Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)

Bachelor / post hbo
  • Duur: ca. 1,5 jaar
  • Start: 21 jan
  • Kosten: € 7.100,-
  • Erkend getuigschrift bve/mbo
Schrijf je in
Pedagogisch didactisch getuigschrift header

Ben je op zoek naar een uitdaging om je docerend vermogen te versterken? Door je pedagogische en didactische vaardigheden te ontwikkelen? En kerncompetenties te verwerven die horen bij de verschillende rollen van de mbo-docent? Met het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) behaal je geen onderwijsbevoegdheid, maar een bekwaamheid die wordt erkend door de BVE-sector. Na het succesvol afronden van dit traject ontvang je dus een erkend getuigschrift voor BVE / mbo.

Iets voor jou?

Ben je docent in het mbo en wil je het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift behalen? In circa 1,5 jaar nemen we je mee langs de belangrijkste facetten van het vak. Na afronding van dit traject voldoe je aan de bekwaamheidseisen voor de leraar in het mbo (in navolging van de Wet BIO). Als docent voer je diverse docentrollen uit. Hoe je dat doet op een manier die jou het beste past, ontdek je met deze opleiding. Wil je deelnemen aan dit boeiende programma? De mbo-instelling waar je werkt, zal je dan voordragen en opgeven om het PDG-traject bij Centrum onderwijs & innovatie Leiden te volgen.

Deelnemers opleiding BTO3 overleggen een opdracht met elkaar

Over de opleiding

Er zijn maar weinig beroepen zo afwisselend als die van docent. Zo probeer je leerlingen kennis en vaardigheden bij te brengen. Zo probeer je ze te gidsen door de hoeveelheid aan informatie die de wereld biedt. Je wakkert hun nieuwsgierigheid aan. Je vertelt ze waarde(n)volle verhalen die bijdragen aan hun vorming. Je speelt in op de diversiteit in de groep, herkent talenten bij leerlingen, helpt ze om deze tot ontplooiing te brengen en je gaat om met allerlei problemen waar jongeren tegenaan kunnen lopen. Denk aan pesterijen, storend gedrag, misbruik, eenzaamheid en andere obstakels. Kortom; je maakt als docent deel uit van een dynamisch speelveld waarin geen dag hetzelfde is.

Het programma van het PDG-traject bestaat uit een geïntegreerde didactische en pedagogische lijn. Tijdens de lesdagen, coaching en het werkplekleren komen beide lijnen aan bod.

Het PDG-traject gaat in op de volgende centrale thema’s:

  • actuele ontwikkelingen in het onderwijs
  • visie op leren en onderwijs
  • didactische werkvormen
  • methodische opzet van een onderwijsactiviteit
  • oplossingsgerichte gespreksvoering / begeleidingsvormen en reflectie
  • toetsen en evalueren
  • digitale didactiek
  • klassenmanagement en pedagogisch klimaat

Deze thema's lopen als een rode draad door de opleiding.

Waar moet je aan voldoen

Als docent in het mbo moet je voldoen aan een aantal landelijke bekwaamheidseisen. In deze eisen is vastgesteld wat je moeten weten en kunnen om jouw vakinhoudelijke en pedagogisch-didactische verantwoordelijkheden waar te kunnen maken. Het PDG-traject sluit aan op wat je in je eigen onderwijsomgeving tegenkomt. Wat je leert tijdens het PDG-traject breng je in praktijk op je eigen werkplek. Hierbij krijg je begeleiding van je werkplekbegeleider (ervaren docent uit jouw eigen organisatie). 

Welke bekwaamheidseisen

De focus binnen het PDG-programma ligt op het ontwikkelen van de volgende bekwaamheidseisen: 

  • Bekwaamheid en kwalificatie 
  • Vakinhoudelijke bekwaamheid 
  • Vakdidactische bekwaamheid 
  • Pedagogische bekwaamheid 

Bij het uitvoeren van de onderwijstaken (lesgeven, gesprekken voeren, toetsen maken & nakijken en lessen ontwikkelen) wordt meestal een beroep gedaan op meerdere bekwaamheidseisen tegelijkertijd. Voor het PDG-traject zijn daarom vanuit de bekwaamheidseisen vier kerntaken geformuleerd: 

  1. doceren 
  2. begeleiden van studenten
  3. ontwerpen van onderwijs & toetsen
  4. professioneel docentschap
Indeling programma en lesdagen

De lesdagen bestaan uit inhoudelijke dagdelen. Elk dagdeel sluit aan bij een van de vier kerntaken (doceren, begeleiden van studenten, ontwerpen van onderwijs & toetsen en professioneel docentschap) en kent een eigen didactiek. Hierdoor ervaar je een rijke variatie aan werkvormen. Ieder dagdeel vraagt een voorbereiding, zodat we de contacttijd optimaal gebruikt kunnen benutten.

Coaching 
Na de start van dit traject kom je in een coachgroep en krijg je een coach. Deze coach fungeert als aanspreekpunt. En biedt inhoudelijke begeleiding bij het verder ontwikkelen van jou als docent. 

Werkplekleren 
Het PDG-traject biedt een combinatie van werken en leren. Het werkplekleren loopt door het gehele traject. Juist de werkplek biedt de gelegenheid om je bekwaamheden als docent te ontwikkelen. Juist daar ontdek je in welke mate je deze beheerst. Op de werkplek krijgen de deelnemers een werkplekbegeleider toegewezen die jou gemiddeld 2 uur per week kan begeleiden.

