Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Toelating en inschrijving Verpleegkunde voltijd

Spreekt de Bachelor Verpleegkunde van Hogeschool Leiden jou aan? Hier vind je alles over de toelatingseisen, studiekeuzecheck en je inschrijving.

Bachelor Verpleegkunde Hogeschool Leiden

Toelatingseisen hbo Verpleegkunde

Je hebt één van deze diploma's nodig:

 • Havo- of vwo-diploma met elk profiel. Dit geldt als je:
  • De vernieuwde Tweede Fase (vanaf 2007) volgt.
  • Eindexamen hebt gedaan volgens het programma van de Tweede Fase die in 2006 of eerder is gestart.
 • Mbo-diploma op niveau 4.

Toelatingsonderzoek 21+

Heb je deze diploma's niet? En ben je bij het begin van de studie 21 jaar of ouder? Vraag een Toelatingsonderzoek 21+ aan om misschien toch toegelaten te worden.

Twee studenten van de bachelor Verpleegkunde van Hogeschool Leiden
Ontmoet het voorlichtingsteam

Heb je vragen?

Het voorlichtingsteam van Verpleegkunde

Van open dag tot het regelen van je inschrijving: bij het voorlichtingsteam kun je terecht voor al jouw vragen. Hoe? Stuur een mail naar [email protected]

"Wij zijn Gaby, Janneke en Martine, betrokken bij de organisatie van de voorlichting en studiekeuzeactiviteiten voor de Bachelor Verpleegkunde. 

Als contactpersonen ontmoet je ons meteen al tijdens de open dag. Hier kun je al je vragen aan ons stellen en een indruk krijgen van de sfeer op de hogeschool."

Direct aanmelden

Voldoe je aan de toelatingseisen en weet je zeker dat deze studie bij je past? Schrijf je dan vanaf 1 oktober in via Studielink voor het studiejaar 2025/2026.

Zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je aan te melden. Of vraag een DigiD aan: dit duurt ongeveer een week.

Schrijf je nu in via Studielink

Verplichte Studiekeuzecheck (SKC)

Na je aanmelding in Studielink nodigen we je uit voor de verplichte Studiekeuzecheck. Deze helpt jou om te bepalen of Verpleegkunde goed bij jou past.

Waarom de Studiekeuzecheck voor jou waardevol is

Verpleegkunde is een prachtig beroep. Om verpleegkundige te worden, heb je inzet, motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Van verpleegkundigen wordt namelijk veel gevraagd en verwacht. 

Om een bewuste studiekeuze te maken, doorloop je voor de toelating tot deze opleiding een verplichte Studiekeuzecheck. Je krijgt hierdoor een goed beeld van de opleiding en het beroep en je ziet of de opleiding voor jou een goede keuze is. 

Stap 1: vul de Leidse Scan voor Motivatie (LSM) in

Deze stap duurt ongeveer 1 uur

Na je aanmelding in Studielink ontvang je een mail met daarin het verzoek om de Leidse Scan voor Motivatie (LSM) in te vullen.   

De LSM is een online vragenlijst. Je beantwoordt vragen over je motivatie en in hoeverre je je hebt verdiept in de studie. 
Hiervoor is het belangrijk dat je:​ 

 • Weet wat de opleiding ongeveer inhoudt (de vakken).
 • Weet wat studeren op het hbo inhoudt (werkvormen).​ 
 • Weet wat het beroepsperspectief is (waar en in welke functies kun je als verpleegkundige gaan werken na het behalen van het diploma?).​ 
 • Kunt uitleggen waarom de studie en het beroep bij jou passen.
Stap 2: neem deel aan de SKC-dag

Deze stap duurt ongeveer 4 uur

Tijdens de SKC-dag (SKC betekent Studiekeuzecheck) maak je o.a. kennis met het beroep Verpleegkundige en met je toekomstige medestudenten. Je kunt alleen deelnemen aan de SKC-dag, als je de LSM van stap 1 hebt ingevuld en uiterlijk 17 juni hebt ingediend. 

Je kunt in de LSM jouw voorkeur voor een SKC-dag aangeven. Uiterlijk één week voor de SKC-dag ontvang je de uitnodiging per mail. 

Let op: check je mail

Deelname aan beide onderdelen is voor deze opleiding verplicht. Doe je dit niet of niet op tijd, dan ben je helaas niet toelaatbaar. 

Alle communicatie over de Studiekeuzecheck ontvang je via het mailadres dat je hebt doorgegeven via Studielink. Check je e-mail daarom regelmatig. Ontvang je geen e-mail? Controleer dan je spambox en neem wanneer nodig contact met ons op via skcverpleegkunde@hsleiden.

Stap 3: je krijgt je studieadvies

Twee weken na de SKC-dag krijg je van de opleiding een advies over hoe goed de opleiding bij jou past: positief, twijfel of negatief.

Goed om te weten: dit advies is niet bindend, maar wel helpend om te bepalen of Verpleegkunde bij je past.

Realitycheck Verpleegkunde voltijd

Je studiekeuze is een belangrijke beslissing in je leven. Heb jij een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Doe de realitycheck.

1 van 12
In Nederland kennen we één niveau van verpleegkundigen.

Informatie over de opleiding

Twijfel je nog?

Wat leer je allemaal tijdens de hbo-opleiding Verpleegkunde (voltijd) bij Hogeschool Leiden? Hoe ziet de studieopbouw eruit en waar ga je later werken?

Lees alles over de opleiding

Belangrijke data

 • Vrijdag 31 mei, dinsdag 11 juni en dinsdag 18 juni 2024: SKC-dagen. Aan het einde van de LSM krijg je de mogelijkheid om een van deze drie data te kiezen
 • 15 juni 2024: deadline aanmelden voor opleiding in Studielink 
 • 17 juni 2024: deadline invullen en indienen van (digitale) Leidse Scan voor Motivatie (LSM)