Vrijstellingen halveren lestijd van bachelorstudent Rosanne (niveau 4)
Voordat Rosanne besloot de bachelor Verpleegkunde voor verpleegkundigen (niveau 4) te gaan doen, nam ze deel aan verschillende scholingen. Zo kon ze alvast ervaren hoe het was om weer te studeren en tegelijkertijd vrijstellingen behalen voor vergelijkbare onderdelen uit de bachelor. En daar plukt ze nu de vruchten van als bachelorstudent. Dankzij de behaalde vrijstellingen heeft ze nu meer tijd voor haar studie en drukke gezinsleven.

Vrijstellingen halveren de lestijd
Rosanne's leidinggevende vroeg haar of ze interesse had in een bacheloropleiding Verpleegkunde bij Hogeschool Leiden. Ze was toen hoogzwanger van haar tweede kindje. In eerste instantie vroeg Rosanne zich af hoe ze hier tijd voor kon vrijmaken. Na goed overleg besloot ze een jaar later dat ze eerst een aantal scholingen zou volgen. Kortdurende scholingen die Hogeschool Leiden samen met Alrijne Academie ontwikkelde. Zo kon Rosanne eerst laagdrempelig ervaren hoe was om weer in de schoolbanken plaats te nemen en tegelijkertijd vrijstellingen behalen voor vergelijkbare onderdelen uit de bachelor Verpleegkunde voor verpleegkundigen (niveau 4). Mocht ze op later termijn tóch besluiten een bachelor te gaan doen, dan had ze deze alvast binnen. Een win-win.
Ik dacht: ‘Weet je wat, ik kan er alleen maar profijt van hebben.’ En dat bleek. Nu heb ik iedere periode een vrijstelling wat me bijna de helft in lestijd scheelt.
Invloed uitoefenen
Niet alle scholingen leidden tot vrijstellingen, maar gaven wel de nodige voorkennis waardoor lessen zoals Klinisch Redeneren haar gemakkelijker afgingen. Rosanne plukt nog dagelijks de vruchten van haar deelname aan ‘Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties'. Deze cursus leverde haar een vrijstelling op en maakte haar bewuster over het effect van haar primaire reactie.
Door het oefenen van de 'Roos van Leary-methode', ontdekte Rosanne dat ze een ander niet kon veranderen, maar wel haar eigen handelen en reactie. Zo kon ze vervolgens invloed uitoefenen op de reactie van de ander. Een theorie die ze nog dagelijks toepast in zowel haar werk- als privéleven.

Elkaar beter kunnen helpen
Rosanne nam deel aan de training Hoe begeleid en introduceer je intervisie op je werkplek? Samen met een collega introduceerde ze intervisie op de afdeling, wat in eerste instantie wisselend werd ontvangen. Inmiddels past de afdeling de intervisie nu regelmatig toe bij leerlingen en stagiaires, wat leidt tot waardevolle inzichten. Rosanne betrok de intervisie ook bij haar onderzoeksvraag of intervisie bijdraagt aan een betere samenwerking onderling.
Nu, halverwege de bachelor, merk ik dat ik een andere kijk op de kwaliteit, organisatie en noodzaak van goede zorgverlening heb gekregen. Dat bewustzijn groeit, iedere dag weer.
Evidence Based Practise
Alles wat Rosanne doet, is gebaseerd op Evidence Based Practise (EBP), versterkt door de cursus EBP/Onderzoekend Vermogen 1 en 2. Van temperatuur opmeten tot een infuus prikken; van eten geven tot katheters legen. Iedere handeling is gebaseerd op EBP. Deze cursus leverde haar ook ook een vrijstelling op voor het doorstroomprogramma.
En de toekomst
Met twee jonge kinderen is het soms een uitdaging om tijd en ruimte te vinden voor haar studie. Rosanne heeft een modus gevonden en bakent haar studietijd af. Ze trekt zich één dag per week terug in de bibliotheek of op haar werk. Zo kan ongestoord aan haar studie werken. Zodat als ze weer thuis is, ze er ook echt voor haar gezin te zijn. Na anderhalf jaar wordt Rosanne regieverpleegkundige bij Alrijne Zorggroep en denkt ze aan een specialisatie als meewerkend praktijkopleider, naast haar huidige functie. Studeren smaakt naar meer.

Ook interessant


Verpleegkunde voor verpleegkundigen (niveau 4)
