Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Smaken verschillen - Detectie van stoffen op een artificiële tong (AFGEROND)

Binnen dit onderzoeksproject hebben wij ons gericht op uitbreiding van het potentieel van de tong-op-een-chip technologie voor diverse toepassingen door de activatie van receptoren directer te meten.

close up van 3 laboratorium testbuisjes

Ons doel

Op dit moment kunnen niet alleen bittere stoffen in koffie, bier, thee, groentes en paddenstoelen worden gemeten, maar ook farmacologisch actieve stoffen en hormonen in plantextracten en bloedserum. Meer toepassingen komen in beeld als de tong-op-een-chip verder kan worden verbeterd. Achtergrondsignalen uit monsters en van gastheercellen op de chip beperken nu de functionaliteit. 

Dit project richt zich op uitbreiding van het potentieel van de tong-op-een-chip technologie voor diverse toepassingen door de activatie van receptoren directer te meten. Constructen voor nieuwe receptoren en sensoreiwitten zijn ontwikkeld en getest.

Samenwerking

De onderzoeksgroepen Genome-based Health, Foodlab en Bio-informatica werkten samen met Wageningen Plant Research (WPR). Voor dit project is gebruik gemaakt van een KIEM-hbo subsidie van SIA.  

Naast het uitvoeren van dit project is de KIEM-subsidie aangewend om een consortium te vormen, waarmee een gezamenlijk projectvoorstel voor de verdere ontwikkeling van de tong-op-een-chip technologie is opgesteld. 

Contact

Leiden Centre for Applied Bioscience

Student LCAB bezig in laboratorium met pipetten
Studenten Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Hogeschool Leiden doen proef in laboratorium

Wat en hoe?

Met een artificiële tong kunnen smaakstoffen in vloeistoffen gedetecteerd worden. Deze benadering met een unieke tong-op-een-chip technologie ontwikkeld door Wageningen Universiteit en Research noemen we receptomics. Hierbij worden smaakreceptoren van de mens in gemodificeerde menselijke cellen tot expressie gebracht. De technologie is veelbelovend en verkent diverse toepassingen in de voedings- en gezondheidssector. 

Wij hebben ons gericht op uitbreiding van het potentieel van de tong-op-een-chip technologie voor diverse toepassingen door de activatie van receptoren directer te meten. 

We willen nieuwe sensoreiwitten ontwikkelen om achtergrondsignalen van gastheercellen te voorkomen en de meetmethode aan te passen, waardoor de achtergrondsignalen uit monsters niet meer gedetecteerd worden. Hiermee kan het repertoire aan receptoren op de tong-op-een-chip worden uitgebreid. 

Technieken

  • Bioluminescentie 
  • Celkweek 
  • BRET/ FRET 
  • Kloneren 
  • Moleculaire biologische technieken 
  • Transfectie 

Projectinformatie

Type project

KIEM-hbo

Looptijd

1-02-2020 t/m 1-6-2022 

Status

Afgerond

Onderzoeksgroep(en)
Projectleiding

Peter Taschner (GBH), Angelic van der Aar (Foodlab)

Docentonderzoekers

Angelic van der Aar (BM), Laurie Mans (BM), Boet van Riel (BM), Celine van der Valk (BM) 

Analist(en)

Marian Bolk 

Studenten

2 studenten BM 4e jaars 

Partner(s)

Hevex Groep, WUR, FG Restaurants 

illustratief overzicht van 4 soorten smaken testen