Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Begeleiden en beoordelen in de praktijk

Training
 • Duur: 1 dag
 • Start: in overleg
 • Kosten: variabel
 • Certificaat
 • Gezondheidszorg
Ik heb interesse
Cursisten met elkaar in gesprek EBP

Hoe gaat het nu écht met die student die zo weinig vertelt? En hoe benut je de beperkte tijd die je hebt voor een begeleidingsgesprek zo efficiënt mogelijk? In deze eendaagse training voor praktijkbegeleiders leer je hoe je gesprekken met je studenten effectief voorbereidt en uitvoert. Na deze training sta je steviger in je schoenen als praktijkopleider!

Iets voor jou?

 • Je wil vaardiger worden in het begeleiden en beoordelen van zowel mbo- als hbo-studenten.
foto over leiderschap

Over de training

Je hebt gezellig gekletst met een student, maar is hij nu wel verder gekomen in zijn leerproces? Of die ene wat stillere student die aangeeft dat het goed gaat. Maar is dat wel écht zo? En hoe zorg je ervoor dat die werkbegeleider wel haar afspraken nakomt? 

Tijdens deze eendaagse training onderzoeken we dit soort herkenbare lastige situaties en leer je hoe je op een prettige manier en doelgericht een begeleidingsgesprek voert. Waarin de student wél verder komt met zijn leerproces. En je wel achterhaalt hoe het gaat met die ene stillere student. 

Handvatten voor jou als begeleider

Deze training biedt jou handvatten in het begeleiden en beoordelen van studenten. Ook gaan we dieper in op beoordelen. Wat komt er nu kijken bij het beoordelingsproces? Hoe bepaal je het niveau? Welke rol heb je? Hoe differentieer je en hoe geeft je een beoordeling op een heldere manier terug aan de student? En hoe beoordeel je attitude? Deze vragen staan centraal in deze eendaagse training. 

Kleine groepen

Door in kleine groepen te werken, doe je tijdens de training ervaring op met nieuw gedrag en ga je met zelfvertrouwen weer terug de praktijk in.

Meerwaarde voor de werkgever

Praktijkopleiders vervullen een belangrijke rol in het opleiden van studenten. Deze training helpt om de kwaliteit van begeleiden en beoordelen te verbeteren.

De praktijkopleider leert in deze training in één dag een doelgericht en efficiënt begeleidingsgesprek te voeren, waarin de praktijkopleider de regie heeft en houdt over het gesprek. Hierdoor voelt de student zich gezien en gehoord. 

In de training wordt getraind volgens de methode van Karin de Galan, waarin de praktijk van de deelnemers centraal staat. We trainen nieuw gedrag dat direct in de praktijk toegepast kan worden.

Over de trainer

De training wordt ontwikkeld en verzorgd conform de methode van Karin de Galan en verzorgd door gecertificeerde Karin de Galan trainers van het CBNV van Hogeschool Leiden. 

Eefje van Wersch

Eefje heeft klinische en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Na een aantal jaren als therapeut binnen de GGZ te hebben gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs. Binnen de opleiding Toegepaste Psychologie heeft zij als docent verschillende rollen vervuld, met als specifieke aandachtsgebieden toetsing en het begeleiden en coachen van studenten. Sinds augustus 2021 is Eefje docent en coördinator van de Opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg.

Na afronding

Na afloop van deze training ‘Begeleiden en beoordelen in de praktijk’:

 • Beschik je over de juiste handvatten om een begeleidings- of beoordelingsgesprek voor te bereiden, te voeren en te evalueren.
 • Zet je bewust (verbale en non-verbale) gesprekstechnieken in en kun je beoordelen wat de effecten daarvan zijn.
 • Reflecteer je kritisch op de uitvoering van het gesprek en je eigen rol daarin.
 • Heb je zicht op het gehele beoordelingsproces van een student, waarbij je rekening houdt met het niveau.
foto van Tim
Tim - cursist
Ik merk dat ik gesprekken systematischer aanga, beter weet wat ik kan verwachten en hoe ik direct op zaken in kan spelen. Ik ben beter in staat om boven de situatie te hangen en te observeren wat ik zie gebeuren. Hierdoor kan ik objectiever en gerichter sturen, waardoor mijn bijdrage als praktijkopleider wordt vergroot. Dat maakt me zelfverzekerder.

Puur praktisch

Duur en locatie

Duur
Deze training duurt 1 dag (9:00-16:30 uur).

Locatie
Bij voorkeur wordt de training op locatie van Hogeschool Leiden verzorgd, vanwege de benodigde faciliteiten voor de training. In-company is ook mogelijk.

Kosten en planning

Kosten
We hanteren een vaste prijs voor deze training voor een groep van maximaal 12 zorgprofessionals: € 2950,- vrijgesteld van BTW.
Voor deze prijs passen wij de training aan op de leerbehoefte van jou en je collega’s. We voeren hiervoor een intakegesprek met de opdrachtgever en toekomstige deelnemers. Het gebruik van literatuur, locatiehuur en catering op de locatie van Hogeschool Leiden zijn inbegrepen in de prijs.

Duur
1 dag of 2 dagdelen. 

Planning
Datum op aanvraag

Vragen?

Neem voor meer informatie contact op met Diana van der Boon, hoofd CBNV. 

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Daarom Leiden

 • Leiden staat bekend om hoogwaardig scholingsaanbod in met name de zorg, het onderwijs en Life Science.
 • De betrokkenheid, persoonsgerichtheid en deskundigheid van onze vakdocenten is groot.
 • Geniet van de historische charme, musea en culturele evenementen van Leiden.

Meer over Hogeschool Leiden.

Beeld gemaakt door Claar Schuurs | Leiden Botermarkt
Hogeschool Leiden

Keuze gemaakt?

Fijn! Laten we kijken naar de mogelijkheden.

Ik heb interesse

Twijfel je nog?

We helpen je graag

Diana van der Boon

Hoofd Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)
Foto van Diana van der Boon

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde

Groei als zorgprofessional
Groei als zorgprofessional

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Groeien in zorg & welzijn

Kijk nog even verder

Verpleegkunde voor verpleegkundigen

Deeltijd / Duaal
Lees meerover Verpleegkunde voor verpleegkundigen
Student doorstroom mbo-v presenteert voor medestudenten

Praktijkgericht onderzoek voor praktijkbegeleiders

Cursus
Lees meerover Praktijkgericht onderzoek voor praktijkbegeleiders
Persoon met knieblessure zit buiten

Wijkanalyse en Wijkgerichte Preventie

Maatwerk / Cursus
Lees meerover Wijkanalyse en Wijkgerichte Preventie
Foto van een wijk in vogelperspectief

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.