Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Samenwerken met Ouders

Een goede samenwerking tussen ouders en professionals – bijvoorbeeld in de kinderopvang, het onderwijs of de jeugdzorg - is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het zorgt ervoor dat de schoolresultaten van kinderen vooruit gaan, het kind zich mentaal gezonder voelt en er betere resultaten behaald worden. Toch ervaren ouders en professionals soms moeilijkheden in hun onderlinge communicatie over kinderen. En professionals hebben regelmatig vragen als het gaat om het samenwerken met ouders. Daarom verzorgen wij trainingen waarin het samenwerken met ouders centraal staat.

lachende kinderen bij elkaar met een ouder in de klas

Ons doel

Ons doel is een oudergerichte kijk bij professionals te ontwikkelen en daarmee een goede samenwerking tussen ouders en professionals te bevorderen.

In de training staan ouderschapstheorie, communicatietechnieken, een oudergerichte houding, bewustzijn van eigen beelden en samenwerken met ouders centraal. Aan de hand van de training leren professionals ouders als ervaringsdeskundigen en als samenwerkingspartner te benaderen. Dit leidt tot krachtiger ouderschap en bevordert niet alleen het welzijn van ouders, maar ook de ontwikkeling van het kind.

Verder wordt stilgestaan bij de kwetsbaarheid van ouders, hun eigen beeld over ouders en de manier waarop dit hun handelen en gesprekken met ouders beïnvloedt en hoe je in gesprek kunt gaan met ouders. Professionals worden met deze training gestimuleerd om vanuit het perspectief van de ouder hun vragen en zorgen op te pakken. Zij ‘staan naast de ouder’.

Samenwerking

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met Jolien Grolleman.

Jolien Grolleman

Docent Sociaal Werk en onderzoeker Ouderschap en Jeugd in Ontwikkeling
portretfoto jolien grolleman, onderzoeker ouderschap en ouderbegeleiding

Werkwijze

Wij gaan in op vragen uit het werkveld en leveren maatwerk. We brengen in kaart waar behoefte aan is en waar de sterke- en verbeterpunten liggen wat betreft de oudergerichte kijk van de organisatie. We begeleiden bij het inventariseren van de behoefte van ouders. Dat doen we bijvoorbeeld d.m.v. vragenlijsten of focusgroepen. Daaruit volgt een training op maat.

meisje van dichtbij met beide ouders op achtergrond

Bekijk voor meer informatie de onderzoeksgroep Ouderschap en Jeugd in Ontwikkeling of neem contact op met lector Carolien Gravesteijn, [email protected]