Op kamers in Leiden: tips & tricks
Op jezelf wonen spannend? Yes. Een kamer vinden in Leiden een uitdaging? Zeker! Maar met deze tips van onze studenten maken we het voor jou een stuk makkelijker.
Begin op tijd met zoeken
De meeste studenten beginnen in de zomervakantie met het zoeken van hun kamer. Als jij iets eerder begint, in mei bijvoorbeeld, vergroot je je kansen. Zo heb je in de zomer hopelijk rustig de tijd op te verhuizen.
Eisen en wensen
Oppervlakte, budget, aantal huisgenoten, de wijk: het is handig als je weet wat je wil.
Pas wel op: blijf niet te lang zoeken naar je ideale droompaleis. Veel studenten beginnen namelijk klein en verhuizen in de loop van hun studie door naar een grotere kamer.
Schakel al je contacten in
Hoe meer mensen weten dat jij een kamer zoekt, hoe groter de kans dat je er een vindt. Dus:
- Schrijf je in bij DUWO, de woningstichting voor studenten.
- Schrijf je in op kamernet.nl of pararius.nl.
- Hang advertentiebriefjes op, bijvoorbeeld op de hogeschool zelf. Deze 'ouderwetse' manier werkt nog steeds goed!
- Laat via al je socials weten dat je een kamer zoekt.
- Vraag aan je familie, vrienden, oud-klasgenoten etc. of zij nog wat weten.
- Word lid van een studentenvereniging
Ken je wensen: welke kamer past bij jou?
De kamer van Elise
Huisgenoten
We wonen hier met 5 meiden en 5 jongens.
Badkamer en toilet
Wij hebben een wasruimte met 4 toiletten. Hier zijn ook 2 ieniemini badkamers met een wastafel en douche. En een gezamenlijke wasmachine en stofzuiger.
Keuken
Die deel ik met mijn huisgenoten. Onze 'fusie' is dé plek waar iedereen samenkomt, eet en praat met elkaar. Op dinsdag is het huisavond: iedereen wordt geacht die avond thuis te zijn. We koken en eten dan samen en vaak blijven we daarna in de fusie om een spel te doen of gewoon te chillen.
Wasmachine
Superfijn dat ik een wasmachine in huis heb. Alleen als hij nu stuk gaat, moeten mijn huisgenoten meteen een nieuwe kopen of een monteur bellen. Gelukkig zijn de kosten te overzien als je het door 10 kunt delen.
Drukte vs. rust
Mijn huis en de rest van de flat is heel levendig, dat is soms best druk. Soms wordt dat me teveel en houd ik bewust mijn kamerdeur dicht. Verder zie ik die drukte als dé reden om hier te wonen, want ik vind het fijn om veel mensen op een dag te zien en voel me anders snel alleen.
De kamer van Leeanne
Huisgenoten
De studio is helemaal van mij.
Badkamer en toilet
Ik heb een eigen badkamertje met een toilet, wastafel en douche.
Keuken
In de studio is ook een gedeelte ingericht als keuken, mijn eigen keukentje dus. Ik moest wel alles zelf in een keer aanschaffen en dat kan best prijzig worden: elektrische kookplaten, koelkast en de magnetron.
Wasmachine
Helaas kan ik in de studio geen wasmachine aansluiten. Onderin de flat is er wel een gemeenschappelijke wasruimte. Hier moet ik per wasbeurt betalen, dus ik probeer de wasmachine altijd zo vol mogelijk te stoppen.
Drukte vs. rust
Het grootste voordeel van mijn studio is de rust die ik hier ervaar. Het is echt mijn plekje waar ik alles op mijn eigen manier kan doen. Het voelt als een eigen huisje. Ik heb nooit geluidsoverlast, maar dat kan liggen aan de mensen die toevallig om mij heen wonen. Ik heb weinig contact met mijn buren, maar mijn broer en een klasgenootje wonen ook in deze flat. We komen vaak even bij elkaar op bezoek. Ook is mijn studio een perfecte plek om met een groepje vrienden af te spreken.
Veelgestelde vragen over wonen in Leiden
Wat is hospiteren?
Hospiteren betekent dat je 'solliciteert' op een kamer (in een studentenhuis).
Klinkt eng, maar valt meestal reuze mee. Zo gaat het er meestal aan toe: de bewoners van een studentenhuis nodigen potentiële nieuwe huisgenoten uit op een hospiteeravond. Hierbij leren ze iedereen kennen en kijken ze welke persoon het beste bij hun huis past.
Voor jou als 'sollicitant' is het de ideale kans om de kamer in het echt te bekijken. En te voelen of jij je wel thuis voelt in het huis en bij de huisgenoten.
Wat kan ik doen als ik twijfel tussen thuis wonen en op kamers gaan?
Ga op ‘try-out’ en zoek een kamer waar je tijdelijk in kunt wonen.
- Misschien kun je ‘oppassen’ op de kamer van iemand die op vakantie gaat. Op deze manier kun je even uitproberen of op kamers gaan wel iets voor je is.
- Je kunt ook vragen naar studenten die voor hun studie tijdelijk naar het buitenland gaan. Zij verhuren hun kamers vaak tijdelijk aan iemand anders: van 1 tot soms wel 9 maanden.
Hoe en waar zoek ik naar kamers in Leiden?
Hier zijn een paar suggesties:
- DUWO/ROOM
- Pararius.nl
- Kamernet.nl
- Makelaars in Leiden