Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Hollands Midden
Onder aanvoering van de onderzoeksgroep Sociale Innovatie is de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Regio Hollands Midden in november 2024 van start gegaan.

Wat en hoe?
Hollands Midden kent meerdere (goede) samenwerkingsverbanden en netwerken rondom de aanpak van mensen met onbegrepen gedrag. Wel zijn deze versnipperd en een structurele inbedding van ervaringskennis ontbreekt. Naast het stimuleren van kennisdeling is ons doel het verbreden van de samenwerking en het versterken van de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers. Vanuit co-creatie leren we vanuit de praktijk, waarbij het perspectief van de (naast)betrokkenen centraal staat. Hiervoor is een Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag (RKOG) opgezet waarin kennis wordt gedeeld en van elkaar wordt geleerd.

Vragenlijst vervolg Kick off
Denk je mee over de aanpak en wil je deelnemen aan het vervolg van de kenniswerkplaats? Dat kan door op onderstaande link te klikken en een korte vragenlijst in te vullen. Tevens kan je aangeven of je het verslag van de deelsessies op de Kick off wilt ontvangen per mail.
Donderdag 8 mei 2025
Volgende bijeenkomst donderdagmiddag 8 mei 2025. Locatie Hogeschool Leiden.
Contact
Catelijne Akkermans
Aanpak
Het project is gestart met een gezamenlijke Kick Off op 9 december 2024 rondom het thema collectief leren en de inzet van ervaringskennis en belangenbehartiging. In deze periode tot en met maart gaan we aan de slag met vier leerlijnen:
- betekenisvolle participatie
- interprofessionele samenwerking
- innovatieve monitoring
- destigmatisering
Per leerlijn organiseren we een bijeenkomst om op te halen wat er op dit thema in de praktijk speelt en waar de behoefte ligt wat betreft kennisdeling en -ontwikkeling en samenwerking.
De activiteiten in de leerlijnen monden uit in
- meer inzicht in de diversiteit van de groep mensen met onbegrepen gedrag
- meer inzicht hoe onbegrepen gedrag voorkomen kan worden
- de activiteiten zijn helpend om grip te krijgen en houden.
Deze fase wordt afgesloten in mei 2025 met een tweede regionale bijeenkomst waar opgedane kennis en inzichten worden samengebracht, de resultaten worden gepresenteerd en de lijnen voor een vervolg worden besproken. Ook met dit vervolg gaan we binnen de Kenniswerkplaats aan de slag. Daarnaast werken we een onderzoeksvoorstel voor een vervolgsubsidie uit, dat we in oktober 2025 indienen bij ZonMw.
Aanvragers
Hoofdaanvrager en projectleider:
♦ Hoofdaanvrager: Suzan van der Pas, lector Sociale Innovatie van Hogeschool Leiden en programmaleider Werkplaats Sociaal Domein Den Haag & Leiden.
♦ Projectleider: Catelijne Akkermans, senior onderzoeker Lectoraat Sociale Innovatie – [email protected].
Medeaanvragers:
♦ Stichting LUMEN Rijnland: Lars van Wezel en Wilhelmina Ouwehand
♦ Hecht GGD Hollands Midden: Nienke Terpstra, Simone Verdiesen en Addi van Bergen
♦ Hecht ZVH Hollands Midden: Esther ’t Hart
♦ awpg Lumens: Clare Luymes
♦ Stichting de Binnenvest: Nicky Verver
♦ Gemeente Leiden: Naomi Shvarts
Ook de politie en gemeenten in de subregio’s Leidse Regio, Duin- en Bollenstreek, Midden-Holland en Alphen aan den Rijn zijn betrokken bij de Kenniswerkplaats.
ZonMW Regionale Kenniswerkplaatsen Onbegrepen Gedrag