Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Leiderschap in het lab

Cursus
 • Duur: 4 dagen
 • Start: 10-09-2024
 • Bewijs van deelname
 • Prijs: € 1.985,-
Schrijf je in
foto van cursisten

Je bent niet de hiërarchisch leidinggevende maar je hebt wel coördinerende taken, ondersteunt de manager of leidt projecten. Wat is dan precies je rol? Hoe spreek je collega’s aan terwijl je niet hun leidinggevende bent? Hoe positioneer je jezelf op een goede manier? Hoe krijg je medewerkers mee? Hoe ga je om met sommige behoeften en emoties van anderen of jezelf? Of met meningsverschillen en conflicten?

In deze training werk je aan de hand van je eigen leerdoelen en situaties uit de praktijk aan je eigen persoonlijke effectiviteit en stevigheid op het gebied van communicatie en samenwerking. Je krijgt meer inzicht in hoe jij overkomt, communiceert en samenwerkt en leert hoe je jezelf beter kunt positioneren, de verbinding kunt maken en anderen mee kunt krijgen.

Kelly Mertens, Afdelingshoofd microbiologie, Star-shl diagnostische centra
Sinds de cursus zoeken we elkaar vaker op en spreken we elkaar makkelijker aan, omdat we nu dezelfde taal spreken.
Chantal Pont - Cursist
Het is een cursus die je goede handvatten geeft om zelfstandig mee aan de slag te gaan. Daarnaast is het werken in kleinere groepjes heel fijn.

Iets voor jou?

Deze training is bedoeld voor (Senior) analisten en laboratoriummedewerkers die coördinerende taken hebben, taken op het gebied van kwaliteitsmanagement of inkoop, de manager ondersteunen, projecten leiden en/of de ambitie hebben om door te groeien of net zijn begonnen met leidinggeven.

foto van cursist

Over de cursus

De training is interactief, persoonlijk en praktisch. Er is veel aandacht voor eigen situaties uit de praktijk en er is veel ruimte voor uitwisselen van ervaringen in de groep en het leren van elkaar. Theorie wordt afgewisseld met opdrachten en oefeningen. Gesprekvoering is hiervan een belangrijk onderdeel. Tussen de trainingsdagen door maken de deelnemers verwerkingsopdrachten en passen zij het geleerde direct toe in de praktijk.

Tijdens de training wordt gestart met intervisie. Bij intervisie wordt in groepsverband een specifieke vraag die bij iemand leeft op een gestructureerde manier besproken. De intervisie kan indien gewenst na de training zelfstandig worden voortgezet.

In het begin van de training wordt aandacht besteed aan de eigen rol, de eigen (kern)kwaliteiten en de eigen ontwikkelpunten. Vervolgens wordt de inhoud afgestemd op de ontwikkeldoelen van de deelnemers.

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van succesvolle modellen op het gebied van leiderschap, communicatie en samenwerking. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het boek Stoppen met leidinggeven van Watze Hepkema (2012). 

Leerdoelen

Je leert: 

 • hoe jij overkomt, communiceert en samenwerkt bij coördinerende / aansturende taken;
 • wat je kwaliteiten zijn en vanuit welke waarden jij handelt;
 • wat je rol is en wat jouw eigen visie hierop is;
 • hoe je collega’s mee kunt krijgen in het werk zonder leidinggevende te zijn;
 • hoe je een gelijkwaardig gesprek voert in een voor jou lastige situatie;
 • thema’s die voor jou van belang zijn in jouw coördinerende / aansturende taken (zie bv hieronder bij ‘’thema’s die aan de orde kunnen komen’’).
Programma

Thema’s
Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn:

 • Wat is mijn rol in het team (waar ik uit kom)?
 • Hoe neem ik positie in en maak ik me voldoende zichtbaar?
 • Hoe geef ik leiding aan anderen zonder bevoegdheden?
 • Hoe geef ik leiding aan medewerkers die hoger zijn opgeleid dan jezelf?
 • Hoe zorg ik ervoor dat medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid nemen?
 • Hoe spreek ik mensen aan?
 • Hoe ga ik om met kritiek of klachten?
 • Hoe zorg ik ervoor dat medewerkers elkaar aanspreken?
 • Hoe krijg ik mensen mee?
 • Hoe ga ik om met emoties,  behoeften en problemen van medewerkers? 
 • Hoe ga ik om met de sandwichpositie tussen medewerkers en leidinggevende in?
 • Hoe ga ik om met mijn eigen behoeften en wensen?

