Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Klinisch redeneren in 1 dag

Maatwerk / incompany
 • Duur: 1 dag
 • Start: in overleg
 • Prijs: variabel
 • Certificaat
 • Gezondheidszorg
Ik heb interesse
Foto van simulatieonderwijs

Waarom gaat iemand met koorts sneller ademen? Welk effect hebben bepaalde medicijnen op het klinische beeld van jouw patiënt, waardoor je zomaar een shock over het hoofd zou kunnen zien? Tijdens de eendaagse training ‘Klinisch redeneren in 1 dag’ bootsen we dit soort levensechte situaties na in de nieuwe simulatieruimte van Hogeschool Leiden.

Deze cursus is geaccrediteerd bij het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 7 PE-punten. 

Voor wie

 • Je bent verpleegkundige.
 • Je wil beter worden in klinisch redeneren, handelen in de praktijk en communiceren met de arts. 
 • Of je wil ervaring opdoen met simulatieonderwijs (ook wel scenariotraining). 
foto over leiderschap
Foto van Gienie van Dril
Gienie van Dril - trainer
Als trainer kunnen we cursisten in een veilige omgeving blootstellen aan een nieuwe zorgsituatie die tot stress leidt of een herkenbare situatie nabootsen. Cursisten kunnen opgedane kennis en vaardigheden oefenen op levensechte simulatiepoppen, waardoor het maken van ‘fouten’ helemaal geen gevolgen heeft en er optimaal geleerd wordt. In deze training leer je wat je ziet, wat je meet en wat je hoort te vertalen in concrete acties.

Over de training

Als verpleegkundige heb je dagelijks te maken met uiteenlopende en soms ook complexe casuïstiek. Misschien ben je daar niet altijd op voorbereid en wil je graag met meer vertrouwen en plezier kwalitatieve zorg verlenen. In deze training vul je je ‘rugzak’ met medische kennis en concrete vaardigheden ten behoeve van het klinisch redeneren in de praktijk. 

Eerst fris je jouw medische kennis op over bijvoorbeeld ademhaling, circulatie, neurologie en infectieleer. Ook leer je welke (meest voorkomende) medicatie van invloed zijn op het klinische beeld van jouw patiënt of cliënt. In onze nieuwe simulatieruimte bootsen we vervolgens levensechte praktijksituaties na en leer je (acute) zorgsituaties beter herkennen, adequaat reageren, op juiste wijze zorg verlenen en effectief communiceren. 

Ook kun je beter verwoorden wat je ergens van vindt, een voorstel doen en hierdoor (beter) opkomen voor jezelf en voor de patiënt.  

In een veilige en realistische ervaar je hoe je reageert op (onverwachte) situaties en hebben eventuele ‘fouten’ die je maakt geen consequenties voor je patiënt of cliënt. Zo ga je na afloop van de training met meer vertrouwen de praktijk weer in. 

Onze werkwijze

Je verleent zorg aan een geavanceerde simulator voor scenariotraining, die is ontworpen om effectief en realistisch te kunnen trainen . 

Regiekamer en scenario’s 
Vanuit de regiekamer kan de trainer levensechte praktijksituaties simuleren, zoals een zichtbare ademhaling, een voelbare uitademing, verandering in kleur en voelbare pols. Hierdoor word je snel meegenomen in het scenario. Ook kan de trainer in de huid van de zorgvrager kruipen en met jou communiceren via de simulator. Zo lijkt het alsof je met de patiënt praat; je krijgt antwoorden op jouw vragen.

Optimaal leren
Tijdens het trainen van een situatie bevinden de overige cursisten zich in een andere ruimte, zodat je niet wordt afgeleid. En achteraf kun je via een beveiligd videosysteem jouw handelen terugzien en bespreken met de trainer. Zo leer je optimaal. 

Foto van een simulatie
Meerwaarde voor de werkgever

Verpleegkundigen zijn soms onzeker over hun eigen kunnen, waardoor zij situaties uit de weg gaan. Het opfrissen van medische kennis en daadwerkelijk trainen van het handelen in praktijk in een simulatieruimte, draagt bij aan hun vertrouwen en plezier om kwalitatieve zorg te blijven verlenen en/of collega’s hierbij te helpen. 

