Hogeschool Leiden

Blog: De uithuisplaatsingsfabriek in Nederland

SOCIAALWEB - 9 juni 2021 - Uithuisplaatsing komt tegenwoordig vaak voor, maar zou juist veel minder toegepast moeten worden volgens Peer van der Helm.

In december werd ik weer opgeschrikt doordat een kwetsbaar jong meisje hardhandig van haar bed werd gelicht en in de gesloten jeugdzorg werd geplaatst. Dat gebeurt vaker. Ieder jaar wordt een groeiend aantal (ca. 45.000) kinderen in Nederland uit huis geplaatst (UHP), soms met geweld. Vergeleken met de rest van Europa zitten we in de middenmoot, maar als we kijken naar de negatieve gevolgen van een UHP zouden we, net als in Italië, veel minder kinderen uit huis moeten plaatsen.

Een UHP is per definitie een negatieve jeugdervaring (Adverse Childhood Experience) met verstrekkende gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. In een aantal gevallen worden kinderen zelfs met traumatiserend geweld uit huis gehaald. Veel kinderen vechten zich vervolgens terug naar huis. Soms overleven ze hun gevecht niet. Maar ook jeugdbeschermers kunnen de stress van hun werk niet meer aan en vertrekken, zo bleek afgelopen week. De Jeugdwet beoogde bij haar intrede in 2015 een reductie van het aantal UHP’s, maar dat is mislukt en medewerkers lopen ondertussen weg. Wat zijn de oorzaken van onze uithuisplaatsingsdrift en hoe veranderen we dat concreet?

Lees het volledige artikel op Sociaalweb.