Hogeschool Leiden

Thuisonderwijs maakt jongvolwassenen eenzaam. Hoe kun je als ouder helpen?

TROUW - 12 januari 2022 - Nu het hoger onderwijs dicht is, hebben thuiswonende jongvolwassenen het zwaar. Wat kunnen ouders doen om hen te helpen?

Minderjarige kinderen zitten sinds deze week voor het merendeel weer op school. Zoniet de studerende jongvolwassenen. Zij zitten het grootste deel van de tijd thuis, en voor de meesten betekent dat: bij hun ouders. Daar gaat het lang niet altijd goed met ze. Grote aantallen studenten hebben last van eenzaamheid of emotionele uitputting, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Zeker bij thuiswonende kinderen zien de ouders dat gebeuren, maar het is voor hen enorm moeilijk om ermee om te gaan.

“Het is echt een worsteling”, benadrukt Carolien Gravesteijn, lector ouderschap en ouderbegeleiding aan Hogeschool Leiden. “Ze zijn wel volwassen en gaan hun eigen weg, maar het blijven je kinderen. Als het dan niet goed met ze gaat, is dat voor ouders een zoektocht: hoe begeleid ik, zonder me er te veel mee te bemoeien?"

Carolien Gravesteijn

Wat je in ieder geval beter niet kunt doen, is tegenover je kind gaan zitten, figuurlijk, maar ook letterlijk. “Ga iets doen”, zegt Gravesteijn. “Wandelen, of een eind rijden, iets waarbij je naast elkaar belandt. Dat praat veel makkelijker.”

Carolien Gravesteijn

Lees het hele artikel op trouw.nl