkomsten hangt af van de vraagstukken die op dit moment belangrijk zijn binnen jouw werkomgeving. Tijdens de bijeenkomsten bepaal je zelf welke werk-gerelateerde casus je inbrengt. Met behulp van een door jou meegebrachte casus geven we de intervisiebijeenkomsten gestructureerd vorm, met inzet van de gecombineerde incidentmethode.

Het programma is over het algemeen over drie bijeenkomsten verdeeld.

Bijeenkomst 1 

  • Introductie
  • Theoretische uitleg incidentmethode en de rollen
  • Aan de slag met een casus aan de hand van de incidentmethode
  • Oefenen van de stappen en rollen en leren door te doen, terwijl de docent tussentijds bijstuurt

Bijeenkomst 2

  • Welke methodische stappen behoeven meer uitleg of oefening, bijvoorbeeld ‘hoe kom je tot de essentie van je casus?’ 
  • Oefenen met een tweede casus en leren door te doen, terwijl de docent tussentijds bijstuurt

Bijeenkomst 3

  • Samen aan de slag met een derde casus aan de hand van de incidentmethode
  • Zo zelfstandig mogelijk aan de slag met intervisie 
Meerwaarde voor de werkgever

Intervisie is een vorm van deskundigheidsbevordering en ondersteunt daarmee de professionalisering binnen de afdeling of organisatie. Tijdens intervisie wordt uw werknemer zich bewust van het effect van eigen opvattingen, overtuigingen en handelswijzen in het werk. Die bewustwording speelt een cruciale rol in de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het werk.

Positieve effecten van intervisie

Intervisie kan positief bijdragen aan het leerklimaat, de collegialiteit, arbeidscultuur en de kwaliteit van een afdeling binnen uw instelling. Het kan leiden tot een veilige(re) werkomgeving waarin uw werknemer met een verruimd perspectief op een meer reflectieve manier te werk gaat. 

Vraagstukken gemakkelijker bespreekbaar maken

Het openlijk delen van inzichten, uitwisselen van nieuwe mogelijkheden en het stellen en beantwoorden van verdiepende vragen, kan er voor zorgen dat de essentie van een vraagstuk (sneller) naar voren komt. Intervisie is een middel om vraagstukken gemakkelijker bespreekbaar te maken en samen op te lossen. Dit kan nodig zijn voor het realiseren van noodzakelijke verbeteringen in de organisatie of afdeling.

Op constructieve wijze inzicht krijgen in eigen functioneren, nieuwe paden verkennen en daarin gefaciliteerd worden geeft uw werknemer meer verdieping, voldoening en erkenning in de dagelijkse praktijk. 

Werkwijze

De intervisiebijeenkomsten vinden plaats onder begeleiding van een docent, met behoud van een respectvolle, vertrouwelijke en constructieve sfeer. Per intervisiebijeenkomst staat één gebeurtenis (incident) 45 minuten centraal die op gestructureerde wijze wordt besproken. Je bepaalt zelf welke werkgerelateerde gebeurtenis je inbrengt. Met elkaar ga je aan de slag met de gecombineerde incidentmethode en vervul je de rol van inbrenger, voorzitter of deelnemer. 

De kracht van de incidentmethode:

Bij de gecombineerde incidentmethode wordt een gebeurtenis uit de werksituatie op gestructureerde wijze besproken. De methode is laagdrempelig en geeft een duidelijke structuur aan de intervisiebijeenkomst. Ook sluit de methode goed aan bij het 'haalbare tijdsaspect' op de afdeling: de stappen zijn in 45 minuten te doorlopen. Tijdens de bijeenkomst vervul je de rol van inbrenger, voorzitter of deelnemer. 

