Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf

Maatwerk / Training
 • Duur: 1 dag
 • Start: In overleg
 • Kosten: variabel
 • Certificaat
 • Gezondheidszorg
Ik heb interesse
foto over verpleegkundig leiderschap

Ben jij verpleegkundige en vind je het soms lastig om je uit te spreken? Of jouw mening of voorstel goed over te brengen in het bijzijn van collega’s, artsen of leidinggevenden? Misschien maak je hierdoor dingen niet bespreekbaar. Maar hoe spreek je je dan wél uit?

Tijdens deze eendaagse training leer je hoe je effectief samenwerkt, je behoeften op een krachtige manier overbrengt en je grenzen aangeeft.

Diana van der Boon - trainer en hoofd CBNV
Leiderschap klinkt groot, maar zit veelal in de kleine dingen. Bijvoorbeeld vanuit je kennis en ervaring durven te benoemen wat jouw beeld is van een patiënt. Of je patiënt een stem geven, kennisdeling met collega’s.

Iets voor jou?

 • Je bent een verpleegkundige die effectief wil leren samenwerken en voor jezelf opkomen.
 • Je wil leren om je wensen en behoeften op een prettige manier aan te geven. 
foto over leiderschap

Over de training

Tijdens de leiderschapstraining ‘Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf’ leer je:

 • je te verdiepen in groepsdynamiek en hoe dit samenhangt met taken, verantwoordelijkheden en rolverdeling in de groep
 • zicht krijgen op wat samenwerking beïnvloedt en hoe jij daar een rol in kunt spelen om de samenwerking te bestendigen of te verbeteren
 • hoe je jouw positie in een team durft te nemen
 • hoe je jouw boodschap op een krachtige manier kunt overbrengen

Naast deze training biedt het CBNV ook de leiderschapstrainingen:

Meerwaarde voor je werkgever

Verpleegkundigen voelen zich niet altijd gehoord of gezien in samenwerkingssituaties, waardoor zij minder gemotiveerd kunnen raken of zelfs overwegen de gezondheidszorg te verlaten. 

Wensen, behoeften en grenzen

Het is daarom van belang dat verpleegkundigen leren hoe zij hun wensen en behoeften kunnen uitspreken (hun eigen boodschap overbrengen) en hierbij ook hun grenzen leren aangeven (datgene wat zij nog niet weten of kunnen).

Hierdoor kunnen ze optimaal leren, op een fijne en effectieve manier samenwerken met diverse collega’s (van verschillende professies) en concrete ideeën aandragen ter verbetering van de samenwerking in bijvoorbeeld een werkgroep of team. 

Optimale combinatie van leiderschapstrainingen

Naast de leiderschapstraining ‘Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf’, biedt het CBNV ook de leiderschapstrainingen:

Krachtig positioneren en profileren

De ervaring leert dat een combinatie van de drie leiderschapstrainingen uw werknemer goed in staat stelt zich krachtiger te positioneren en te profileren op de werkplek. Ook kan deelname leiden tot een verbeterde kwaliteit van zorgverlening en werknemers die zich gewaardeerd, begrepen, zelfverzekerd en gelijkwaardig voelen. En bovenal meer werkplezier ervaren.

Deelname aan deze trainingen kan een manier zijn om verpleegkundigen te binden, te boeien en te behouden. 

De drie leiderschapstrainingen van het CBNV stellen uw werknemer (beter) in staat: 

 • grenzen en wensen krachtig aan te geven
 • feedback te geven
 • anderen aan te spreken op gedrag
 • effectief om te gaan met collega’s die dominant gedrag of een vorm van weerstand vertonen
 • op een plezierige manier samen te werken op de afdeling;
 • initiatieven te (durven) nemen
 • actief te blijven bijdragen aan verschillende (verbeter)initiatieven en/of werkgroepen

Verwerkingsopdracht

Na afloop van de trainingen krijgt uw werknemer een verwerkingsopdracht van het CBNV mee, zodat de geleerde vaardigheden direct toegepast kunnen worden in praktijk. Een leidinggevende of coach die actief betrokken is bij het leerproces van uw werknemer, kan bijdragen aan motivatie en het belang om te blijven werken aan de geleerde vaardigheden. 

Over de trainers

De trainingen worden ontwikkeld en verzorgd conform de methode van Karin de Galan en verzorgd door gecertificeerde Karin de Galan trainers van het CBNV van Hogeschool Leiden.  

Over Diana van der Boon

Diana is hoofd van en gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het Centrum voor Bij en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden. Diana heeft dit tot voor kort gecombineerd met het werk als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het LUMC. Ze ziet het als haar missie om bij te dragen aan de ontwikkeling en positionering van de verpleegkundige beroepsgroep. Ze vindt het belangrijk dat verpleegkundigen zichzelf als persoon en professional kunnen ontwikkelen, waarbij het begint bij persoonlijk leiderschap. Diana heeft veel affiniteit met zorgmanagement, kwaliteit en bekostiging van zorg. 

