Hoe begeleid en introduceer je intervisie op je werkplek?
- Duur: 1 dag
- Start: in overleg
- Kosten: variabel
- Certificaat
- Gezondheidszorg
- Accreditatie V&VN kan aangevraagd worden
Intervisie is een manier om samen met collega’s te leren van vragen, ervaringen en problemen uit de dagelijkse praktijk. Het draagt bij aan collegialiteit, arbeidscultuur, kwaliteit van zorgverlening en een klimaat waarin leren centraal staat. Hoe haal je nu het maximale uit zo’n intervisiebijeenkomst? En wat zijn kenmerken van goede begeleiding? Deze training biedt jou de kans je te ontwikkelen als intervisiebegeleider. Vanuit een ‘train de trainer principe’ leer je in deze eendaagse training aan welke voorwaarden begeleiding moet voldoen en hoe je intervisie krachtig introduceert. Ook leer je hoe je intervisie terug laat keren als vast onderdeel in de professionele samenwerking, welke lastige reacties je hierbij kan tegenkomen en hoe je hier mee omgaat.
Iets voor jou?
Jij bent een zorgprofessional die ervaring heeft met intervisie en voor zichzelf een rol ziet in het zelf begeleiden en introduceren van intervisie op de werkplek.
Ben jij verpleegkundige? Voor deze cursus is het mogelijk om in het V&VN kwaliteitsregister per intervisiemoment één punt op te voeren als “overige deskundigheid bevorderende activiteiten”.
Over de cursus
Hoe kun jij zelf intervisie introduceren, uitrollen en begeleiden in de dagelijkse praktijk? Dat is de focus van deze eendaagse training. Jouw ontwikkeling als intervisiebegeleider staat centraal. De training bouwt voort op jouw al eerder opgedane ervaringen met en kennis van intervisie. Je verdiept en vergroot je kennis en vaardigheden.Samen met andere cursisten inventariseer je hoe je dit bereikt, waarbij je interactief aan de slag gaat met verschillende onderwerpen als leerpunten, kwaliteiten, ontwikkelpunten, weerstand en randvoorwaarden.
Wat je leert
Tijdens deze eendaagse training vind je een passend antwoord op vragen als:
- wat zijn jouw leerpunten met betrekking tot de drie rollen (inbrenger, voorzitter en deelnemer) die je kunt aannemen tijdens een intervisiebijeenkomst?
- welke kwaliteiten heb je en wat zijn je ontwikkelpunten als intervisiebegeleider?
- wat zijn de voorwaarden van een goede introductie?
- welke lastige reacties kun je verwachten bij het introduceren en invoeren van intervisie?
- hoe laat je intervisie als vast onderdeel terugkeren in de professionele samenwerking?
- hoe zou je willen bijdragen aan het vergroten van deskundigheid en professionaliteit van individuele collega’s en je team als geheel?
Meerwaarde voor de werkgever
Intervisie is een vorm van deskundigheidsbevordering en ondersteunt daarmee de professionalisering binnen de afdeling of organisatie. Tijdens intervisie wordt uw werknemer zich bewust van het effect van eigen opvattingen, overtuigingen en handelswijzen in het werk. Die bewustwording speelt een cruciale rol in de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het werk.
Positieve effecten van intervisie
Intervisie kan positief bijdragen aan het leerklimaat, de collegialiteit, arbeidscultuur en de kwaliteit van zorgverlening binnen uw instelling. Het kan leiden tot een prettigere werkomgeving waarin uw werknemer met een verruimd perspectief op een meer reflectieve manier te werk gaat.
Vraagstukken gemakkelijker bespreekbaar maken
Het openlijk delen van inzichten, uitwisselen van nieuwe mogelijkheden en het stellen en beantwoorden van verdiepende vragen, kan er voor zorgen dat de essentie van een vraagstuk (sneller) naar voren komt. Intervisie is dan ook een middel om vraagstukken gemakkelijker bespreekbaar te maken en samen op te lossen. Dit kan nodig zijn voor het realiseren van noodzakelijke verbeteringen in de organisatie of afdeling.