De 10 stappen van de gecombineerde incidentmethode

  1. Voorbereiding: introductie en keuze van het incident.
  2. Presenteren: schetsen van de gekozen probleemsituatie.
  3. Noteren van vragen om informatie: deelnemers noteren vragen om meer inzicht te krijgen.
  4. Verhelderen: informatieronde aan de hand van (open) vragen. 
  5. Bevestigen: deelnemers vertellen inbrenger wat hen het meeste imponeert in de wijze waarop inbrenger de situatie hanteert.
  6. Analyse van de situatie: wat is nu de kern van het probleem? 
  7. Terugkoppeling: reactie van de inbrenger.
  8. Reflecteren: standpuntbepaling van de groep.
  9. Nazorg: reactie inbrenger op alle reflecties.
  10. Afsluiten: vervolgstappen uiteenzetten.
Over de trainer

Over Eefje van Wersch

Eefje heeft klinische en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Na een aantal jaren als therapeut binnen de GGZ te hebben gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs. Binnen de opleiding Toegepaste Psychologie heeft zij als docent verschillende rollen vervuld, met als specifieke aandachtsgebieden toetsing en het begeleiden en coachen van studenten. Sinds augustus 2021 is Eefje docent en coördinator van de Opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg en sinds 2024 gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het Centrum Bij- en Nascholingen Verpleegkunde.

Na afronding

Na afronding van deze cursus:

  • ben je bekend met de stappen van de gecombineerde incidentmethode en kun je deze toepassen
  • ben je je bewust van je eigen opvattingen en overtuigingen en weet je wat voor effect dat heeft op je eigen handelen
  • ben je in staat verdiepende vragen te stellen en te beantwoorden wat leidt tot reflectie
  • ben je in staat door te vragen naar de essentie toe van het probleem
  • weet je invulling te geven aan de drie rollen: de rol van inbrenger, voorzitter en deelnemer
  • weet je hoe je de ander helpt nieuwe perspectieven te ontwikkelen

Puur praktisch

Doelgroep en deelnemers

Doelgroep

Deze training is geschikt voor zorg- en welzijnsprofessionals met minimaal een MBO4 diploma:

  • Verpleegkundigen
  • Verzorgenden
  • Sociaal werkers
  • Agogisch-maatschappelijk werkers
  • Fysiotherapeuten 
  • Oefentherapeuten
  • Logopedisten
  • Ergotherapeuten
  • Diëtisten

Deelnemers

We hanteren een kleine groepsgrootte van maximaal 10. Op deze manier kunnen wij écht goed aansluiten bij alle individuele (ontwikkel) behoeftes, waardoor we de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten.  

Data en locatie

Data
De training bestaat uit drie intervisiebijeenkomsten van 90 minuten, mogelijkheid voor maatwerk. 

Locatie
De cursus wordt op locatie van de organisatie verzorgd. 

Kosten

Tijdens een kennismakingsgesprek worden de scholingsbehoefte en de voorwaarden geïnventariseerd en geconcretiseerd. Op basis hiervan volgt een programma en offerte op maat. Bij akkoord maken we samen een bijpassende planning. 

Neem vrijblijvend contact op via [email protected].  

Certificaat en Accreditatie 

Certificaat:

Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een bewijs van deelname van Hogeschool Leiden. 

Accreditatie:

Voor deze cursus is het mogelijk om in het kwaliteitsregister per intervisiemoment één punt op te voeren als “overige deskundigheid bevorderende activiteiten”. 

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Keuze gemaakt?

Fijn! Laten we kijken naar de mogelijkheden

Ik heb interesse

Twijfel je nog?

We helpen je graag

Diana van der Boon

Hoofd Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)
Foto van Diana van der Boon

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde

Groei als zorgprofessional

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Groeien in zorg & welzijn

Kijk nog even verder

Blijf jezelf ontwikkelen

Hoe begeleid en introduceer je intervisie op je werkplek?

Maatwerk / Cursus
Lees meerover Hoe begeleid en introduceer je intervisie op je werkplek?
Groep cursisten in gesprek

Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties

Cursus / Maatwerk
Lees meerover Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties
foto over verpleegkundig leiderschap

Evidence Based Practice: Ontwikkel een goed protocol en krijg je collega's mee

Maatwerk / Cursus
Lees meerover Evidence Based Practice: Ontwikkel een goed protocol en krijg je collega's mee
Cursist leest formulier EBP

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.