Voordelen van simulatieonderwijs
In de nieuwe simulatieruimte van Hogeschool Leiden kunnen theorie en praktijk direct geïntegreerd worden in een realistische en veilige leeromgeving, waar ‘fouten’ of onjuiste interpretaties geen consequenties hebben voor uw patiënt. Verpleegkundigen leren effectief klinisch te redeneren met voor hen herkenbare, levensechte praktijksituaties. Deze onderwijsvorm wordt als vernieuwend en leerzaam ervaren door huidige studenten van Hogeschool Leiden. Zie ook: ‘Over simulatieonderwijs’.

Wetenschap over simulatieonderwijs
Het simulatieonderwijs maakt deze training uniek en bijzonder effectief. Zo blijkt uit onderzoek dat cursisten tijdens simulatieonderwijs vertrouwen ontwikkelen in eigen kunnen en minder angstig zijn om de praktijk (weer) in te gaan (Labrague et al., 2019).

Na afronding

Aan het einde van de training sta jij als verpleegkundige steviger in je schoenen omdat je:

 • kan klinisch redeneren en kennis hebt over de werking van de ademhaling, circulatie en neurologie, zodat je de (urgentie van een) situatie kan beoordelen;
 • een zorgsituatie op een gestructureerde wijze in kaart kan brengen, bijvoorbeeld via de ABCDE-methode (Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure);
 • vitale parameters zelfstandig en op een juiste wijze kan meten en naar waarde kan beoordelen, door bijvoorbeeld een Early Warning Score (EWS) te gebruiken;
 • weet wanneer verdere (directe) actie nodig is en hoe je daarover op een gestructureerde wijze kan communiceren, bijvoorbeeld met behulp van de SBAR.

In deze training leer je wat je ziet, wat je meet en wat je hoort te beoordelen en te vertalen in concrete acties. Je leert daar helder over te communiceren; jij weet waar je het over hebt. Hierdoor ga jij met meer vertrouwen de deur uit. 

Deze training bevat de meest essentiële onderdelen van klinisch redeneren en medische kennis. Wil je écht de diepte in? Volg dan de cursus Klinisch Redeneren

Puur praktisch

Duur en locatie

Duur
De training duurt één dag en wordt in principe verzorgd van 14:00 - 21:00 uur en op een aantal data overdag van 09:00 - 17:00 uur (op aanvraag). De training kan gevolgd worden door maximaal 8 deelnemers, zodat het CBNV de kwaliteit en effectiviteit van de training kan waarborgen. Simulatieonderwijs dient namelijk in kleinere groepsgroottes plaats te vinden. 

Locatie
Hogeschool Leiden

Kosten en planning

De investering voor deze training, voor maximaal 8 verpleegkundigen per training, bedraagt: € 2.650,- (vrijgesteld van BTW). Dit is een vaste prijs, ook bij minder deelnemers. Voor deze prijs passen wij de training aan op jullie specifieke situatie. We voeren hiervoor een intakegesprek met de opdrachtgever. Het gebruik van literatuur, locatiehuur en catering op de locatie van Hogeschool Leiden zijn inbegrepen in de prijs. 

Optimale combinatie met cursus klinisch redeneren
Deze training bevat de meest essentiële onderdelen van klinisch redeneren en medische kennis. Wil je écht de diepte in? Volg dan de cursus Klinisch Redeneren

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Groeien in zorg en welzijn

Dáárom Hogeschool Leiden

 • Leiden staat bekend om een hoogwaardig scholingsaanbod in met name de Gezondheidszorg, het onderwijs en Life Science.
 • De betrokkenheid, persoonsgerichtheid en deskundigheid van onze vakdocenten en trainers is groot.
 • Wij bieden écht maatwerk in ons nascholingsaanbod. Zowel op organisatieniveau (incompany) als individueel niveau. 
 • We hanteren kleine groepsgroottes met veel aandacht voor jou en jouw persoonlijke ontwikkeling. 

Keuze gemaakt?

Fijn! Laten we kijken naar de mogelijkheden. 

Ik heb interesse

Twijfel je nog?

We helpen je graag

Diana van der Boon

Hoofd Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)
Foto van Diana van der Boon

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde

Groei als zorgprofessional
Groei als zorgprofessional

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Groeien in zorg & welzijn

Kijk nog even verder

Klinisch redeneren in 1 dag toch niet jouw ding?

Klinisch Redeneren

Maatwerk / Cursus
Lees meerover Klinisch Redeneren
Groep cursisten in gesprek

Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf

Maatwerk / Training
Lees meerover Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf
foto over verpleegkundig leiderschap

Begeleiden en beoordelen in de praktijk

Training
Lees meerover Begeleiden en beoordelen in de praktijk
Cursisten met elkaar in gesprek EBP

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.