Op constructieve wijze inzicht krijgen in eigen functioneren, nieuwe paden verkennen, handelingswijzen verkrijgen en daarin gefaciliteerd worden geeft uw werknemer meer verdieping, voldoening en erkenning in de dagelijkse praktijk. Deelname aan de training kan leiden tot werknemers die zelfstandig de leiding nemen in het terug laten keren van intervisie als vast onderdeel in de professionele samenwerking.
Over de trainers
Over Diana van der Boon
Diana is hoofd van en trainer bij het Centrum voor Bij en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden. Diana heeft dit tot voor kort gecombineerd met het werk als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het LUMC. Ze ziet het als haar missie om bij te dragen aan de ontwikkeling en positionering van de verpleegkundige beroepsgroep. Ze vindt het belangrijk dat verpleegkundigen zichzelf als persoon en professional kunnen ontwikkelen, waarbij het begint bij persoonlijk leiderschap. Diana heeft veel affiniteit met zorgmanagement, kwaliteit en bekostiging van zorg. Diana is gecertificeerd Karin de Galan trainer.
Over Eefje van Wersch
Eefje heeft klinische en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Na een aantal jaren als therapeut binnen de GGZ te hebben gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs. Binnen de opleiding Toegepaste Psychologie heeft zij als docent verschillende rollen vervuld, met als specifieke aandachtsgebieden toetsing en het begeleiden en coachen van studenten. Sinds augustus 2021 is Eefje docent en coördinator van de Opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg en sinds 2024 gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het Centrum Bij- en Nascholingen Verpleegkunde.
Na afronding
Na afronding van de cursus ben jij in staat:
- zelfstandig intervisiebijeenkomsten te begeleiden met gebruikmaking van de gecombineerde incidentmethode
- verantwoorden op welke wijze je intervisiebijeenkomsten kunt introduceren en uitrollen op de afdeling
Puur praktisch
Doelgroep en deelnemers
Doelgroep
Deze training is geschikt voor zorg- en welzijnsprofessionals met minimaal een MBO4 diploma:
- Verpleegkundigen
- Verzorgenden
- Sociaal werkers
- Agogisch-maatschappelijk werkers
- Fysiotherapeuten
- Oefentherapeuten
- Logopedisten
- Ergotherapeuten
- Diëtisten
Deelnemers
We hanteren een kleine groepsgrootte van maximaal 12. Op deze manier kunnen wij écht goed aansluiten bij alle individuele (ontwikkel) behoeftes, waardoor we de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten.
Data en locatie
Data:
De training duurt 1 dag (9:00 – 16:30 uur). Na akkoord maken we een passende planning.
Locatie
De cursusdagen worden georganiseerd op Hogeschool Leiden of op locatie van de opdrachtgever. Hogeschool Leiden is goed bereikbaar met het OV en heeft verschillende passende lokalen/werkruimtes.
Kosten
Kosten
We hanteren een vaste prijs per trainingsdag voor een groep van maximaal 12 verpleegkundigen: € 2950,- vrijgesteld van BTW. Deze cursusprijs is inclusief catering en lunch. Stuur een mailtje naar [email protected] voor een offerte op maat. Bij akkoord maken we samen een bijpassende planning.
Certificaat en Accreditatie
Certificaat
Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een certificaat als bewijs van deelname van Hogeschool Leiden.
Accreditatie
Voor deze training is het mogelijk om in het kwaliteitsregister V&VN één punt op te voeren als “overige deskundigheid bevorderende activiteiten”.
Literatuur
Voor deze cursus voorziet Hogeschool Leiden je van literatuur en materialen.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Twijfel je nog?
Diana van der Boon
Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.
Kijk nog even verder
Evidence Based Practice: Ontwikkel een goed protocol en krijg je collega's mee
Intervisiebijeenkomsten voor Zorgprofessionals
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.