Druk bezig om de opdracht af te ronden

Activiteiten naast je studie

Bij Hogeschool Leiden dagen we je uit om het maximale uit je opleiding en studietijd te halen. Volg bijvoorbeeld dat interessante extra vak of werk mee aan een project met studenten van andere opleidingen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, zowel binnen als buiten jouw studie. Daarom hebben wij op deze pagina er een aantal voor je op een rijtje gezet. Welke spreekt jou aan?

Honoursprogramma: ontdek je talent

Voor extra verdieping en verbreding binnen, maar ook buiten jouw opleidingsprogramma, moet je bij het Honoursprogramma zijn. Na het propedeusejaar kan je jezelf als ambitieuze student aanmelden. Binnen het Honoursprogramma werk je samen aan projecten met verschillende studenten van de hogeschool. De Honoursstudenten vertellen je er zelf meer over in hun video.

Studievereniging: leer studenten met dezelfde interesse kennen

Tijdens je studie leuke activiteiten ondernemen, studenten uit de verschillende studiejaren van jouw opleiding leren kennen en jouw professionele netwerk vergroten? Dan is een studievereniging misschien wel iets voor jou. Studieverenigingen leggen de link tussen de studenten, de studie en de praktijk. Zo organiseren ze allerlei studiegerelateerde activiteiten, zoals: workshops, lezingen, borrels, feestjes, maar bijvoorbeeld ook reizen naar het buitenland. Bij een studievereniging worden alleen studenten van eenzelfde studie of vakgebied lid.

Hogeschool Leiden

Vanuit Hogeschool Leiden kennen we onder andere de volgende studieverenigingen:

Studentenvereniging: proef van het studentenleven

Wil je graag studenten van andere studies leren kennen en van het studentenleven proeven? Misschien past een studentenvereniging dan bij je. Als studentenstad telt Leiden er ruim twintig. De vijf grootste en bekendste verenigingen zijn gezelligheidsverenigingen. Hierin gaat het vooral om het vergroten van je netwerk en het maken van vrienden. Ook buiten je studie om. Naast deze gezelligheidsverenigingen bestaan er ook verenigingen met een religieuze inslag of gedeelde interesse (bijvoorbeeld sport, muziek of cultuur).

Nieuwsgierig? Lees meer informatie over de studentenverenigingen en ontdek wat lidmaatschap voor jou kan betekenen.

Commissies en bestuursjaren: ervaring opdoen buiten je studie

Veel studenten zijn actief bij commissies van hun verenigingen (studie-, sport- of studentenvereniging). Hierbij doe je ervaringen op die net per se in jouw studieprogramma voorkomen, maar die wel waardevol kunnen zijn in jouw latere carrière. Een aantal studenten kiezen zelfs voor de extra stap en doen een volledig bestuursjaar. Zo ook onze Stephanie, student Communicatie, die een bestuursjaar bij de EL CID-commissie heeft gedaan.

Nieuwsgierig naar wat zo’n bestuursjaar nou inhoudt en wat je eraan hebt? Lees het verhaal van Stephanie.  

Hogeschool Leiden
Stephanie, studente Communicatie en oud-bestuurslid bij de EL CID

“Je studie is meer dan alleen studeren. Van iets doen naast je studie leer je zoveel. Ervaringen als commissies of een bestuursjaar zijn de extra’s op je CV die je straks verder brengen. Daarmee ontwikkel je jezelf tot wie je bent.”

Stephanie, studente Communicatie en oud-bestuurslid bij de EL CID

Ondernemen: eigen baas naast je studie

Creativiteit en een frisse kijk op de wereld: eigenschappen die veel studenten op het lijf zijn geschreven. Een goed idee kan zomaar ontstaan en voordat je het weet ben je baas van je eigen onderneming. Dit kan een hele uitdaging zijn naast een studie. Denk aan klanten terugbellen tussen de hoorcolleges door, orders in behandeling nemen in je pauzes, na het werken aan je studieopdrachten bestellingen nog de deur uitgooien. 

Het overkwam onze eigen Jeroen Zwagerman (oud-student Pabo). Hij bedacht samen met zijn vriendin de MEESTER.-trui en al gauw kwamen er honderden bestellingen binnen. Zij vertellen je meer over het combineren van studie met een onderneming in hun verhaal.

Hogeschool Leiden
Jeroen, oud-student Pabo en ondernemer MEES&CO.

“Nadat Meester Mark mijn berichtje op Facebook had gedeeld, ging het heel hard. Binnen twee dagen hadden we 300 truien verkocht en kregen we aanvragen binnen voor van alles en nog wat. Ik doe er natuurlijk nog een voltijd studie naast, dus het is wel pittig. Maar ik vind het leuk en ga door zolang het duurt.”

Jeroen, oud-student Pabo en ondernemer MEES&CO.