Begeleiden en beoordelen in de praktijk
- Duur: 1 dag
- Start: in overleg
- Kosten: variabel
- Certificaat
- Gezondheidszorg
- Accreditatie V&VN kan aangevraagd worden

Hoe gaat het nu écht met die student die zo weinig vertelt? En hoe benut je de beperkte tijd die je hebt voor een begeleidingsgesprek zo efficiënt mogelijk? In deze eendaagse training voor werk/praktijkbegeleiders/opleiders leer je hoe je gesprekken met je studenten effectief voorbereidt en uitvoert. Na deze training sta je steviger in je schoenen als begeleider van studenten.
Iets voor jou?
- Je begeleidt MBO- en/of HBO studenten op de werkvloer en wil de diversiteit en kwaliteit van jouw begeleiding en beoordelen op een hoger niveau brengen.

Over de training
Je hebt gezellig gekletst met een student, maar is hij nu wel verder gekomen in zijn leerproces? Of die ene wat stillere student die aangeeft dat het goed gaat. Maar is dat wel écht zo? En hoe zorg je ervoor dat die werkbegeleider wel haar afspraken nakomt?
Tijdens deze eendaagse training onderzoeken we dit soort herkenbare lastige situaties en leer je hoe je op een prettige manier en doelgericht een begeleidingsgesprek voert. Waarin de student wél verder komt met zijn leerproces. En je wel achterhaalt hoe het gaat met die ene stillere student.
Wat je leert
Deze training biedt jou handvatten in het begeleiden en beoordelen van studenten. Ook gaan we dieper in op beoordelen. Wat komt er nu kijken bij het beoordelingsproces? Hoe bepaal je het niveau? Welke rol heb je? Hoe differentieer je en hoe geef je een beoordeling op een heldere manier terug aan de student? En hoe beoordeel je attitude? Deze vragen staan centraal in deze eendaagse training.
Door in kleine groepen te werken doe je tijdens de training ervaring op met nieuw gedrag en ga je met zelfvertrouwen weer terug de praktijk in.
Meerwaarde voor de werkgever
Praktijkopleiders vervullen een belangrijke rol in het opleiden van studenten. Deze training helpt om de kwaliteit van begeleiden en beoordelen te verbeteren.
De praktijkopleider leert in deze training in één dag een doelgericht en efficiënt begeleidingsgesprek te voeren, waarin de praktijkopleider de regie heeft en houdt over het gesprek. Hierdoor voelt de student zich gezien en gehoord.
In de training wordt getraind volgens de methode van Karin de Galan, waarin de praktijk van de deelnemers centraal staat. We trainen nieuw gedrag dat direct in de praktijk toegepast kan worden.
Werkwijze
In deze training staat het ontwikkelen van de begeleidings- en beoordelingsvaardigheden in de eigen beroepspraktijk centraal naar aanleiding van de volgende vragen:
- Hoe begeleid ik methodisch een student?
- Hoe motiveer ik de student?
- Hoe beoordeel ik objectief?
- Hoe geef ik effectief feedback?
Deze vragen worden beantwoord door middel van theoretische kennis en praktische opdrachten.
Over de trainer
De training wordt ontwikkeld en verzorgd conform de methode van Karin de Galan en verzorgd door trainers van het CBNV van Hogeschool Leiden.
Eefje heeft klinische en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Na een aantal jaren als therapeut binnen de GGZ te hebben gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs. Binnen de opleiding Toegepaste Psychologie heeft zij als docent verschillende rollen vervuld, met als specifieke aandachtsgebieden toetsing en het begeleiden en coachen van studenten. Sinds augustus 2021 is Eefje docent en coördinator van de Opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg en sinds 2024 gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het Centrum Bij- en Nascholingen Verpleegkunde.
Jolanda combineert haar welk als docent bij de Opleiding tot Praktijkopleider en trainer bij het Centrum Bij- en Nascholingen Verpleegkunde met de functie van Opleider Verpleegkunde & Agogische Beroepen bij de Academie van GGZ Rivierduinen. Haar ervaring met het coachen en trainen van studenten en werkbegeleiders vormt de schakel tussen de theorie en de praktijk in de lessen die zij geeft aan de OPO. Het opleiden van bevlogen praktijkopleiders, die zorgdragen voor een optimale leeromgeving binnen de gezondheidszorg, vindt Jolanda heel belangrijk. Zij leiden het personeel van de toekomst op!
Na afronding
Na afloop van deze training ‘Begeleiden en beoordelen in de praktijk’:
- Beschik je over de juiste handvatten om een begeleidings- of beoordelingsgesprek voor te bereiden, te voeren en te evalueren.
- Zet je bewust (verbale en non-verbale) gesprekstechnieken in en kun je beoordelen wat de effecten daarvan zijn.
- Reflecteer je kritisch op de uitvoering van het gesprek en je eigen rol daarin.
- Heb je zicht op het gehele beoordelingsproces van een student, waarbij je rekening houdt met het niveau.

Ik merk dat ik gesprekken systematischer aanga, beter weet wat ik kan verwachten en hoe ik direct op zaken in kan spelen. Ik ben beter in staat om boven de situatie te hangen en te observeren wat ik zie gebeuren. Hierdoor kan ik objectiever en gerichter sturen, waardoor mijn bijdrage als praktijkopleider wordt vergroot. Dat maakt me zelfverzekerder.
Puur praktisch
Doelgroep en deelnemers
Doelgroep
Deze training is geschikt voor zorg- en welzijnsprofessionals met minimaal een MBO4 diploma:
- Verpleegkundigen
- Verzorgenden
- Sociaal werkers
- Agogisch-maatschappelijk werkers
- Fysiotherapeuten
- Oefentherapeuten
- Logopedisten
- Ergotherapeuten
- Diëtisten
Deelnemers
We hanteren een kleine groepsgrootte van maximaal 12. Op deze manier kunnen wij écht goed aansluiten bij alle individuele (ontwikkel) behoeftes, waardoor we de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten.
Data en locatie
Data
Deze training duurt 1 dag (9:00-16:30 uur).
Locatie
Bij voorkeur wordt de training op locatie van Hogeschool Leiden verzorgd vanwege de benodigde faciliteiten voor de training. In-company is ook mogelijk.
Kosten
Kosten
We hanteren een vaste prijs voor deze training voor een groep van maximaal 12 zorgprofessionals: € 2950,- vrijgesteld van BTW.
Voor deze prijs passen wij de training aan op de leerbehoefte van jou en je collega’s. We voeren hiervoor een intakegesprek met de opdrachtgever en toekomstige deelnemers. Het gebruik van literatuur, locatiehuur en catering op de locatie van Hogeschool Leiden zijn inbegrepen in de prijs.
Stuur een mail naar [email protected] voor een offerte op maat.
Certificaat
Je ontvangt voor deze training een certificaat als bewijs van deelname van Hogeschool Leiden.
Literatuur
Voor deze training voorziet Hogeschool Leiden je van literatuur en materialen.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Twijfel je nog?
Diana van der Boon

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.
Kijk nog even verder
Verpleegkunde voor verpleegkundigen (niveau 4)

Procesbegeleider Intercollegiale Toetsing in de Wijkverpleging

Wijkanalyse en Wijkgerichte Preventie

Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.