Over John de Best

John is verpleegkundige, docent, onderwijskundige en gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het CBNV. Naast het geven van onderwijs en trainingen houdt hij zich graag bezig met de ontwikkeling van onderwijs. Als docent en ontwikkelaar heeft hij hierbij brede ervaring in zorgopleidingen niveau 1-6. Daarnaast is hij zowel in Nederland als in België actief betrokken (geweest) bij opleidingsaccreditaties. Drijfveer voor hem is het ontwikkelen en geven van onderwijs waardoor studenten en cursisten geprikkeld worden om net die stap extra te zetten.

Over Monique Noordijke

Monique is docent Verpleegkunde op Hogeschool Leiden en gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het CBNV. Ze was tot enkele jaren geleden werkzaam als wijkverpleegkundige. Het vak wijkverpleegkundige ziet zij als een complexe, maar vooral als een zeer uitdagende functie waarbij zelfstandigheid, verpleegkundig leiderschap en creativiteit gewenst is. Monique heeft zich gespecialiseerd in preventie en gezondheidsbevordering omdat zij als wijkverpleegkundige gezondheid en welzijn van alle inwoners in een wijk in beeld wil hebben. Daarnaast heeft ze een passie voor onderwijs en trainen. Als docent streeft ze naar een goede vertaling van theorie naar praktijk en wil dat de deelnemers het geleerde de volgende dag kunnen toepassen in de praktijk. Het geeft haar voldoening om op innovatieve wijze kennis en vaardigheden bij te brengen, zodat anderen kunnen leren en groeien.

Over Eefje van Wersch

Eefje heeft klinische en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Na een aantal jaren als therapeut binnen de GGZ te hebben gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs. Binnen de opleiding Toegepaste Psychologie heeft zij als docent verschillende rollen vervuld, met als specifieke aandachtsgebieden toetsing en het begeleiden en coachen van studenten. Sinds augustus 2021 is Eefje docent en coördinator van de Opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg. In 2023 rondt Eefje de opleiding tot gecertificeerd Karin de Galan trainer af.

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze eendaagse leiderschapstraining ‘Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf’ leer je je wensen en behoeften uit te spreken en op krachtige wijze je boodschap over te brengen over jóuw wenselijke manier van samenwerken. Die boodschap weet je te onderbouwen aan de hand van bewezen effectieve technieken. 

Na afronding

Na deelname aan deze training ben je in staat concrete ideeën aan te dragen over de verbetering van de samenwerking in bijvoorbeeld een werkgroep of team en kan je concreet verwoorden waar jouw behoeftes en wensen liggen. Na de training ontvang je een verwerkingsopdracht (toepassingsopdracht), zodat je de geleerde vaardigheden direct kunt toepassen in de praktijk. De uitvoering van de opdracht en eventuele leerpunten bespreek je met je leidinggevende of coach die actief betrokken is bij je leerproces.

Puur praktisch

Duur en locatie

Duur
De training duurt één dag (9:00-16:30 uur).

Locatie
Bij voorkeur wordt de training op locatie van Hogeschool Leiden verzorgd, vanwege de benodigde faciliteiten voor de training.  

Kosten en planning

Kosten
We hanteren een vaste prijs voor deze training voor een groep van maximaal 12 verpleegkundigen: € 2.950,- vrijgesteld van BTW, inclusief catering en lunch. 
Voor deze prijs passen wij de training aan op jullie specifieke situatie. We voeren hiervoor een intakegesprek met de opdrachtgever en toekomstige deelnemers. Het gebruik van literatuur, locatiehuur en catering op de locatie van Hogeschool Leiden zijn inbegrepen in de prijs. 

Optimale combinatie van leiderschapstrainingen
Naast de training ‘Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf’, biedt het CBNV nog twee leiderschapstrainingen: 

Neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat. Bij akkoord maken we samen een bijpassende planning.  

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Diana van der Boon - trainer en hoofd CBNV
Leiderschap is ook opkomen voor je vak en beroep. Het maakt deel uit van je dagelijkse werk: vanuit je professionele deskundigheid en expertise werk je samen met anderen aan waardevolle zorg. En ben je je bewust van de mate van invloed die je op dat moment kunt uitoefenen.

Keuze gemaakt?

Fijn! Laten we de training naar jouw wens vormgeven.

Ik heb interesse

Twijfel je nog?

We helpen je graag

Diana van der Boon

Hoofd Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)
Foto van Diana van der Boon

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde

Groei als zorgprofessional
Groei als zorgprofessional

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Groeien in zorg & welzijn

Kijk nog even verder

Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf toch niet jouw ding?

Feedback geven en aanspreken op gedrag

Maatwerk / Training
Lees meerover Feedback geven en aanspreken op gedrag
master jeugdzorg 2 studenten deeltijdvariant in gesprek

Verpleegkundige leiderschapstrainingen

Maatwerk / Training
Lees meerover Verpleegkundige leiderschapstrainingen
Student doorstroom mbo-v presenteert voor medestudenten

Omgaan met weerstand en dominante collega’s

Maatwerk / Training
Lees meerover Omgaan met weerstand en dominante collega’s
foto over training