Toetsing
Het PDG-traject kent een aantal formatieve en summatieve toetsmomenten. Je bouwt een portfolio op. Dit portfolio maakt onderdeel uit van de eindbeoordeling. Het traject sluit je af met een eindpresentatie.

Voldoe je aan de instroomeisen

Om te kunnen starten met het PDG-traject is het belangrijk dat je voldoet aan onderstaande instroomeisen. Voor de start vindt er een intakegesprek plaats waarbij we de instroomeisen ook met je doornemen.

Eis geschiktheidsverklaring

Je beschikt over een door je werkgever afgegeven geschiktheidsverklaring. De geschiktheidsverklaring bevat:

  1. een kopie van een wo/hbo-diploma, niet zijnde een diploma van een lerarenopleiding, of
  2. aantoonbaar bewijs van hbo werk- en denkniveau en tenminste drie jaar relevante werkervaring en
  3. een gewaarmerkte rapportage van een assessmentbureau. De uitkomst geeft aan dat jij je via het PDG-traject kunt kwalificeren voor het beroep van docent.

Eisen werkplek

Gedurende het PDG-traject heb je een takenpakket als docent. Dit pakket geeft jou de mogelijkheid om alle werkplekopdrachten uit te voeren. Voorwaarde is dat je een aanstelling hebt van minimaal 0,4 fte.

Let op: inschrijven is enkel mogelijk als de mbo-instelling (werkgever) waar je werkzaam bent akkoord is met jouw deelname aan deze opleiding. Neem contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden, via [email protected].

Cursisten in de les tijdens opleiding pdg

Na afronding

  • kun je jouw eigen pedagogisch en didactisch handelen kritisch en systematisch analyseren;
  • ben je in staat om de ontwikkeling en de manier van leren van je studenten analyseren; 
  • weet je hoe je jouw lessen op een gestructureerde en goed onderbouwde manier moet ontwerpen, uitvoeren en evalueren; 
  • kun je activerende didactiek effectief toepassen; je weet hoe je doelen moet formuleren, leeractiviteiten moet vormgeven en verschillende toets methoden kunt inzetten; 
  • zul je met bevlogenheid en kritische reflectie jouw visie op onderwijs benaderen;
  • weet je hoe je jouw professionele ontwikkeling als leerkracht tussentijds kunt evalueren. En verder kunt optimaliseren. 

Checklist

  • je voldoet aan de instroomeisen;
  • in het mbo werkt zonder onderwijsbevoegdheid;
  • jouw docerend vermogen wilt versterken;
  • het belangrijk vindt om talenten bij leerlingen te ontplooien; 
  • je wilt leren hoe om te gaan met lastige situaties van of tussen leerlingen;
  • het belangrijk vindt dat een opleiding rekening houdt met verschillen tussen mensen;
  • het prettig vindt dat we afstemmen op jouw beginsituatie en ontwikkelbehoefte;
  • de voorkeur hebt voor een leeromgeving waar je je welkom voelt;
  • je prettig voelt binnen een kleinere schoolomgeving waar we elkaar kennen.
Cursisten helpen elkaar met opdracht PDG

Puur praktisch

Studie-investering

Het traject duurt circa 1,5 jaar. De studie-investering is circa 1680 uur (60 EC) en is als volgt verdeeld: contacttijd: 190 uur | zelfstudie: 650 uur | werkplekleren: 840 uur.

Rooster en locatie

Op 21 januari 2025 start deze leergang. Het rooster volgt. Alle bijeenkomsten vinden plaats bij Hogeschool Leiden of op een externe locatie vlakbij de hogeschool. 

Kosten

De kosten voor deze eenjarige leergang zijn € 7.100,- (prijspeil 2024). Dit bedrag is inclusief online studiemateriaal, koffie/thee en lunch tijdens de studiedagen, exclusief literatuur. Onbevoegde docenten in het mbo komen in veel gevallen in aanmerking voor de subsidie zij-instroom. De werkgever kan deze subsidie aanvragen, waardoor de kandidaat in de gelegenheid wordt gesteld om een PDG of 2e graads bevoegdheid te behalen. Bekijk de wettelijke toelichting. Via Duo kun je de subsidie aanvragen.

Erkend getuigschrift

Met het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift behaal je geen onderwijsbevoegdheid, maar een bekwaamheid die wordt erkend door de BVE-sector. Na het succesvol afronden van dit traject ontvang je dus een een erkend getuigschrift voor BVE/ mbo.

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. 

Het volgende PDG-traject start op 21 januari 2025. 

Schrijf je in

Scholing op maat

Heb je een ontwikkelvraagstuk, of interesse in een traject op maat voor jouw organisatie? Of zoek je een betekenisvolle invulling voor een studiedag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Vertel mij meer!

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nog even verder kijken

Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid

Post-hbo
Lees meerover Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid
Groep docenten in training

Basis Kwalificatie Examinering

Cursus
Lees meerover Basis Kwalificatie Examinering
Personen achter laptops werken samen

Senior Kwalificatie Examinering

Post-hbo cursus
Lees meerover Senior Kwalificatie Examinering
Markers en panels college

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.