Evidence Based Practice: Ontwikkel een goed protocol en krijg je collega's mee
- Duur: 1 dag
- Start: in overleg
- Kosten: variabel
- Certificaat
- Gezondheidszorg
- Accreditatie V&VN kan aangevraagd worden
Twijfel jij ook wel eens of de protocollen die je gebruikt juist en volledig zijn? Het ontwikkelen en controleren van protocollen is een belangrijke taak van een verpleegkundige/zorgprofessional. Maar waar moet een protocol minimaal aan voldoen? En hoe overtuig je collega’s om te werken volgens een opgesteld protocol? Tijdens deze eendaagse cursus leer je hoe je protocollen op een gestructureerde en gefundeerde wijze ontwikkelt en hoe je je collega’s hierin meeneemt. Je verlaat de training met een aangepast protocol waarmee je direct aan de slag kunt in de praktijk.
Iets voor jou?
Je bent een verpleegkundige voor wie een rol is weggelegd in protocolontwikkeling of -controle. Denk hierbij aan verpleegkundigen die zitting hebben in een protocollencommissie of werkzaam zijn als regieverpleegkundigen.
Zie ook de eendaagse training 'Evidence Based Practice in 1 dag'.
Over de cursus
Wat je leert
Je leert in deze training in één dag aan welke eisen een protocol moet voldoen en op welke wijze je een protocol kunt ontwikkelen en/of controleren. We staan stil bij betrokken disciplines en de rol die EBP (Evidence Based Practice) speelt bij protocolontwikkeling. Bij EBP gaat het om het proces waarin je als verpleegkundige te werk gaat volgens de drie pijlers van EBP: het best beschikbare bewijsmateriaal (onderzoek), jouw klinische expertise (kennis en ervaring) en de wensen, waarden en voorkeuren van de patiënt of cliënt. Maar hoe verweef je EBP goed in een protocol? Wat is de relatie tussen de richtlijnen en het protocol? Is het protocol gestoeld op de drie pijlers van EBP? Zo ja, hoe? En hoe overtuig je jouw collega’s vervolgens van een (nieuwe) werkwijze volgens dit protocol? Met deze vragen ga je aan de slag.
Meerwaarde voor de werkgever
Het is belangrijk dat verpleegkundigen een kritische onderzoekende houding aannemen en zich continu afvragen of de zorg verbeterd kan worden. Verpleegkundigen hebben hiervoor niet alleen kennis van Evidence Based Practice (EBP) nodig, maar nog belangrijker: vaardigheden in het toepassen van EBP in de dagelijkse praktijk. Het zoeken naar mogelijkheden om handelingen en protocollen te verbeteren is een continu proces, met cruciale inbreng vanaf de werkvloer.
Praktisch karakter: direct aan de slag met een protocol
Na het volgen van deze training weet uw werknemer aan welke eisen een protocol moet voldoen, hoe zij deze zelf op kwaliteit kan beoordelen en wie er in uw organisatie betrokken (zou moeten) zijn bij protocolontwikkeling of aanpassing. Daarnaast heeft deze training een praktisch karakter, uw werknemer past een zelf meegebracht protocol aan met gebruikmaking van EBP. Uw werknemer sluit de training af met een aangepast protocol waar zij conform de geldende procedures van de instelling mee aan de slag kan in de praktijk.
Werkwijze
Tijdens deze dag werk je aan een zelf meegenomen protocol.
- We bespreken de juiste procedure van PICO, via zoeken en analyseren naar aanpassingen voor het protocol.
- We bespreken hoe de zoekstrategie en zoekstring bij kan dragen aan de continuïteit van kwaliteitsverbetering van protocollen.
- Door zelf aan de slag te gaan met ‘je protocol’, literatuur te zoeken en te beoordelen en kritisch reflecteren verbeter en actualiseer je je protocol.
Over de trainer
De training 'Evidence Based Practice : Ontwikkel een goed protocol en krijg je collega's mee' wordt gegeven door Wiebe de Vries.
Over Wiebe de Vries
Wiebe is als verpleegkundige, docent en onderwijskundige actief geweest in alle velden van de gezondheidszorg. Jarenlang was hij betrokken bij het ontwikkelen van e-learning en micro-simulaties en was hij hoofd van een kenniscentrum. Vanuit zijn expertise was hij adviseur bij landelijke gremia en voorzitter van de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister en van het Register Verpleegkundig Specialisten. Hij is gepromoveerd op de retentie en herinnering van vaardigheden en heeft vanuit zijn onderzoekskader een passie voor Evidence Based Practice ontwikkeld. Zijn motivatie is leren praktisch te maken zodat de cursist het kan toepassen in het dagelijks werk.
"Hoe kun je verantwoordelijk zijn voor iets wat je niet weet? Protocollen zijn hulpmiddelen om de zorg te bieden en te toetsen of het juiste gedaan is. Ze zijn geen dwangbuis. Ik vind dat protocollen een belangrijke meerwaarde zijn, maar dan wel goed onderbouwd moeten zijn volgens de principes van Evidence Based Practice. Daarom leer je in deze training hoe je een protocol op basis van bewijs schrijft, zodat het helpend is waar het kan en je er gemotiveerd van kan afwijken als het moet. Niets zo handig als een gefundeerd protocol"
Na afronding
Na afronding van deze training
- Weet je waar een protocol aan moet voldoen
- Weet je hoe je een protocol op kwaliteit kunt beoordelen
- Weet je wie bij welke disciplines betrokken (zou moeten) zijn bij protocolontwikkeling of aanpassing
- Kun je een zelf meegebracht protocol aanpassen, waarbij gebruik wordt gemaakt van EBP
- Weet je hoe je een protocol implementeert
- Heb je handvatten hoe om te gaan met eventuele weerstand
Puur praktisch
Doelgroep en deelnemers
Doelgroep
Je bent een verpleegkundige voor wie een rol is weggelegd in protocolontwikkeling of -controle.
Deelnemers
We hanteren een kleine groepsgrootte van maximaal 12. Op deze manier kunnen wij écht goed aansluiten bij alle individuele (ontwikkel) behoeftes, waardoor we de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten.
Data en Locatie
Data
De training duurt 1 dag. Na akkoord maken we een passende planning.
Locatie
De cursusdagen worden georganiseerd op Hogeschool Leiden of op locatie van de opdrachtgever. Hogeschool Leiden is goed bereikbaar met het OV en heeft verschillende passende lokalen/werkruimtes.
Kosten
Kosten
We hanteren een vaste prijs per trainingsdag voor een groep van maximaal 12 verpleegkundigen: € 2950,- vrijgesteld van BTW. Deze cursusprijs is inclusief catering en lunch. Stuur een mailtje naar [email protected] voor een offerte op maat. Bij akkoord maken we samen een bijpassende planning.
Certificaat
Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.
Literatuur
Voor deze cursus voorziet Hogeschool Leiden je van literatuur en materialen.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Twijfel je nog?
Diana van der Boon
Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.
Blijf jezelf ontwikkelen
Verpleegkundige leiderschapstrainingen
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.