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van succesvolle modellen op het gebied van leiderschap, communicatie en samenwerking. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het boek Stoppen met leidinggeven van Watze Hepkema (2012).

Over de docent

De training is ontwikkeld in samenwerking met ervaren docenten van de opleiding Management in de Zorg van Hogeschool Leiden en is afgestemd op medewerkers van laboratoria. De workshop wordt gegeven door Gise Straatsma, docent van de opleiding Management in de Zorg.

Gise Straatsma is een ervaren trainer, docent en coach. Haar expertise ligt op het gebied van leiderschap, communicatie, samenwerking en persoonlijke effectiviteit. Sinds 2011 is Gise verbonden aan de opleiding Management in de Zorg van Hogeschool Leiden. Ze traint en begeleidt met veel plezier en enthousiasme zelfsturende professionals en leidinggevenden. Haar trainingen zijn persoonlijk en praktijkgericht.

Gise studeerde Management & Organisatie aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daarna volgde zij verschillende coaching opleidingen. Ze werkte jarenlang in de publieke sector als adviseur, interim-manager en zelfstandig coach.   

Foto van Gise Straatsma
Opleidingstraject op maat

Voor alle trainingen van het Centrum Bioscience en Diagnostiek is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen. De kracht hiervan is dat we tijdens de training direct kunnen inspelen op de unieke werksituatie en trainingsbehoeften van jouw organisatie. Je kunt hierbij kiezen voor een incompanytraining voor een groep medewerkers of een individueel traject.

Meer informatie aanvragen?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een maatwerktraject voor jouw organisatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 071-5188743/753 of [email protected].

Puur praktisch

Duur en locatie

Lestijden
9.30-16.30 uur

Omvang
26 uur theorie en 24 uur thuisstudie en huiswerk (32 UEC)
Je ontvangt een Bewijs van deelname bij minimaal 80% aanwezigheid en voldoendes voor de verwerkingsopdrachten

Locatie
Hogeschool Leiden

Studieboek

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van het boek Stoppen met leidinggeven van Watze Hepkema (2012), ISBN 9789024401826.
Dit boek dien je zelf aan te schaffen.

Kosten en planning

Cursusprijs
€ 1.985,- (bij inschrijving vóór 4 juni 2024 € 1.805,-)

Cursusdata
10, 24 september, 15 oktober en 12 november 2024

Inschrijven

De eerstvolgende cursus Leiderschap in het lab start 10 september 2024. Wil je verzekerd zijn van een plaats? Schrijf je in voor 23 augustus 2024. 

Aantal deelnemers
Er kunnen maximaal 12 deelnemers deelnemen aan deze cursus.

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Na afronding

Kun je:

 • collega’s meekrijgen in het werk zonder leidinggevende te zijn
 • een gelijkwaardig gesprek voeren in een voor jou lastige situatie

Weet je: 

 • hoe jij overkomt, communiceert en samenwerkt bij coördinerende / aansturende taken

Begrijp je: 

 • wat je kwaliteiten zijn en vanuit welke waarden jij handelt
 • wat je rol is en wat jouw eigen visie hierop is

Daarnaast komen er thema's aan de orde die voor jou van belang zijn in jouw coördinerende / aansturende taken (zie bv hieronder bij ‘’thema’s die aan de orde kunnen komen’’).

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. De eerstvolgende training Leidinggeven in het lab start op 10 september 2024 (max. 12 personen).

Tip: Schrijf je in vóór 4 juni en ontvang vroegboekkorting. 

Schrijf je in

Twijfel je nog?

Wil je hulp bij het kiezen van de juiste nascholing? Of heb je een andere vraag? Gebruik het contactformulier, bel 071-51 88 743 of 071-51 88 753 of stuur een e-mail naar [email protected].

Neem contact op

Centrum Bioscience en Diagnostiek

Ontwikkel jouw groei

Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod van Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD). Het vakgebied life science en health staat nooit stil. Samen met diverse partners uit het werkveld ontwikkelt CBD daarom opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er, nu én in de toekomst, nodig is in de sector.

Meer weten over CBD

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum Bioscience en Diagnostiek niet!

Meld je aan
Kijk nog even verder

Blijf jezelf ontwikkelen

Teamgericht leidinggeven

Cursus
Lees meerover Teamgericht leidinggeven
Student LCAB bezig in laboratorium met pipetten

Effectieve communicatie in het lab

Cursus
Lees meerover Effectieve communicatie in het lab
Student LCAB bezig in laboratorium met pipetten

Projectmatig werken in het lab

Cursus
Lees meerover Projectmatig werken in het lab
Student LCAB bezig in laboratorium met pipetten

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.